Lageren en hergisting

Gestart door Mouwe Stream, 06-02-2022 18:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Mouwe Stream

Bij ons laatste brouwsel hebben we voor het eerst gelagerd. Dit lijkt zeer positief!  :)
Het was een ondergistende bok die bij 14 graden is vergist en bij 5 graden gelagerd gedurende 14 dagen.
Bij het lageren hebben we ook gepurgeerd net als bij het vergisten.

Bij het eindresultaat is de smaak en het schuim prima!  :duimop:
De smaak lijkt intenser en voller dan bij onze eerdere bok brouwsels.
Komt dit door het lageren?

Wel hebben we weinig koolzuur.  ???
komt dit doordat we hebben gepurgeerd bij lageren? En te weinig actieve gistcellen hebben overgehouden voor de hergisting?
Hoe kunnen we dit oplossen? Bottelgist toepassen of meer gist bij de hoofd en nagisting?
Wat wordt aangeraden voor een bottelgist? En hoeveel?

P.S. voor het recept zie de bijlage (is voor 10 liter, wij hebben 40 liter gebrouwen).

Alvast bedankt voor de reacties!

Jacques

Mijn ervaring is dat lageren niet veel extra's geeft en vooral meer energie kost. De smaakontwikkeling die je krijgt als je lagert krijg je ook als je het bier bottelt. Wel is het zaak niet te vroeg te bottelen omdat je dan te veel gist in de fles kunt krijgen. Een week het bier laten staan bij een temperatuur die wat lager is dan die van de hoofdgisting werkt goed bij ondergisters.

Als je lagert dan het het gebruik van bottelgist zeker aan te bevelen. Door het lagere zakken bijna alle actieve gistcellen uit. Het gevolg is dat de hergisting moeilijk dan wel niet op gang komt.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.