Cuvée van de Keizer kloon recept (BBA)

Gestart door Basterd Brothers, 02-02-2022 17:55 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Basterd Brothers

Waarde brouwers,

Nu ongeveer een jaar is de Basterd Brothers Association weer herstart na elke jaren inactiviteit. Er zijn twee nieuwe kleinere brouwketels aangeschaft (de oude was stuk) en we hebben sindsdien 9 bieren gebrouwen, dus we zijn nog niet de meest ervaren brouwers. We zijn nu in de voorbereidingsfase voor ons jaarlijkse speciaalbierfeest in mei. We hebben een paar bieren uitgekozen om te gaan brouwen, waaronder deze. Het recept waarop dit recept gebaseerd is was vorig jaar al door één van onze leden uitgekozen. Laatst hebben we ontdekt dat deze op dit forum gepost was, bij toeval door één van onze oud-leden, namelijk basterd-brewer. Wij zelf hebben nog nooit op dit forum gepost, maar we vroegen ons af of iemand dit recept voor ons zou willen checken voordat we de ingrediënten bestellen.

Eén van de dingen die we veranderd hebben is dat we overwegen om kandij te gebruiken, iets dat we nog nooit gedaan hebben. Ook ben ik zelf niet zeker van de kruiden die we gebruiken. Ergens op dit forum had ik gelezen dat er ook Curaçao- of sinaasappelschil in gaat? Dat werd niet in het recept gebruikt waar wij hem op hadden gebaseerd. Ook komijn leek ons apart, maar volgens Jacques zou het er wel naar moeten smaken. Verder hebben we niet exact dezelfde mout gebruikt, omdat we nog wat oude mout hadden liggen (de Weyermann CaraAroma).

Quadrupel Cuvée van de Keizer
Belgian-Style Quadrupel

10.8% / 24.3 °P
Recept door
Basterd Brothers Association

Volmout

BremMonk Titan 70 L
75% efficiëntie
Batchvolume: 50 L
Kooktijd: 60 min

Maischwater: 47.2 L
Spoelwater: 27.74 L
Totaal water: 74.94 L
Kookvolume: 58.17 L
SG voor koken: 1.078

Kenmerken
Begin SG: 1.102
Eind SG: 1.020
IBU (Tinseth): 26
BU/GU: 0.25
Kleur: 67 EBC

Maischen
Béta — 62 °C — 10 min
Alfa — 72 °C — 50 min
Uitmaischen — 78 °C — 5 min

Mouten (19.1 kg)
13.6 kg (61.5%) — Castle Malting Pilsmout — Graan — 3-3,5 EBC
2 kg (9.1%) — Weyermann CaraRed — Graan — 50 EBC
1.5 kg (6.8%) — Corn, Flaked — Graan — 2.6 EBC
1 kg (4.5%) — Weyermann Caraaroma — Graan — 400 EBC
1 kg (4.5%) — Weyermann Caramunich II — Graan — 124 EBC

Overige (3 kg)
2 kg (9.1%) — Candi Sugar, Dark — Suiker — 250 EBC
1 kg (4.5%) — Sugar, Table (Sucrose) — Suiker — 0 EBC

Hop (150 g)
50 g (8 IBU) — Saaz 3.75% — First wort
50 g (11 IBU) — Styrian Goldings 5.4% — First wort
25 g (3 IBU) — Saaz 3.75% — Koken — 30 min
25 g (4 IBU) — Styrian Goldings 5.4% — Koken — 30 min

Diversen
1.25 g — Cinnamon Stick — Koken — 5 min
1.25 g — Clove — Koken — 5 min
5 g — Coriander Seed — Koken — 5 min
1.25 g — Cumin — Koken — 5 min

Gist
1 pakje — Wyeast Labs 3787 Trappist High Gravity 78%

Vergisten
Hoofdvergisting — 18 °C — 14 dagen
Navergisting — 22 °C — 5 dagen
Bottelen — 20 °C — 21 dagen
Rijpen — 20 °C — 21 dagen

Carbonisatie: 2.4 CO2-vol

Alvast bedankt en met een luid PROOST!
Samuël
Basterd Brother

ChrisB

Ziet er goed uit, ik zou alleen wat langer bij een lagere temperatuur maischen, gezien het grote aandeel cara mout.

Probeer je de cuvee van 10 jaar geleden na te brouwen of die van nu?

Volgens mij gebruiken ze nu geen mais meer, maar tarwe mout. En ik heb ook het idee dat er geen of minder kruiden gebruikt worden dan voorheen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.