Weizen - Eerste eigen recept

Gestart door Goldin, 16-05-2022 13:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Michiel8012

Gisteren heb ik mijn weizen gebotteld (soortgelijk recept maar met lallemand munich classic) en heb dezelfde ervaring als dat jij hebt. Voor nu is het bier absoluut niet bijzonder maar ik ga ervan uit dat een paar weken op de fles het bier goed gaat doen.

Goldin

Om het proces te volgen vanochtend 1 uit de vergistingskast gehaald en koud gezet. Ik had hier eigenlijk helemaal geen verwachtingen van omdat hij pas 4 dagen op de fles zit.

Bij het openen tegen mijn verwachting in al een mooie sis. Bij het uitschenken zowaar een blijvende schuimkraag. De relatief grote schuimbubbels verraden dat het een erg jong biertje is. Bij de eerste slok aangenaam verast! Een echt vol mondgevoel met een goede vleug banaan en mooie moutsmaak op de achtergrond. Ik heb het hele biertje met smaak opgedronken.

Als dit zich in 4 dagen al zo heeft weten te ontwikkelen ben ik erg benieuwd naar het eindresultaat over 2 week.

20220612_175040.jpg

Michiel8012

Tof om te lezen! Ik ga nu eerst een weekje op vakantie maar kan niet wachten om mijn weizen (die ik 1 dag na die van jou bottelde) te proeven. Hopelijk wordt jouw bier de komende weken nog beter :beersmiley:

Goldin

Met een beetje geluk heb jij na je vakantie een goed welkom-terug drankje! Fijne vakantie gewenst.

Ik zal mijn bevindingen hier terugkoppelen  :beersmiley:

Michiel8012

Nou het welkom terug drankje wordt zeker gewaardeerd! Bier is al goed op smaak nog wel een beetje jong. Waar kom je vandaan @goldin ? Mogelijk kunnen we nog een flesje uitwisselen.

Goldin

@Michiel8012 Ziet er goed uit. Ook mooi troebel!

Ik heb er zondag weer een geprobeerd echter vind ik hem nu wat waterig aan het worden. Ik hoop dat hij zich nog wat verder ontwikkeld. Ook vind ik de banaansmaak minder aanwezig dan bijvoorbeeld de "Dors Weizen (huismerk Jumbo)".

Een ruil lijkt mij leuk. Zelf woon ik in Hardenberg.

Michiel8012

Thanks!
Normaliter worden mijn bieren juist naar verloop van tijd minder waterig dus ik heb goede hoop dat het helemaal goed gaat komen met jouw bier.

Dat is niet ver uit de richting, ik woon tegenwoordig in Raalte dus dat moet vast eens te regelen zijn  :proost:

Murmillo

Wat leuk, ik heb een ander recept gebrouwen en rijpt nog. Ik kom uit Zwolle.

Michiel8012

Leuk!! Geen slecht idee om met wat mensen in de buurt eens wat flesjes uit te wisselen. Ook leerzaam om te kijken wat jullie bevindingen zijn en hoe jullie brouwen!

Goldin

Zeker een goed idee. Ik weet alleen niet hoeveel Weizen ik over ga houden. Met dit weer gaat het wel hard  :proost:



Goldin

Dit zijn de momenten waarvoor het biertje is gebrouwen. 31 graden op de thermometer en een koude weizen.

Het is een goed doordrinkbaar biertje geworden. Moutig met een klein vleugje banaan. Ook zit er een klein zuurtje in wat ik met deze temperaturen wel kan waarderen. Niet complex, wel verfrissend. Dank allen voor de bijdrage.

20220623_193057.jpg

Murmillo

Welke recepten hebben jullie gebruikt?

Goldin

Citaat van: Murmillo op 26-06-2022  07:45 uWelke recepten hebben jullie gebruikt?

@Murmillo ik heb het volgende recept gebruikt:

Weissbier

5.6% / 13.2 °P

Volmout


Hopcat / Brew Monk 30L
71.9% efficiëntie

Batchvolume: 20 L
Kooktijd: 60 min


Maischwater: 17.68 L

Spoelwater: 11.77 L @ 78 °C
Totaal water: 29.45 L
Kookvolume: 26.38 L

SG voor koken: 1.041


Kenmerken
Begin SG: 1.053

Eind SG: 1.010

IBU (Tinseth): 12

BU/GU: 0.22

Kleur: 7.7 EBC


Maischen
Temperatuur — 42 °C — 15 min

Temperatuur — 62 °C — 30 min

Temperatuur — 72 °C — 20 min

Temperatuur — 78 °C — 5 min


Mouten (4.3 kg)
2.8 kg (61.8%) — The Swaen WhiteSwaen Classic — Graan — 3.9 EBC
1 kg (22.1%) — The Swaen Swaen Pilsner — Graan — 3.7 EBC
500 g (11%) — The Swaen Swaen Vienna — Graan — 10 EBC
Overige (230 g)
230 g (5.1%) — Corn Sugar (Dextrose) — Suiker — 0 EBC
Hop (17 g)
12 g (10 IBU) — Perle (Bloemen) 6.8% — Koken — 60 min

5 g (2 IBU) — Perle (Bloemen) 6.8% — Koken — 15 min


Gist
1 pkg — Wyeast Labs 3068 Weihenstephan Weizen 77%
Vergisten
Hoofdvergisting — 17-24 °C — 14 dagen (opbouwen op basis van activiteit)

Murmillo

Citaat van: Goldin op 26-06-2022  14:08 u@Murmillo ik heb het volgende recept gebruikt:

Weissbier

5.6% / 13.2 °P

Volmout


Hopcat / Brew Monk 30L
71.9% efficiëntie

Batchvolume: 20 L
Kooktijd: 60 min


Maischwater: 17.68 L

Spoelwater: 11.77 L @ 78 °C
Totaal water: 29.45 L
Kookvolume: 26.38 L

SG voor koken: 1.041


Kenmerken
Begin SG: 1.053

Eind SG: 1.010

IBU (Tinseth): 12

BU/GU: 0.22

Kleur: 7.7 EBC


Maischen
Temperatuur — 42 °C — 15 min

Temperatuur — 62 °C — 30 min

Temperatuur — 72 °C — 20 min

Temperatuur — 78 °C — 5 min


Mouten (4.3 kg)
2.8 kg (61.8%) — The Swaen WhiteSwaen Classic — Graan — 3.9 EBC
1 kg (22.1%) — The Swaen Swaen Pilsner — Graan — 3.7 EBC
500 g (11%) — The Swaen Swaen Vienna — Graan — 10 EBC
Overige (230 g)
230 g (5.1%) — Corn Sugar (Dextrose) — Suiker — 0 EBC
Hop (17 g)
12 g (10 IBU) — Perle (Bloemen) 6.8% — Koken — 60 min

5 g (2 IBU) — Perle (Bloemen) 6.8% — Koken — 15 min


Gist
1 pkg — Wyeast Labs 3068 Weihenstephan Weizen 77%
Vergisten
Hoofdvergisting — 17-24 °C — 14 dagen (opbouwen op basis van activiteit)

Thnx volgens mij zag ik deze in de brewfather app. Ik ga alle mouten verzamelen en eens proberen. Thnx.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.