Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Pinksterbieren  (gelezen 12279 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MO

 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 10.435
 • Land: nl
  • Muifelbrouwerij
Pinksterbieren
« Gepost op: 31-05-2006 22:48 u »
Heren,
ik heb er zin in dit weekeinde. De drukte op het forum heeft mij zwaar geïnspireerd: ik moet brouwen, brouwen en bottelen, bottelen. En oh ja, over twee weken ga ik op vakantie, dus dan moeten de lager-fleschen vol staan. In dit onderwerp dan maar mijn brouwplannen en de vragen die ik nog heb. Wat gaat er gebeuren

1. Ondergistende bock
2. Een bitterig biertje van >100 IBU
3. Bottelen van Duvel kloon (25% suiker, prima vergisting)
4. Bottelen van Vikingbier strong, een ale van een procent of 7 voor mijn superklusser

Dit moet allemaal zondag, eerste pinksterdag, gaan gebeuren. Maandag moet ik ten slotte Pinkpop kijken.

ad 1.
Ik heb twee bovengistende bockbieren gebrouwen voor het BONK straks in oktober, maar die lijken echt nergens naar. A3 moet ze nog proeven, zet je notities maar hier neer. De ene is veel te gebrand, de andere is wel prettig fris en wat zoetig, maar bockbieren - neen. Ik ga voor het echie: een ondergistende bock, mijn aller- allereerste ondergister. Zie foto voor koelkast. VRAAG1: er past een 25 liter gistfles in. Schuimen ondergisters net zo als bovengisters, of veel minder (vanwege de lage temperatuur)? Ik ga brouwen met de Wyeast Bavarian Lager. Graag ervaringen hiermee. De koelkast haalt makkelijk 4 °C, ik kan denk ik mijn wort met grondwater wel tot een graad of 12 kan terugkoelen. VRAAG 2: er resten 13 dagen voor de hoofdvergisting, dat is de tijd tussen start vergisting en mijn vakantie. Zal deze ondergist dat redden?

ad 2. Ik ben volgens mij de eerste gek op het forum die maar al te graag over de 100 IBU wil gaan. Ik heb met de Duvel gist nu mijn pittig blondje gebrouwen en op de koek staat de huidige te bottelen Duvel. Met die koek wil ik ook nog wat doen, ik ben ten slotte een zuinige Nederlander die zijn Wyeast pakje gaarne ten volle uitbuit. Ik ga eens gek doen: een volmout jongen van een procentje of 8, alleen pils mout en heel heel heel veel hop. Misschien ga ik ook nog wel koudhoppen, dat zien we in juli wel weer.

1+2 moeten dus beide op zondag worden gebrouwen. Het bottelen dient "even" tussendoor te geschieden. Dat is toch weer 18+22 = 40 liter is 133 flesjes. Gelukkig zijn het schone flesjes van de Maaslandbrouwerij.

Sorry voor mijn enorm epistel, maar ik schrijf dit bij de derde quadrupel/barley wine deez' avond. Graag reacties op mijn vragen. Recepten volgen, maar niet meer vanavond.


De koelkast is overigens een gift van Jeroentje-Cross uit Chaam. Het was nog flink poetsen om de schimmel eruit te krijgen, maar het was ook maar een gegeven paard. Hij wordt nu pas gebruikt Jeroen!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

 • Beheerder BrouwVisie
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 24.367
 • Land: nl
 • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
  • De Bier Brouwer
Re: Pinksterbieren
« Reactie #1 Gepost op: 01-06-2006 01:03 u »
100 EBU  :D  :D Mijn god wat een bitterheid !! jij durft wel zeg...dat wordt bijna een hophapje...
Ik denk dat het bittergevoel (in de mond) mede afhankelijk zal zijn van het recept....maar in oktober wil ik 'm zeker ff proeven en zelfs beleven (Dit bitterheid.....hmmm zal zeer samentrekkend zorden denk ik..).

Met ondergisten nog geen ervaring... Maar ook deze gisten zullen schuimen, de hoeveelheid schuim hangt naar mijn idee af van de soort gist en niet van de vergistingstemperatuur.
In het verleden heb ik altijd vrij warm vergist (± 20-25 °C) maar nog nooit van die overschuimers gehad zoals ik ze bij jou zag en bij Adrie.....echter was mijn gistmanagement ook nog niet op orde....nu steeds meer.....

Mooi koelkastje voor een lagerfles !!!! ik zit er nu ook aan te denken om zijn klein koelkastje aan te schaffen altijd handig...past altijd (jong) bier in.... ;D :D ;) :)

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Edgar

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 8.008
 • Land: be
Re: Pinksterbieren
« Reactie #2 Gepost op: 01-06-2006 08:24 u »
1. Ondergistende bock

 :hoera:

Ik ga brouwen met de Wyeast Bavarian Lager.

 :hoera: :elifant: :hoera:

100 IBU

 :weetniet:

Geweldig dat je gaat ondergisten, het gaat absoluut lukken in dat koelkastje. Ondergisters kunnen net zo erg schuimen als bovengisters. Schuim is dus wel een probleem, ik zou je eerder een 30 liter plastic vat aanraden in dat ding, en dan hooguit 20 liter brouwen. Die fles gaat gegarandeerd overschuimen. En je hebt dan ruimte voor je waterslot, ook fijn. Wel oppassen met dat glazen plaatje! (vervangen door staal?) Met wat knippen in de deur kan je de ruimte nog vergroten.

De koelkast haalt makkelijk 4 °C, ik kan denk ik mijn wort met grondwater wel tot een graad of 12 kan terugkoelen.

Kan ik niet helemaal volgen. Wol je nu koelkastkoelen of waterkoelen? Koelkast zal zeker lukken met 20 liter. Plak zo'n thermo-strip op je vat (beetje isoleren voor juiste aflezing).

VRAAG 2: er resten 13 dagen voor de hoofdvergisting, dat is de tijd tussen start vergisting en mijn vakantie. Zal deze ondergist dat redden?

Als je NU je pouch knapt, morgen je starter inzet en voor de verandering niet underpitcht, waarschijnlijk wel. Hevelen op dag van vertrek en lekker koud te lageren zetten. Waarom neem je nooit de tijd om iets helemaal goed te doen eigenlijk?

De gist ken ik niet, maar Wyeast zegt dat 'ie geschikt is voor bok, dus dat zal wel. Ik ken wel de 2278 en 2002 voor dit doel en die werken geweldig. 2278 is favoriet wat mij beteft.

100 IBU vind ik maniakaal. Enkel jij en 1 of 2 medepatienten gaan dat echt lekker vinden en dat verbruit toch een deel van de lol. Niet? Als je die bok maar netjes onder de 40 houdt :)

Niet underpitchen! Het is een ondergister! Wort beluchten (want voor zoveel gist opkweken dat je dat achterwege kunt laten heb je geen tijd)!

Offline MO

 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 10.435
 • Land: nl
  • Muifelbrouwerij
Re: Pinksterbieren
« Reactie #3 Gepost op: 01-06-2006 08:45 u »
Heerlijk streng Edgar, daar houd ik wel van. De planning viel inderdaad tegen. Toen ik thuiskwam van het ONK heb ik de Wyeast zak geplet. Helaas is hij pas gisteren op gaan bollen. Het is ook een zak van een jaar oud, daar kan ik ook niets aan doen. Ik wilde dus begin deze week brouwen (of pas na mijn vakantie) maar omdat de zak vanmorgen volledig bol stond, ga ik het toch proberen zondag. Ik heb nog overlegd met A3 en volgens hem moet een hoofdvergisting van 2 weken wel lukken hoewel dat met een Bok niet mee zal vallen. Ach, een beetje spanning kan ook geen kwaad. Ik zal een goed beluchte giststarter maken.

Ik ben toch voorstander van de glazen fles, twee weken in plastic zie ik niet zitten. Ik zal niet meer dan 15 liter wort vergisten, we zien wel hoe het schuimt. De gevulde fles zal inderdaad op een ondersteund (twee grote potten verf) plaatje staan. Ik heb mijn digitale thermometer met twee sondes, een gaat er in het gistende bier, de ander meet de omgevingstemperatuuur van de koelkast. Ideaal toch? Ik ben ook wel fan van de temp strips maar die heb ik niet op voorraad. Ze staan op mijn bestellijstje.

Over die temperatuur: met mijn tegenstroomkoeler hoop ik de 12 grC te halen, en dan gaat de fles de koelkast in. Eerst waterkoeling en dan koelkast koeling dus.

De bok zal inderdaad een bitterheid rond de 25 hebben. En die 100 IBU vriend wordt misschien alleen mijn vriend, nou en? Ik maak genoeg bier voor anderen (zoete dubbels en zo), ik gun mezelf ook wel eens een lolletje. Daarbij komt ook nog dat ik het interessant vind om de grenzen van onze hobby af te tasten. Zo.

Offline Edgar

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 8.008
 • Land: be
Re: Pinksterbieren
« Reactie #4 Gepost op: 01-06-2006 08:55 u »
Maak dan minstens een liter of 2 starter voor die 15 liter. Beter iets overpitched dan onder. En dan nog dat wort beluchten, echt, doen en ook niet vergeten :-*

Ik zou om de vergisting op gang te helpen misschien niet helemaal naar 12° koelen, maar een graad of 16. Zodra je het ziet vertrekken doorkoelen naar 10° biertemperatuur of zo.

25 IBU?? Dat vind ik dan zelfs nog aan de lage kant. Geen aromahop he, in een bok?

Waarom niet NU de starter maken, dan heb je nog tijd om 'm af te gieten en door te starten op brouwdag! Dat zijn pas starters!

Offline Drents Hopbier

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 3.147
 • Land: nl
Re: Pinksterbieren
« Reactie #5 Gepost op: 01-06-2006 09:51 u »
2. Een bitterig biertje van >100 IBU
Dat zou ik zonde van de hop vinden. Christoffelbier had volgens mij ± 45 EBU en was al fors bitter. De Pilsener van Adrie op het ONK had volgens hem minder, en vond ik ook flink bitter. Bij brouwerij De Molen brouwen ze ook wel tegen de 100 EBU, maar die bitterheid werd door ons (ex-keurmeester, keurmeester en aantal bierliefhebbers) als onprettig ervaren.
En het is de vraag of het verschil tussen 50 EBU en 100 EBU nog te proeven is. Misschien kun je je wort opdelen en tot 30, 60 en 90 EBU bier maken?

Hopbier

Offline Oscar

 • Beheerder BrouwVisie
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 24.367
 • Land: nl
 • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
  • De Bier Brouwer
Re: Pinksterbieren
« Reactie #6 Gepost op: 01-06-2006 10:32 u »
Daarentegen : Heb je de Hopit van brouwerij Urthel al geproefd ? Deze heeft 80 EBU met een alcohol percentage van 9% ik persoonlijk vind ik deze bitterheid in de smaak nog wel meevallen. dus Mo : Ga voor die 100 EBU !! gewoon proberen. Bo(c)kbier heeft genoeg andere smaken die een deel van de bittere smaak zullen maskeren.... natuurlijk blijft er dan nog genoeg over. Vooral de keuze van de hop zal hier bepalend zijn (maar dat is het toch altijd..)

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline MO

 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 10.435
 • Land: nl
  • Muifelbrouwerij
Re: Pinksterbieren
« Reactie #7 Gepost op: 01-06-2006 13:46 u »
Ik lees nu op andere fora dat 100 IBU zo'n beetje de bovengrens is wat je nog kan proeven, en wat er uberhaput oplost aan a-zuren in wort. Is dit getal bekend?

Offline Oscar

 • Beheerder BrouwVisie
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 24.367
 • Land: nl
 • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
  • De Bier Brouwer
Re: Pinksterbieren
« Reactie #8 Gepost op: 01-06-2006 14:31 u »
Voor het gemak (wat ook de bierbrouwer dient) :

Uit australie :
Citaat
"The maximum IBU level in a beer is somewhat dependent on composition of the beer. A higher alcohol, higher gravity beer can have more IBU than a beer at 5 percent alcohol. A 5 percent beer will max out at 120 parts per million iso-alpha acids, which corresponds to about 80 IBU. It is physically impossible to have more IBU than that in a 5 percent beer. As alcohol and unfermented carbohydrate in the beer increases, so does the ability of the beer to carry more IBU. Our hop research expert feels that the claim that some barley wines have over 100 IBU is probably valid.

What a chemist may measure and a drinker may taste can differ. "Perceived hop quality versus measurable bitterness, that's a tough one. I'm not sure there is a relationship because so much more is involved, like flavor balance, and the types of hops used," says Steele. "Many feel that low cohumulone hops produce a better, cleaner bitterness. I do know that during the judging, the imperial IPAs that were not harsh or unbalanced did better with the judges. Clean bitterness was key." "

en uit amerika :

Citaat
-----
Does anyone know if there is a limit to just how "bitter" (if such a thing is indeed quantifyable) a beer can possibly be? The "bitterest" tasting beer I have ever had is Stone's Ruination IPA, which is listed a being 100+ IBUs on their website.

Are there beers brewed which have a higher IBU rating? Is there a point at which a beer can not be made more bitter, at least from a numbering standpoint?

Just wondering....
-------
beer can have as high an ibu rating as a brewer can fit hops in the kettle.
what you are able to taste of that, however...
ibu is an over rated statistic, like era....
----------
IBU's are relative at best. when you load up Vinnie's Pliny the Elder homebrew recipe in Promash it comes out as 315 IBUs. the new deschues IPA is 70 IBU's and it didn't taste very bitter to me. Hary Eyeball by Lagunitas is only like 55 IBU's and it tastes very bitter.

i suppose you could boil 5 pounds of warrior in 5 gallons just for kicks.

Wel grappig om eens een test mee te doen..MO misschien 120 EBU ..????

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Herman

 • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 6.841
 • Land: nl
 • www.biergildegroningen.nl
  • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Pinksterbieren
« Reactie #9 Gepost op: 01-06-2006 19:27 u »
Mo,

Schuim bij ondergisters is nogal variabel heb ik gemerkt. Overschuimers heb ik echter nog niet gehad. Ik denk dat je met 25-33% headspace wel voldoende hebt. Op tijd lageren? Gewoon goede starter gebruiken.

Ik heb met Fons in 2004 een 116 IBU biertje gebrouwen met een begin-SG van 1.056. Over bitterrrr gesproken.

Overigens zegt 100 IBU niks als je er niet bij meld hoeveel SG die is. Denk ook aan de BU:GU verhouding (of welke afgeleide dan ook, het origineel is toch het makkelijkst te onthouden). Allesrond of onder de 1 is goed te drinken, daar boven niet direct is mijn ervaring. En ik houd van bitter!

Offline Johannes

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 4.331
 • Land: nl
  • De Brouwketel
Re: Pinksterbieren
« Reactie #10 Gepost op: 01-06-2006 20:25 u »
Martin,

Jij had mijn dubbel ARA geproefd? Maak er een tripel ARA van met een stevige bitterhop. 90 pale 5 cara 350 en 5% cara 120 begin SG zo rond
de 1075-1085 en gaan met die banaan.  :gistsmile: O, ja, de gist nog natuurlijk, een Engelse gist heeft de voorkeur. Niet teveel estertjes gewoon veel mout, doordrenkt met hoppigheid en een bittere, bij voorkeur niet te alcoholische afdronk.

 :idea: ?

Offline Drents Hopbier

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 3.147
 • Land: nl
Re: Pinksterbieren
« Reactie #11 Gepost op: 01-06-2006 22:33 u »
Ik lees nu op andere fora dat 100 IBU zo'n beetje de bovengrens is wat je nog kan proeven, en wat er uberhaput oplost aan a-zuren in wort. Is dit getal bekend?
Ik kreeg dit antwoord op zo'n vraag:

Hallo Hans,
das ist eine interessante Frage. Es gibt durchaus Biere mit 100mg iso-alpha-Säuren /l . Es sind mir keine Versuche bekannt über die maximale Löslichkeit, die ja wiederum auch von der Matrix des Bieres abhängt (Alkoholgehalt, Stammwürze, etc). Ich denke aber nicht das gerade bei so hohen Werten noch ein Unterschied in der Bittere wahrgenommen werden kann, da der Bittergeschmack verglichen zu den anderen Geschmacksempfindungen etwas weniger "ausgebildet" ist und primär die Funktion erfüllt uns als Menschen vor Giften zu schützen, bei 100 oder 150 mg/l Iso-alpha-Säuren denke ich nicht das ein zunehmen der Bittere für den Menschen feststellbar wäre. Ich hoffe ich konnte ein wenig helfen !
Vielel Grüße

Dr. Christina Schönberger
Joh. Barth & Sohn GmbH & Co. KG

Hopbier

Offline MO

 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 10.435
 • Land: nl
  • Muifelbrouwerij
Re: Pinksterbieren
« Reactie #12 Gepost op: 02-06-2006 09:02 u »
Hans, bedankt voor je Duitse bijdrage. Ik lees dat vaker, en ik begrijp dat niet: hoe meer alcohol er in het bier zit, hoe meer iso-alfazuren er op zouden kunnen lossen. Dit lijkt mij nonsens om de volgende reden: tijdens het hopkoken wordt de bitterheid bepaald, niet tijdens de vergisting of erna! Hop met alfazuren breng je in kokend water, de alfazuren leggen om naar isoalfazuren, nog steeds in kokend water in afwezigheid van alcohol. Bij de maximale oplosbaarheid van isoalfazuren speelt alcohol dus nog geen rol want dat is er nog niet!

Herman, bedankt voor je rekentip. Ik was die formule alweer vergeten, en het duurde even voordat ik het onderwerp erover vond.

BE / (SDE + EDE)
BE : bitterheidseenheden (IBU)
SDE: start dichtheid eenheden (= Begin SG - 1000)
EDE: eind dichtheid eenheden (= eind SG - 1000)

Volgens deze formule kom ik uit op 1 (100/80+20), en dan zou het bier nog net drinkbaar zijn volgens jou. Ter vergelijking: de stevig bittere en droge Chimay wit komt uit op 0,43. Ik zie het helemaal zitten, dit bier wordt helemaal geen maniakaal bier voor mij en 1 of 2 van mijn medepatienten (edgar).

Johannes, zoals ik al schrijf ga ik de Duvel gistkoek gebruiken. Nu niet meer maar van oorsprong wel een Engelse gist. Ik denk ook dat de Duvel gist met volmout bieren niet zo ver doorvergist en afdoende body zal genereren om tegengewicht tegen de bitterbom te geven. Je brengt me wel aan het twijfelen: misschien dat ik met 100% pale mout nog een veel vollere smaakexplosie zal krijgen. Hmm, ik schaf mij morgen de mout pas aan, hier twijfel ik vandaag nog over. De kleur knalt dan van 11 naar 22, echt heel donkerblond dus.

Nog meer mensen die mijn standvastige receptuur aan het wankelen willen laten brengen?

Offline Herman

 • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 6.841
 • Land: nl
 • www.biergildegroningen.nl
  • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Pinksterbieren
« Reactie #13 Gepost op: 02-06-2006 09:07 u »
BE / (SDE + EDE)
BE : bitterheidseenheden (IBU)
SDE: start dichtheid eenheden (= Begin SG - 1000)
EDE: eind dichtheid eenheden (= eind SG - 1000)

Volgens deze formule kom ik uit op 1 (100/80+20), en dan zou het bier nog net drinkbaar zijn volgens jou. Ter vergelijking: de stevig bittere en droge Chimay wit komt uit op 0,43. Ik zie het helemaal zitten, dit bier wordt helemaal geen maniakaal bier voor mij en 1 of 2 van mijn medepatienten (edgar).
Nu moet je geen appels met peren vergelijken. Ik had het over een factor 1 bij BU:GU, ofwel in jouw geval 100:80 = 1,25 wat het meteen (voor 99% van de mensen) ongenietbaar maakt.
Voor de gecorrigeerde factor zou ik m.a.w. niet hoger gaan dan 0,8.

Offline Adrie

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 13.993
 • Land: nl
 • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
  • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Pinksterbieren
« Reactie #14 Gepost op: 02-06-2006 09:12 u »
Hans, bedankt voor je Duitse bijdrage. Ik lees dat vaker, en ik begrijp dat niet: hoe meer alcohol er in het bier zit, hoe meer iso-alfazuren er op zouden kunnen lossen. Dit lijkt mij nonsens om de volgende reden: tijdens het hopkoken wordt de bitterheid bepaald, niet tijdens de vergisting of erna! Hop met alfazuren breng je in kokend water, de alfazuren leggen om naar isoalfazuren, nog steeds in kokend water in afwezigheid van alcohol. Bij de maximale oplosbaarheid van isoalfazuren speelt alcohol dus nog geen rol want dat is er nog niet!

Sterker nog: het is net andersom volgens mij. Hoe meer suikers (hoe hoger je begin SG en dus hoe hoger je uiteindelijke alcoholpercentage) des te slechter is de omzetting van alfazuren naar iso-alfazuren.

Offline MO

 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 10.435
 • Land: nl
  • Muifelbrouwerij
Re: Pinksterbieren
« Reactie #15 Gepost op: 02-06-2006 09:18 u »
Herman, bedankt voor correctie. Ik en formules dat zal nooit wat worden. In ieder geval breng jij goed nieuws, want ik wil ook een bier maken dat geen hond lust alleen bittermaniak MO.

Hans, je legt de vinger op de zere paradox: je hebt flink wat moutigheid nodig, en het liefst ook veel alcohol om al die bitterheid te balanseren, maar misschien lossen er minder a-zuren op in een zwaarder wort. Ik zeg misschien, want je praat over 190 gram suiker per liter wort (bij 1080) en maar 100 mg/liter isoalfazuur. Die factor 2000 zorgt er wellicht voor dat de isoalfazuren altijd wel oplossen omdat het maar zo'n lage concentratie is vergeleken met de suikers. Darn, nu ben ik toch aan het rekenen.

Offline Oscar

 • Beheerder BrouwVisie
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 24.367
 • Land: nl
 • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
  • De Bier Brouwer
Re: Pinksterbieren
« Reactie #16 Gepost op: 02-06-2006 09:36 u »
Sterker nog: het is net andersom volgens mij. Hoe meer suikers (hoe hoger je begin SG en dus hoe hoger je uiteindelijke alcoholpercentage) des te slechter is de omzetting van alfazuren naar iso-alfazuren.

dat verklaart wel dat sterkere bieren vaak minder bitterheid in de smaak hebben en dat je dan meer hop moet toevoegen om dezelfde bitterheid in de smaak te krijgen...

groeten en gezondheid
Oscar

Offline Drents Hopbier

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 3.147
 • Land: nl
Re: Pinksterbieren
« Reactie #17 Gepost op: 02-06-2006 09:43 u »
Sterker nog: het is net andersom volgens mij. Hoe meer suikers (hoe hoger je begin SG en dus hoe hoger je uiteindelijke alcoholpercentage) des te slechter is de omzetting van alfazuren naar iso-alfazuren.
Ik dacht dat iedereen dat al wist. Ik heb een tabel (waarschijnlijk uit Zymurgy of Brewing Techniques) waarin het rendement op alfa-zuren staat per kookduur en stamwortgehalte. Bij 1040, 1060, 1080 en 60 minuten resp. 29, 27, 25 %.

Ik kan over oplosbaarheden van alfa-zuren (nog) niets vinden. Maar misschien is de oplosbaarheid in water groter dan in water/alcohol mengsels?

Hopbier

Offline Adrie

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 13.993
 • Land: nl
 • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
  • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Pinksterbieren
« Reactie #18 Gepost op: 02-06-2006 09:48 u »
Dat lijkt me sterk. Zowel water als alcohol zijn sterk polaire oplosmiddelen.

Offline Drents Hopbier

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 3.147
 • Land: nl
Re: Pinksterbieren
« Reactie #19 Gepost op: 02-06-2006 09:53 u »
Dat lijkt me sterk. Zowel water als alcohol zijn sterk polaire oplosmiddelen.
Het was meer een theoretische oppering. Ik kan (nog) niets over de oplosbaarheid vinden.
Zie ook praatcafé.

Hopbier

Offline MO

 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 10.435
 • Land: nl
  • Muifelbrouwerij
Re: Pinksterbieren
« Reactie #20 Gepost op: 02-06-2006 10:03 u »
Ik blijf nog even rekenen. De bitterheidsindex van mijn pittig blondje komt precies op 0.8 uit (54/68). Dit bier is toch zeer goed drinkbaar. Het zal wel aan de Duvel gist liggen, maar ik denk toch dat je best rond de 1 kunt gaan zitten en toch (niet voor iedereen, maar wel voor vrij veel mensen) een drinkbaar bier hebben.

Offline MO

 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 10.435
 • Land: nl
  • Muifelbrouwerij
Re: Pinksterbieren
« Reactie #21 Gepost op: 02-06-2006 10:21 u »
Nu nog even over mijn bockbier. Gist wordt dus de bavarian lager. Hop zal iets van Hallertau worden, net wat de brouwwinkel morgen op voorraad heeft. Een 90 min en een 30 min gift lijkt me wel wat. Eenstapsmaisch 66 grC, ik maisch nooit meer anders. Ik zit vooral met de mouten. Wat dachten jullie van deze stort:

Munchener   15   7,4   87,0%
tarwemout      0,43   5,1%
caramunich 120   0,43   5,1%
special B   400   0,25   2,9%

Offline Edgar

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 8.008
 • Land: be
Re: Pinksterbieren
« Reactie #22 Gepost op: 02-06-2006 10:47 u »
De tarwemout lijkt me best lekker, maar is dat 'origineel'? Krijg je niet al genoeg frisheid van die ondergist? Ik zou persoonlijk de Special B wat minderen, ik vind dat een echt sterk smakende mout die redelijk snel gebrandheid geeft. Ik zou er wat aroma 150 bij doen in de plaats.

Erg leuk trouwens, al die ondergisters die nu gebrouwen worden! Ik krijg ook ontzettend zin om een Pils of een bok te brouwen!

Offline MO

 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 10.435
 • Land: nl
  • Muifelbrouwerij
Re: Pinksterbieren
« Reactie #23 Gepost op: 02-06-2006 15:18 u »
A3 ende Edgar
het bockbier van de vier broeders (versie 21) bevatte 6% special b. Deze was echter ook vergist met de european ale (waar ik al tweemaal branderige bieren mee heb gemaakt).
A3,
wat denk jij dat een juiste hoeveelheid special B in een bockbier is?

Offline Adrie

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 13.993
 • Land: nl
 • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
  • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Pinksterbieren
« Reactie #24 Gepost op: 02-06-2006 15:34 u »
Eerlijk gezegd denk ik nu dat Special B niets in een bokbier te zoeken heeft. Als je het per sé wilt, dan lijkt een paar procent (zeg maximaal 4) me meer dan genoeg.

Offline MO

 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 10.435
 • Land: nl
  • Muifelbrouwerij
Re: Pinksterbieren
« Reactie #25 Gepost op: 02-06-2006 15:39 u »
Qua smaak wil ik hem er eigenlijk ook niet in hebben, het is meer voor de kleur. Aankleuren met Buysman lukte niet in de vorige versie, en de smaak- en geurloosheid van de Buysman viel me ook ontzettend tegen. E150 heb ik even niet op voorraad. Met >800 EBC aankleuren durf ik niet. Bovenstaande stort zonder special B met 7% cara120 geeft een kleur van 37, terwijl 40 vereist is (dus zonder zou eigenlijk ook wel kunnen).

Offline Adrie

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 13.993
 • Land: nl
 • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
  • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Pinksterbieren
« Reactie #26 Gepost op: 02-06-2006 15:46 u »
Als je nou eens 120 minuten kookt, wordt het bier echt wel donker genoeg.

Offline Edgar

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 8.008
 • Land: be
Re: Pinksterbieren
« Reactie #27 Gepost op: 02-06-2006 15:58 u »
Als je het niet voor de smaak wilt, moet je het niet gebruiken. Het is een echte smaakmaker. Laat het dan helemaal achterwege  en verhoog de cara 120. Die 3 puntjes... (of neem 0,5%)

Offline MO

 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 10.435
 • Land: nl
  • Muifelbrouwerij
Re: Pinksterbieren
« Reactie #28 Gepost op: 06-06-2006 11:22 u »
Hehe, eindelijk een kort verslagje van mijn pinksterbrouwsels van afgelopen zondag. Het bleek prima te doen om tweemaal op een dag te brouwen. Als ik 's ochtends zou beginnen dan zou ik wel drie keer kunnen brouwen. Ik begon op 1400 en was klaar inclusief schoonmaken om 1 uur des nachts. Ik had wel geluk dat ik 's middags hulp kreeg bij het bottelen van twee partijen (off topic: mijn Duvel is gebotteld op 997!). 's Avonds had ik het dus erg rustig (tijdens de 2e partij), ik verveelde me een beetje.

De bock zag er tijdens brouwen prachtig uit. Helaas kwam ik te hoog uit, ik vind 1066 te hoog, ik wilde 1061 halen. Ik had verdund maar kennelijk te weinig. Die wordt dus over de 7%, bijna geen bock meer (wel volgens de Walsh regels). Gelukkig zijn er ook nog problemen: ik voegde de ondergist toe bij 16 grC (prima dikke grote starter, flinke klonten gist en droog/zurig van smaak). Na 45 min beluchten zette ik het vat in de koelkast maar 's ochtends was de temperatuur gezakt naar 7 grC (in het vat) en was er geen activiteit. Gister het vat buiten de koelkast op laten warmen naar 12 grC en vanmorgen leek er wat te gebeuren.

Hoe doen anderen dit: eerst bij 16 grC aan laten slaan en pas bij flinke activiteit koelen? Graag reacties.

Hieronder het recept. Omdat 30 liter brouwen net zoveel werk is als 15 (en er maar een 25 liter fles in mijn koelkast past) heb ik de 30 liter gemaakt en de helft op safale US-56 gezet. Ook die vergisting doet het rustig aan, maar het is ook maar 18-19 grC in mijn woonkamer.

Brouwer: Martin Ostendorf - Muifelbrouwerij
Bron van het recept: zelf ontworpen
Naam: Bokkig Muifeltje
Soort: bockbier
Batchcode: OB072
Start SG: 1066
Eind SG: 
kleur: 42 EBC
Bitterheid: 26 IBU
Schaal: 30 L
Brouwzaalrendement: 76%

Mout

7,6 kg Münchener   15 EBC      84,7%
0,45 kg tarwemout   3 EBC         5,1%
0,9 kg caramunich   120 EBC      10,2%


Water
32 L Maischwater   
ca 8 L Spoelwater (tot 33 liter)

Maischschema
60 min 66 °C
spoelen 75 °C


Hop
Hallertau Hersbrucker    100 g   2,7   90 min     22
Spalt      20 g   3,1   30 min       4
                  

Gist
Wyeast 2206 (15 liter)
US-56 (15 liter)

Offline MO

 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 10.435
 • Land: nl
  • Muifelbrouwerij
Re: Pinksterbieren
« Reactie #29 Gepost op: 06-06-2006 11:27 u »
En ik heb dus ook een SuperBitter gemaakt. Eigenlijk dus  drie bieren, ik heb mezelf weer drie batchcodes vergeven. Ik heb alle restjes hop weggewerkt, dus de bitterheid is een beetje een schatting. Maar stevig zal hij zijn. Eigenlijk wilde ik op 1080 eindigen maar ik bleek meer liters gemaakt te hebben. Ach, een zware jongen wordt het toch wel. En ik heb Johannes' advies ter harte genomen qua mout stort.

Ook hier maak ik me weer een beetje zorgen, want de vergisting is alweer over zijn hoogtepunt heen, de schuimkraag is alweer aan het ingezakten. Maar hopen dat de Duvel gist volhoudt en niet stokt, anders moet ik weer de trucen doos gebruiken.

Brouwer: Martin Ostendorf - Muifelbrouwerij
Bron van het recept: zelf ontworpen
Naam: Ibunator
Soort: echt bitter bier
Batchcode: OB074
Start SG: 1076
Eind SG:  1006
kleur: 22 EBC
Bitterheid: rond de 100 IBU (gedeeltelijk oude hop)
Schaal: 22 L
Brouwzaalrendement: 73%

Mout
8,1 kg pale ale              7 EBC        100%

Water
30 L Maischwater   
ca 2 L Spoelwater (tot 25 liter)

Maischschema
60 min 66 °C
spoelen 75 °C

Hop
Target      59,5 g   10,1%   90 min      60   55
Target      30 g   8,9%   90 min      27   25
EK goldings   8 g   5,1%   90 min      4   3
Tettnang   12 g   4,6%   90 min      5   2
Tettnang   40 g   4,6%   30 min      13   6
Tettnang   15 g   4,6%   5 min      1   1
                  111   92                  

Gist
Wyeast 1338 (gistkoek vorige batch, wort belucht)

Offline Herman

 • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 6.841
 • Land: nl
 • www.biergildegroningen.nl
  • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Pinksterbieren
« Reactie #30 Gepost op: 06-06-2006 19:58 u »
Gelukkig zijn er ook nog problemen: ik voegde de ondergist toe bij 16 grC (prima dikke grote starter, flinke klonten gist en droog/zurig van smaak). Na 45 min beluchten zette ik het vat in de koelkast maar 's ochtends was de temperatuur gezakt naar 7 grC (in het vat) en was er geen activiteit. Gister het vat buiten de koelkast op laten warmen naar 12 grC en vanmorgen leek er wat te gebeuren.

Hoe doen anderen dit: eerst bij 16 grC aan laten slaan en pas bij flinke activiteit koelen?
Bij de eerste tekenen van vergisting zet ik het vat in de koelkast. Ik koel na koken tot ca 16 graden en zet de gist aan het werk, zo ook gisteren (IPL India Pale Lager). Vervolgens gaat het bier de koeling in. Je kunt de thermostaat natuurlijk eerst op zijn minst koud zetten.

Geen bubbels wil overigens nog niet zeggen geen vergisting, wellicht is de gist zich nog lekker aan het vermenigvuldigen.

Offline MO

 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 10.435
 • Land: nl
  • Muifelbrouwerij
Re: Pinksterbieren
« Reactie #31 Gepost op: 06-06-2006 21:09 u »
Zo doe ik het de volgende keer ook: proberen het wort bij 16 °C te houden en pas te koelen als de vergisting begint. Zo heb ik het nu ook wel gedaan, maar door het te vroege koelen heb ik 24 uur vertraging opgelopen. En ik had al zo weinig tijd. Gelukkig is de vergisting wel begonnen, en dat bij 12 tot 13 °C! Ik ben nu aan het terugkoelen en zit op 10 °C. Het is ook even wennen aan de koelkast. Die doet zijn naam namelijk wat teveel eer aan, hij is nu buiten de fles min 3.5 °C! Wanneer stopt een ondergist, onder de 5 °C of zo. Vragen, vragen.

En de SuperBitter vergist ook gestaag door. Ik probeer vanavond alcohol/vrij te blijven maar het ruikt zo ontzettend lekker naar gistend bier in de huiskamer!!!!

Offline Herman

 • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 6.841
 • Land: nl
 • www.biergildegroningen.nl
  • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Pinksterbieren
« Reactie #32 Gepost op: 06-06-2006 21:16 u »
Dat hangt een
Wanneer stopt een ondergist, onder de 5 °C of zo. Vragen, vragen.
Dat hangt natuurlijk een beetje van de gist af. Maar de meeste raken onder de 4C toch wel in een slaapje. MAar gistend bier produceert zijn eigen warmte, dus kan het nog geen kwaad. Zet anders een timer op de stroom van je koelkast wanneer deze niet warmer te krijgen is.

Offline Edgar

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 8.008
 • Land: be
Re: Pinksterbieren
« Reactie #33 Gepost op: 07-06-2006 18:27 u »
Hoe doen anderen dit: eerst bij 16 grC aan laten slaan en pas bij flinke activiteit koelen? Graag reacties.

Zoals Herman, koelen tot een graad of 16 (als dat kan, hoogzomer lukt dat niet) en doorkoelen de volgende ochtend als de boel vertrokken is.

Het is ook even wennen aan de koelkast.

Inderdaad, dat is herkenbaar zogezegd. Hoe verloopt de gisting nu en hoe meet je nu de temperatuur van het bier?

Offline MO

 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 10.435
 • Land: nl
  • Muifelbrouwerij
Re: Pinksterbieren
« Reactie #34 Gepost op: 07-06-2006 22:07 u »
Het gaat allemaal de goede kant op. Ik houd het bier tussen de 8 en de 12 grC. Ik kan de koelkast niet continu aan laten staan want dan koelt hij te ver. Er staat een kleine laag schuim op, er ligt een mooie gistlaag onderin. Helaas past er geen waterslot meer in de koelkast, dus het echte tempo van de vergisting kan ik niet meten.

Zoals je ziet is het een thermometer feest. De witte cheapio thermometer geeft de temperatuur in de brouwerij aan, die is 17 °C. Vanacht gaat de deur weer open en zal het afkoelen naar een graad of 12 (hoop ik). Dat scheelt weer koelkast vermogen. De dure thermometer bevat twee sondes. Een hangt er in het bier (het grote getal), de temp is 10,0 °C. Een hang er in de koelkast, het is niet goed leesbaar maar geloof me dat er 5,4 °C staat. Het lijkt erop dat ik een stand heb gevonden waarop de koelkast rond de 5 grC blijft. Het lijkt er namelijk op dat er helemaal niet zoveel warmte vrijkomt. De koelkast staat namelijk meer uit dan aan.

Is een temperatuur tussen de 8 °C en de 12 °C goed voor een ondergister?
Offline Herman

 • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 6.841
 • Land: nl
 • www.biergildegroningen.nl
  • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Pinksterbieren
« Reactie #35 Gepost op: 07-06-2006 22:12 u »
Citaat
Is een temperatuur tussen de 8 °C en de 12 °C goed voor een ondergister?
Dat is een prima temperatuur voor de hoofdgisting.

Offline MO

 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 10.435
 • Land: nl
  • Muifelbrouwerij
Re: Pinksterbieren
« Reactie #36 Gepost op: 09-06-2006 15:08 u »
Gisteren de korrelbock en de superbitter gelagerd. US56 is een rare gist: er blijft een enorme schuimkraag op het jongbier staan terwijl het waterslot niet meer actief is. Ik was tevreden met mijn SG van 1017. De Superbitter had een veel lager SG dan ik had verwacht: 1017! De Duvel gist weet kennelijk ook wel raad met een wort van 1078 van alleen moutsuikers. Leve het brouwen op een gistkoek. Dit is al het derde brouwsel gemaakt op 1 pakje Wyeast (eerst een pittig blondje, toen de Duvel kloon en vervolgens dit zware bier). Overigens gooi ik de koek na lagering weg, driemaal gebruiken vind ik genoeg zuinigheid.
Vanavond SG meten van de ondergister. Daar ben ik heel nieuwsgierig naar.

Offline MO

 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 10.435
 • Land: nl
  • Muifelbrouwerij
Re: Pinksterbieren
« Reactie #37 Gepost op: 09-06-2006 22:22 u »
Helaas is de ondergistende bock pas aanbeland op 1040. Dat zal dus lang gaan duren... Hij is nog wel actief, gelukkig,

Offline Herman

 • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 6.841
 • Land: nl
 • www.biergildegroningen.nl
  • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Pinksterbieren
« Reactie #38 Gepost op: 09-06-2006 23:40 u »
Wat boeit het als de hoofdgisting langer duurt, ga gewoon op vakantie en hevel dan over. Tuurlijk weet ik dat ook bij ondergisting je de hoofdgisting niet te lang wil laten duren, maar zolang e.e.a. gestaag doorgist zou ik de boel de boel laten. Ca 3 weken hoofdgisting bij lagerbier heeft bij mij nooit een negatief effect gehad.

Offline MO

 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 10.435
 • Land: nl
  • Muifelbrouwerij
Re: Pinksterbieren
« Reactie #39 Gepost op: 10-06-2006 20:48 u »
Precies, zo denk ik er ook over. Overigens heb ik het SG veel te snel (te koud en met te veel koolzuur) gemeten, hij lag niet rond de 1040 maar rond de 1030.

Offline MO

 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 10.435
 • Land: nl
  • Muifelbrouwerij
Re: Pinksterbieren
« Reactie #40 Gepost op: 04-07-2006 16:19 u »
Zondag heb ik een dubbelbock gebrouwen (zie onderwerp bockbieren 2006) en voor en tijdens en na het brouwen heb ik beiden bocken gebotteld en ging ook de bittere jongen op de fles. Ik moest zelfs flessen spoelen. De tijden veranderen, je kunt nu niet meer je kratten vullen met lege schone flessen bij de Maaslandbrouwerij, je moet ze nu per doosje kopen (3,50 voor 24 flessen, 46% prijsverhoging). En Johan had maar drie doosjes staan en kon niet dezelfde dag nog doosjes maken. Flesjes moet je dus tegenwoordig van te voren bestellen!

Het bittere bier was inderdaad ontzettend bitter. Echt een hap vloeibare hop. Mjammie maar niet voor iedereen. Ik was zeer verbaasd dat de Duvel gist deze volmout jongen met een OG van 1078 vergist had tot 1006. Leve het gebruik van een gistkoek en pas op voor de enorme moutsuikers-honger van de Duvel gist. 10% alcohol en heel veel hop. Wat een genietbier.

De korrelgist bock met de US56 was uitvergist tot 1015 en smaakte als een Echt Bockbier. Wat een aparte gist is dit toch. Ben heel benieuwd wat hij straks gaat doen. Navergisting bij 21 grC (in de kelderkast). Ook de ondergist bock had het tot 1015 geschopt. Hij was wat diacetylerig en nog niet in balans. Hij was ontzettend helder dus ik heb er wat gesuspendeerd gist van de koek na de primaire fermentatie bijgegooid. Hij is eerst navergist bij 15 grC, hij staat nu bij 12 grC.

Offline MO

 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 10.435
 • Land: nl
  • Muifelbrouwerij
Re: Pinksterbieren
« Reactie #41 Gepost op: 10-07-2006 08:27 u »
Dat was genieten gisteren tijdens de finale van het WK. Niet zozeer vanwege het voetbal, eerder omdat tot mijn verbazing de SuperBitter al volledig gecarboneerd was. De navergisting van bieren van 10% duurt meestal langer dan een week, wellicht vanwege de hoge temperaturen van de afgelopen week was dit nu niet het geval.

De basissmaak was vol, iets zoetig en fruitig, de geur en de nasmaak waren hoppig respectievelijk ontzettend bitter. Het bier was goed drinkbaar maar ik denk wel dat het nu eindelijk eens is gelukt een bier te maken dat bepaald niet iedereen lust. Het bier was nog wel erg troebel, dus ik moet het met mijn derde koelkast maar eens flink gaan koelen.

Ik heb er twee gedronken, wat een heerlijkheid.

Offline MO

 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 10.435
 • Land: nl
  • Muifelbrouwerij
Re: Pinksterbieren
« Reactie #42 Gepost op: 12-07-2006 10:20 u »
Gisteren kwamen David, Johannes en Edwin op bezoek voor de organisatie van het BONK. Het eerste biertje dat we proefden was mijn ondergistende bock. Ed en ik dachten eerst aan diacetyl maar Johannes had later gelijk dat het een tamelijk fruitig biertje is. Jammer, maar gelukkig kwam verder het ondergistende karakter goed tot zijn recht. Op het fruitige na was ik erg tevreden over dit bier. Nu de heren keurmeesters nog.
Het laatste biertje van de avond was de SuperBitter. Niemand durfde nog een fles leeg te drinken, ik met mijn oneindige dorst natuurlijk wel. Ja, bitter, echt wel, maar gelukkig met een aardige balans. Ed werd een beetje misselijk van al die hop. Je moet er natuurlijk wel tegen kunnen!

Offline Oscar

 • Beheerder BrouwVisie
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 24.367
 • Land: nl
 • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
  • De Bier Brouwer
Re: Pinksterbieren
« Reactie #43 Gepost op: 12-07-2006 11:14 u »
Johannes had later gelijk dat het een tamelijk fruitig biertje is. Jammer, maar gelukkig kwam verder het ondergistende karakter goed tot zijn recht. Op het fruitige na was ik erg tevreden over dit bier. Nu de heren keurmeesters nog.

Mijn bockje heb ik ook al even geproefd...hij moet nog iets verder rijpen (en dat na 2 weken....!?). Maar deze is ook wat fruitg (wat wil je ook...Rochefort gist
gebruikt) en zoetig....het lijkt wel een commerciele groslch bok...nou ja..iets minder zoetig dan dat...maar wel zoetig...vinden de keurmeesters dat lekker ? is dat de standaard..?? 't zal geen winnaar worden  :-\ maar ook niet als laatste onderaan de lijst !! :D

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Hopmans

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 11.471
 • Land: nl
Re: Pinksterbieren
« Reactie #44 Gepost op: 12-07-2006 13:03 u »

Citaat
Mondgevoel: samentrekkend
Nasmaak: bitter, samentrekkend.


Citaat
De bitterheid icm de droogheid vind ik minder geslaagd.

Citaat
Ed werd een beetje misselijk van al die hop. Je moet er natuurlijk wel tegen kunnen!

Ha Ha Ha.... Humor  ;D
Zelfs de hopheads moeten het ontgelden met de niet te stuiten bitterheidsdrang van Mo !  ;D

 :degroeten:


Offline MO

 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 10.435
 • Land: nl
  • Muifelbrouwerij
Re: Pinksterbieren
« Reactie #45 Gepost op: 31-07-2006 23:13 u »
Daarentegen : Heb je de Hopit van brouwerij Urthel al geproefd ? Deze heeft 80 EBU met een alcohol percentage van 9% ik persoonlijk vind ik deze bitterheid in de smaak nog wel meevallen. dus Mo : Ga voor die 100 EBC !! Oscar


Oscar, ik zit nu net die Hop it te drinken, maar dit bier is helemaal niet bitter. Echt, dit komt niet boven de 40 uit. Weer eens een schandalig Belgisch pruts bier. Echt zoetheid overheerst enorm, lekker veel diacetyl en alles, maar bitterheid: ho maar!

Offline Edgar

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 8.008
 • Land: be
Re: Pinksterbieren
« Reactie #46 Gepost op: 31-07-2006 23:18 u »
Niet zeuren, want Oscar zégt ook helemaal niet dat 'ie bitter is!

[edit] toch wel, ik was even vergeten dat EBU ook een bittermaat is. Maar EBC's zijn toch echt kleurmaten...[/edit]

Offline MO

 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 10.435
 • Land: nl
  • Muifelbrouwerij
Re: Pinksterbieren
« Reactie #47 Gepost op: 31-07-2006 23:21 u »
Oeps, ik ben niet volledig: het etiket rept van 85 IBU, en dat wil ik dan proeven ook. Vandaar dat ik me genaaid voel.

Offline Edgar

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 8.008
 • Land: be
Re: Pinksterbieren
« Reactie #48 Gepost op: 31-07-2006 23:25 u »
Ah, toch nog IBU's. Dus hij is net zo bitter als een XX-Bitter?

Offline Oscar

 • Beheerder BrouwVisie
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 24.367
 • Land: nl
 • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
  • De Bier Brouwer
Re: Pinksterbieren
« Reactie #49 Gepost op: 31-07-2006 23:27 u »
Echt, dit komt niet boven de 40 uit. Weer eens een schandalig Belgisch pruts bier. Echt zoetheid overheerst enorm, lekker veel diacetyl en alles, maar bitterheid: ho maar!

Mo : is het niet zo dat de ebu's de daadwerrkelijke bitterstoffen aanwezig in het bier zijn, maar bij 9% alcohol je een smaak beleving hebt van veel minder bitterheid ? dus die 80 EBU zal er wel inzitten dat geloof ik wel (Anders moet je in Maart 2007 naar St Niklaas gaan en Hildegart er zelf over aanspreken !!), maar het hoge alcohol gehalte overstemd groetendeels de biterheid...maar dit is toch bekend neem ik aan ?

groeten en gezondheid
Oscar


Offline MO

 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 10.435
 • Land: nl
  • Muifelbrouwerij
Re: Pinksterbieren
« Reactie #50 Gepost op: 31-07-2006 23:31 u »
Nix daarvan. Moet je mijn bittere jongen eens proeven. 10% alcohol, rond de 100 IBU (qua orde grootte dus heel goed vergelijkbaar met het Urthel pruts bier) en de hop en bitterheid slaat je om de oren. Echt, ik ben ervan overtuigd: niet meer dan 40. De consument wordt genaaid. En het bier staat niet eens op de (supersupertrage) urthel website.
Wellicht mail ik de brouwers nog eens. Ik wil ook een kortingsbon voor 6 witbiertjes!!!

Offline Oscar

 • Beheerder BrouwVisie
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 24.367
 • Land: nl
 • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
  • De Bier Brouwer
Re: Pinksterbieren
« Reactie #51 Gepost op: 31-07-2006 23:34 u »
Nix daarvan. Moet je mijn bittere jongen eens proeven. 10% alcohol, rond de 100 IBU

hmmm..graag...kun je er 1 of 2  tot het bonk bewaren..? Krijg je een fles onvervalste Twentse Kriek van mij.

Groeten gezondheid
Oscar

Offline Oscar

 • Beheerder BrouwVisie
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 24.367
 • Land: nl
 • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
  • De Bier Brouwer
Re: Pinksterbieren
« Reactie #52 Gepost op: 31-07-2006 23:39 u »
En het bier staat niet eens op de (supersupertrage) urthel website.

Ligt denk ik aan jou pc of provider...bij mij is ie normaal en snel....


Wellicht mail ik de brouwers nog eens.

info@urthel.com   :D :D :D :D :D

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Adrie

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 13.993
 • Land: nl
 • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
  • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Pinksterbieren
« Reactie #53 Gepost op: 11-09-2006 21:50 u »
Geen idee waar ik anders iets over het bier kan vinden, dus daarom maar hier.

VIKINGBIER EXTRA STRONG dopnr 71.

Schuim: fijn, snel inzakkend tot klein laagje. Het bier schuimde trouwens wel de fles uit (klein kopje).
Kleur: oranje, helder
Geur: fruitig, beetje gistig, hoppig en nog iets wat ik niet kan thuisbrengen. Nootachtig?
Smaak: zoetig, niet zo bitter (zeker voor MO's doen), fruitig (zuurstokachtig)
Nasmaak: bitterig, droog, iets geroosterd-achtigs.
Mondgevoel: beetje plakkend, matig koolzuur, beetje alcoholverwarmend, matig samentrekkend, droge afdronk (beetje schraperig op de tong)

Nou MO, ik heb wel eens (vaak) betere bieren van jou geproefd. Dat zuurstokachtige fruitigheidje staat me een beetje tegen. De hoppigheid is ook al weg, ik had dit bier natuurlijk al veel eerder moeten proeven. Welke gist zit hier nou in? Wat is het recept?


Offline MO

 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 10.435
 • Land: nl
  • Muifelbrouwerij
Re: Pinksterbieren
« Reactie #54 Gepost op: 11-09-2006 22:52 u »
Zo, gaan we kritisch worden? Wil je me vriendje niet meer zijn?

Grapje, bedankt voor het kritische proeven. Ik kan het helaas niet zo met je eens zijn. Toen je dit bier mij bij in de tuin (bij 35 °C met onze voeten in het zwembadje van Nina) proefde, was je er niet zo ontevreden over. Er staan nog drie flesjes, dus als we eraan toe komen moeten we dit bier maar eens onder de loep nemen. Amandelsmaak, dat zei je in de tuin. Dat fruitige klopt wel, zoetig ook, maar dat samentrekkende/schraperige onderken ik niet.

Het bier is zaterdag voor de 2e keer gebrouwen. Hier staat een samenvatting van het recept.

Tags: