Uitmaischen?

Gestart door John, 07-04-2022 20:44 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

John

Is uitmaischen nodig? Wat zijn de nieuwste inzichten daarin? Ik bedoel; als je maischschema goed is uitgevoerd zijn hebben de enzymen toch geen werk meer te doen...

Herman

Uitmaischen is bedoeld om de enzymen te stoppen. Of enzymen niks meer te doen hebben is een kwestie van temperatuur&tijd. Ik doe niet bewust aan uitmaischen, maar verhoog meestal wel de temperatuur omdat m.i. het spoelen dan soepeler verloopt. Echt nodig is het niet per se. Vaak genoeg gebrouwen met 1 stapsmaisch zonder uitmaischen, ik merk in de praktijk niet veel verschil in het resulterende bier.

Broewerke

Bij mijn 1 pans spoel ik meer en dus langer. Na de 72 graden stap ga ik door naar koken en start met spoelen met aangezuurd 90 plus water.
Bij m'n braumeister spoel ik veel minder en start ik pas met spoelen na de 78 graden. Ook ga ik direct door naar koken. In beide gevallen kom ik langs de 78 en heb tijdwinst omdat ik dezelfde tijd nodig heb om aan de kook te komen. Kortom, indien niet duidelijk, ieder moet t voor zijn eigen installatie beoordelen.

Dantel

Citaat van: Herman op 07-04-2022  21:43 uUitmaischen is bedoeld om de enzymen te stoppen. Of enzymen niks meer te doen hebben is een kwestie van temperatuur&tijd. Ik doe niet bewust aan uitmaischen, maar verhoog meestal wel de temperatuur omdat m.i. het spoelen dan soepeler verloopt. Echt nodig is het niet per se. Vaak genoeg gebrouwen met 1 stapsmaisch zonder uitmaischen, ik merk in de praktijk niet veel verschil in het resulterende bier.

Die vraag had ik ook onlangs ergens gepost. Even los  of die enzymen wel of niets meer te doen hebben. Het wort doe je aansluitend koken , waardoor de enzymen sowieso gedeactiveerd worden . Ik doe het ook al lang niet meer , spaart ook nog energie en tijd .

Chinook

Citaat van: Dantel op 02-02-2025  13:56 uDie vraag had ik ook onlangs ergens gepost. Even los  of die enzymen wel of niets meer te doen hebben. Het wort doe je aansluitend koken , waardoor de enzymen sowieso gedeactiveerd worden . Ik doe het ook al lang niet meer , spaart ook nog energie en tijd .


Het hangt er wel een beetje van af wat voor maisch je doet. Als je een enkele stap hebt, en zeker op redelijk lage temperatuur, kan je te veel simpele suikers krijgen in je wort met als gevolg te droog bier.

hansHalberstadt

Het zal niet veel uitmaken denk ik. Enige is dat je met uitmaischen de duur van je 72 graden stap wat beter vastlegt. Anders gaat die stap gewoon door tijdens het spoelen en dat duurt bij mij bv ca 1 a 1.5 uur met traditioneel filter.
Dus zul je dan nog wat meer lange ketens afbreken dus een wat hogere vergistingsgraad krijgen.

Dantel

Citaat van: hansHalberstadt op 04-02-2025  09:25 uHet zal niet veel uitmaken denk ik. Enige is dat je met uitmaischen de duur van je 72 graden stap wat beter vastlegt. Anders gaat die stap gewoon door tijdens het spoelen en dat duurt bij mij bv ca 1 a 1.5 uur met traditioneel filter.
Dus zul je dan nog wat meer lange ketens afbreken dus een wat hogere vergistingsgraad krijgen.

Ik spoel met wat van 85 °C zodat het beslag rond de 78/80 °C zit. Ook bij mij gaat het spoelen langzaam, een dik uur duurt het wel.

seed7

Uitmaischen is voornamelijk afhankelijk van je brouwvolume. Als je ettelijke hectoliters gedurende 4 uur staat te filteren en spoelen dan wil je wel uitmaischen om de mogelijkheid van een te droog bier te voorkomen. Bij 20-50l Pfff, dat half uurtje dat doet niet veel, dus niet uitmaischen. Zeker niet als je het wort ook meteen al tijdens het filteren aan de kook brengt.

ingo

Jacques

Citaat van: seed7 op 17-02-2025  13:16 uBij 20-50l Pfff, dat half uurtje dat doet niet veel, dus niet uitmaischen. Zeker niet als je het wort ook meteen al tijdens het filteren aan de kook brengt.

ingo

Helemaal mee eens.
Maar de temperatuur kort verhogen op het einde van het maischen kan helpen om iets makkelijker te filteren door de iets lagere viscositeit. Echter, dat kun je ondervangen door heter te spoelen...

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.