Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


ONK 06 V1 + Algemeen Kampioen - Salmo Gold - De Vier Broeders

Gestart door Adrie, 31-05-2006 15:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Adrie

Naam brouwer: De Vier Broeders
Bron van het recept: eigen recept
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: HIER

Naam brouwsel: Salmo Gold
Biertype: Orval-achtige
Begin SG: 1063
Eind SG: 1010
Berekende kleur: 22 EBC
Berekende bitterheid: 41 EBU

Mout & suiker
2420 gram   89,2 %   Pilsmout         3 EBC
290 gram    10,8 %   CaraMünichmout 120 EBC

Water
10,8 L maischwater
 3,2 L spoelwater
Beslagdikte: 4,03 l/kg

Maischschema
12 min   50 gr C
60 min   68 gr C
5 min    78 gr C

Hop
12,50 gram   Hallertau Tradition   5,0% alfa pellets   First Wort Hop
 4,58 gram   Styrian Goldings      4,5% alfa pellets   First Wort Hop
 5,83 gram   Hallertau Tradition   5,0% alfa pellets   kooktijd 45 min
 8,33 gram   Styrian Goldings      4,5% alfa pellets   kooktijd 45 min
20,83 gram   Cascade               4,8% alfa pellets   koudhop

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min

Gist
Naam gist: Orval, opgekweekt uit depôt van twee flessen Orval.
Opgekweekt in 4 liter giststarter (voor 120 liter wort) met 20 gram Fermaid-K en 1 gram Cervomyces (zinkgist). De giststarter is 36 uur continu belucht.

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting 6 dagen bij 23 gr C
lagering 16 dagen bij 16 gr C

Bijzonderheden
1e prijs vrije klasse en Algemeen Kampioen bij het ONK 2006. Het bier scoorde 93 punten.

djeetn

Zou ik mogen weten hoeveel suiker jullie hebben toegevoegd voor het bottelen?  :)

Adrie

Citaat van: djeetn op 19-03-2009  17:49 uZou ik mogen weten hoeveel suiker jullie hebben toegevoegd voor het bottelen?  :)

Nee, dat is streng geheim!



 ;D



We hebben 6,5 gram suiker per liter toegevoegd. Maar het kan ook best iets minder (en het hangt natuurlijk ook af van de temperatuur bij lagering). Met de Orval gist heb je Brettanomyces in je bier die nog heel langzaam doorgaat met vergisten, dus in de loop der tijd komt er toch steeds meer koolzuur op je bier. Ik raad aan om zeker niet meer dan 6,5 gram per liter te gebruiken.

djeetn


Caspar

Ik zag in de krat vrije klasse een "Salmo Gold" staan, is dit jouw variant Djeetn?

djeetn

Nee, mijn vrije klasse bier was de 'Fruitige sterke Blonde'  :degroeten:

djeetn

Adrie, heb je geen suiker toegevoegd tijdens het brouwen?

Adrie

Citaat van: djeetn op 30-01-2011  19:29 uAdrie, heb je geen suiker toegevoegd tijdens het brouwen?

Nee, bij dit bier niet.

Pad

Adrie,

In verband met het maïshschema, hanteren jullie nog steeds de 12 minuten bij 50°C stap? Hebben jullie dit recept recent nog gebrouwen.

Wij hebben hier intussen al zeker 600 L van dit bier gebrouwen gedurende de voorbije jaren. Echt een topper!

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.