2 brouwsels met smaakafwijking natte hond

Gestart door alstro, 06-02-2022 15:08 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

alstro

Weet niet of de topic hier goed staat.

Ik kom wat bierbrouwen net kijken, heb boek van Adri gelezen. Heb nu 2 keer gebrouwen met pan 12 ltr.

1e brouwsel een weizen dubbelbock
2e brouwsel een weizen

Bij beide bieren ging het gisten heel erg snel. Dag 2 had ik al max bubbels en bij dag 3-4 was het bubbelen bijna stil. Ik heb na week het jongbier van emmer over gedaan naar 2 grote flessen elk 5 liter en daar nog week in laten staan.

Na 2 weken waren de SG waardes volgens recept en heb ik gebotteld. De flessen nog week laten staan en proeven. Bij eerste brouwsel vond ik dat er een raar bijsmaakje aan zat, maar dacht dat het aan recept lag.  2e brouwsel zelfde verhaal een zelfde bijsmaak.

1e brouwsel zit nu een maand op de fles en het smaakje wordt eigenlijk alleen maar erger. Gisteren weer geproefd en mijn vrouw die niet drinkt vond het huis naar natte hond ruiken. Smaakje is lastig te omschrijven. beetje grassig/ rotte kool/groente.

Ik heb even geen idee wat ik fout gedaan heb, vond het vergisten alleen heel erg snel gaan. Het Weizen recept * Herman Holtrop was echter ook redelijk snel klaar.  Enigste wat bij mij anders was was dat de SG waarde na koken wat lager was ( minder rendement) dus wat suiker toegevoegd.

BrouwMout.nl

De omschrijving doet me denken aan DMS. (dimethylsulfide)
Hoe lang heb je gekookt? En had je een stevige rollende kook?

alstro

Citaat van: BrouwMout.nl op 06-02-2022  15:51 uDe omschrijving doet me denken aan DMS. (dimethylsulfide)
Hoe lang heb je gekookt? En had je een stevige rollende kook?

Koken brouwsel 1 was 1 uur
brouwsel 2 ook 1 uur

Moet zeggen dat het een "rustige" pruttelkook was. Dus waarschijnlijk niet zo heftig als jij bedoelt.
Lees dat het ook kan zijn door slecht koelen?  Op zich ging dat namelijk wel goed.

BrouwMout.nl

Een uur koken moet voldoende zijn.

Je zegt dat de smaak erger word als het bier een tijdje op fles staat. Oxidatie misschien?
Dat geeft een muffe smaak aan je bier, vergelijkbaar met nat karton.

Hoe heb je het bier over gedaan in de grote flessen? En hoe heb je gebotteld?

joenedu

Had je de deksel erop bij het koken, toevallig?

alstro

Citaat van: joenedu op 07-02-2022  15:19 uHad je de deksel erop bij het koken, toevallig?

Koken met deksel eraf

Na hoofdgisting in emmer heb ik jongbier in 2 grote 5 liter flessen verder laten gisten.

Bottelen met  6 g suiker per ltr toegevoegd.   2e  brouwsel voor bottelen ( de Weizen) geproefd, dat was toen al zeker een goede smaak. 


Jacques

Citaat van: alstro op 06-02-2022  15:08 uBij eerste brouwsel vond ik dat er een raar bijsmaakje aan zat, maar dacht dat het aan recept lag.  2e brouwsel zelfde verhaal een zelfde bijsmaak.

1e brouwsel zit nu een maand op de fles en het smaakje wordt eigenlijk alleen maar erger. Gisteren weer geproefd en mijn vrouw die niet drinkt vond het huis naar natte hond ruiken. Smaakje is lastig te omschrijven. beetje grassig/ rotte kool/groente.

Ik heb even geen idee wat ik fout gedaan heb,

Ook ik denk aan DMS gelet op jouw omschrijving.
Hoe heb je gekoeld? En hoelang duurde het koelen?

Noordzij_1

Ik zou het meer in de kook zoeken.
Voordat ik een fatsoenlijke wortkoeler(rvs spiraal) had, heb ik 25L tripeltje wel eens natuurlijk aflaten koelen, en de volgende dag overgeheveld in de gistemmer.
Zonder natte hond smaak.

Stevige kook zonder deksel is volgens mij ook het moment dat je DMS letterlijk verdampt.

Tenzij je daadwerkelijk een hond hebt, dat zou nog een andere oorzaak kunnen zijn...

hansHalberstadt

Citaat van: Noordzij_1 op 11-09-2023  14:34 uStevige kook zonder deksel is volgens mij ook het moment dat je DMS letterlijk verdampt.
Het is een misverstand dat een deksel het verdampen van vluchtige stoffen zoals DMS zou belemmeren.
Als het deksel echt verdamping zou stoppen dan zou er een enorme druk opgebouwd worden zoals in een snelkookpan. De stoffen ontsnappen gewoon via de rand van de deksel. 

hansHalberstadt

De omschrijving wijst naar mijn idee eerder richting een besmetting. Vooral omdat de TS zegt dat het steeds erger wordt. DMS heeft een bepaalde concentratie, maar ik ken geen mechanisme waardoor er steeds meer DMS in komt.

Jan de Graaff

Het klinkt misschien gek, maar het kan ook aan de glazen flessen waarin je overgeheveld hebt, hebben gelegen.
Enige tijd geleden las ik dit stukje op de site van de Roerstok. 'Natte hond' kan met vetzuren te maken hebben, waarvan sommigen ook door gist geproduceerd kunnen worden. Of al ergens inzitten door andere redenen. Maar DMS lijkt inderdaad waarschijnlijker gezien de rotte kool/groente geur.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.