Gestokte vergisting

Gestart door Jacques, 11-02-2022 16:01 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Aeronsje

Citaat van: Jacques op 02-10-2022  21:44 uJa. Slurry is uitgezakte gist dat onder in je gistvat zit na de vergisting.
Slurry dat je wilt gebruiken als gistvoeding kun je in een jampotje bewaren bij kamertemperatuur. De gist hoeft niet in een goede conditie te blijven, het gaat om de voedingsstoffen. Zet het dekseltje losjes op de jampot zodat CO2 en H2S kunnen ontsnappen.
Het bewaren slurry is natuurlijk ook mogelijk in een koelkast. Maar dat wordt meestal gedaan als je de gist later nog een keer wilt opkweken.

Goeie informatie dit. En dit kook je mee? Kan bijna niet geloven dat dit de smaak niet beïnvloed zo een ranzige drol die eruit komt..

Hoeveelheid maakt niet uit dan neem ik aan?

Broewerke

Als ik slurry gebruik dan hevel ik mijn gistvat leeg, doe er daarna een litertje wort op dat vacuüm bewaard is van vorige brouwsels.
Wals iets met vat en na een paar uurtjes hevel ik dat af en gebruik het als starter. Gaat als n trein.
Dit doe ik altijd op de brouwdag zelf. Bottelen en brouwen met n speidel doe ik nu tegelijk.
Voor mijn 15 liter brouwsels gaat dat prima.

HS65

Grafische heel mooi uitgevoerd vind ik BrewKing, een app voor Android smartphones.

Voor de iPhone kun je de app Refracto gebruiken.

Jacques

Citaat van: Aeronsje op 03-10-2022  08:52 uGoeie informatie dit. En dit kook je mee? Kan bijna niet geloven dat dit de smaak niet beïnvloed zo een ranzige drol die eruit komt..

Hoeveelheid maakt niet uit dan neem ik aan?

Heb je wel eens gistvoeding geproefd? Niet echt lekker eerlijk gezegd. Maar verdunning zorgt ervoor dat de smaak onder de smaakdrempel komt.
Als je het aan het begin van het koken toevoegt dan kook je gistcellen kapot en kunnen ongewenste zwavelachtige aroma's verdampen.

De hoeveelheid komt niet heel precies. Wel is het zaak er niet te veel van toe te voegen omdat het de pH van het wort omhoog brengt. Als indicatie: 0,4 tot 1 g gedroogde per liter, of 1,5 tot 4 g slurry per liter.


Overigens kun je natuurlijk ook gistvoeding gebruiken die je koopt. Ook dat verkleint de kans dat je last krijgt van een gestokte vergisting aanzienlijk. Maar het belangrijkste is en blijft is het enten van voldoende vitale gist aan het begin van de vergisting.

Birdman78

Allen,

Interessant artikel dit. Is mijn laatste brouwsel ook in de categorie 'gestokte vergisting' ?

Capture" border="0

Betreft dit recept: recept--> opgeschaald naar 20L
Afgelopen zondag gebrouwen. Van tevoren getrapte giststarter gemaakt met Wyeast 3522, en deze van tevoren op temperatuur laten komen en geactiveerd met verse wort. De starter was ruim overgededimensioneerd, recept gaat uit van 322 Miljard cellen. Begin van vergisting verliep zeer voorspoedig. Na enkele dagen temperatuur van vergistingskast trapsgewijs omhoog. Zoals jullie zien gaat SG nog niet richting eind SG van 1.013 maar 'pendelt' heen en weer tussen 1.016 en 1.019. In de gistingskoelkast hangt ook een verdacht fruitige geur, vermengd met branderige alcohol lucht. (Fussel alcohols?)

Mijn vragen: lijkt dit op een gestokte vergisting door onderpitchen?

groet

Sebastiaan

hansHalberstadt

Je praat hier over een schijnbare vergistingsgraad van 77% en dat is compleet normaal. Daarnaast is een meting met een tilt hydrometer niet heel nauwkeurig. (Neem even aan dat je die gebruikt)
En de gisting ging vrij snel dus dat geeft aan dat er niet te weinig gist was.

Jacques

Citaat van: Birdman78 op 21-10-2022  14:20 uMijn vragen: lijkt dit op een gestokte vergisting door onderpitchen?


Nee.
Zo te zien gebruik je een iSpindel, BrewBrain Float of een andere drijvende elektronische SG-meter. Deze geven vaak een afwijkende waarde door aanhangend hophars en koolzuurbellentjes. Als je een hydrometer of een refractometer gebruikt krijg je betrouwbaarder beeld.

En verder betekent een eind SG van 1017 terwijl het recept 1014 aangeeft niet meteen dat je een gestokte vergisting hebt. Door allerlei oorzaken kan je net wat hoger of lager uitkomen. Bijvoorbeeld door snellere temperatuurstijgingen tijdens het maischen, andere mouten of een andere watersamenstelling. De pH tijdens het maischen maakt ook uit. Het is eerder een uitzondering dan een regel dat je precies uitkomt op de waarden van een recept.

Birdman78

Allen,

Dank voor reacties. Ik gebruik inderdaad een Ispindel, ik zal ook tzt een sample met refractometer nemen (en omrekenen natuurlijk). Bij eerdere brouwsels kwam ik met deze specifieke Spindel precies op de voorspelde eind-sg uit, maar bij deze brouw heb ik voor het eerst met RO water + brouwzouten gewerkt. Wellicht dat dit inderdaad invloed heeft, maar verklaart nog niet het 'heen en weer' gedrag qua SG. Wellicht zou dat verklaard kunnen worden uit de Ispindel die aangekoekte gistresten of CO2 bellen heeft.

Bvk1983

Ik heb een Wyeast 1318 waarvan ik vrees dat de vergisting al stil is stil gevallen. Start van 1.052 afgelopen maandagavond, gistermiddag en vanochtend met de dobber gemeten en beide blijven op 1.022 hangen. Nu is een dag of 3 misschien al wel snel om de conclusie te trekken maar ik lees vaak dat men met de 1318 van grain to glass gaat in een week.

Ik sta op het punt een grote koudhop te gaan doen. Gewoon doen en mogelijk eindigen met bier van een krappe 4% of beter opnieuw brouwen? Betreft een NEIPA met pils, tarwe, havervlokken die een uur op 66 graden is gemaischt, half uur is gekookt en waar een starter van 2L Wyeast 1318 is gepitcht op 19 graden.

Jacques

Citaat van: Bvk1983 op 10-11-2022  08:08 uIk heb een Wyeast 1318 waarvan ik vrees dat de vergisting al stil is stil gevallen. Start van 1.052 afgelopen maandagavond, gistermiddag en vanochtend met de dobber gemeten en beide blijven op 1.022 hangen. Nu is een dag of 3 misschien al wel snel om de conclusie te trekken maar ik lees vaak dat men met de 1318 van grain to glass gaat in een week.

Ik sta op het punt een grote koudhop te gaan doen. Gewoon doen en mogelijk eindigen met bier van een krappe 4% of beter opnieuw brouwen? Betreft een NEIPA met pils, tarwe, havervlokken die een uur op 66 graden is gemaischt, half uur is gekookt en waar een starter van 2L Wyeast 1318 is gepitcht op 19 graden.

Ik zou eerst proberen de temperatuur te verhogen, een paar dagen laten staan en dan koudhoppen. Door hopcreep kan de vergisting ook op gang komen als er om welke reden dan ook de vergisting gestokt is. En natuurlijk kun je ook wat gistvoeding gegeven. Maar mengen met een nieuw brouwsel is ook een mogelijkheid als je voldoende capaciteit hebt qua vergisting.

Jacques

Het artikel is aangepast naar aanleiding van het niet goed uitgisten van bieren waarbij veel donkere mout is gebruikt.

Jacques

Zo juist het artikel aangepast naar aanleiding van de inzichten verkregen door de testen met de CBC-1 bottelgist. Een infectie van je brouwsel met deze gist kan zorgen voor een vergisting die blijft steken bij zo'n 60% bij biergisten die gevoelig zijn voor de killerenzymen van deze gist. Een dergelijke infectie zal niet vaak voorkomen, maar kan niet geheel worden uitgesloten.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 15-02-2022  11:43 uzit in gist alles wat een gistcel nodig heeft!
Maar waarschijnlijk dan ook in de hoeveelheid die nodig is om dezelfde hoeveelheid gist te maken.

Jacques

Het artikel heeft een update gekregen. Er wordt nu meer stilgestaan bij wat je kunt doen als de vergisting gestokt is. Maar voorkomen is wel beter dan genezen...

Jacques

Citaat van: Jacques op 14-02-2024  21:17 uMaar voorkomen is wel beter dan genezen...

Het artikel weer verder aangevuld met een verwijzing naar diverse gistcalculators. Meer gisten enten dan "1 zakje" als dat nodig is voorkomt veel ellende.

Jacques

Het artikel verder aangevuld met een paragraaf over temperatuurgecontroleerde vergisting.
Over dat onderwerp zal ik uitgebreid artikel opzetten. Als iemand hiervoor een opzet wil doen houd ik mij aanbevolen.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.