Witbiertje

Gestart door jhazenberg, 17-01-2022 20:32 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

jhazenberg

Hieronder mijn recept voor een nieuw te brouwen (witbiertje)

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk12
Naam recepthet Witte Haasje
Brouwdatum17-01-2022
BierstijlWitbier
Volume15,0 l
Begin SG1,052 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Rager)19 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
18,40 lPWN-water
4,25 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,50 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC62,5 %
1,50 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC37,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.20 min.4,6 l/kg
Beta-amylase62,0 °C10 min.45 min.4,6 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.10 min.4,6 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,8 gPerlepellets8,0%75 min.19,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
7,50 gKorianderzaadspecerijkoken
10,00 gcitroen - schil specerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafAle German Ale (K-97)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad80,7%
Temp. nagisting21,0 °C


LAM

Ben benieuwd! Wat wel typisch is aan een witbiertje is dat er vaak ongemoute granen in zitten. Mag ik vragen waarom jij alleen mout gebruikt? En vanwaar de eiwitrust? Volgens mij is dat met de kwaliteit van mout die op de huidige markt is, niet echt nodig.

jhazenberg

Bij de overgang naar de nieuwe host zijn de laatste 2 berichten weggevallen
Ik heb eerder geprobeerd een ijwit kloon te brouwen > dit is het vervolg daarop.
Ik weet dat er in een wit biertje eigenlijk ongemoute granen in horen te zitten > in het filmpje van brouwerij het ei gaven ze toch echt aan dat zij hun IJwit brouwen met 60/40 pilsner/tarwe > misschien heb ik het verkeert begrepen of mag het geen witbier heten :), ik hoop in ieder geval dat de smaak dicht tegen het IJwit aan komt te zitten

goom

Citaat van: jhazenberg op 17-01-2022  20:32 uMaischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.20 min.4,6 l/kg
Beta-amylase62,0 °C10 min.45 min.4,6 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.10 min.4,6 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,6 l/kg

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
7,50 gKorianderzaadspecerijkoken
10,00 gcitroen - schil specerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafAle German Ale (K-97)bovengist

53 graden stap geeft geen toegevoegde waarde

wat is het doel van de citroenschillen?

Waarom de keuze voor een Duitse ale gist? Waarom geen specifieke witbiergist?

Drents Hopbier

Citaat van: goom op 24-01-2022  12:09 uWaarom de keuze voor een Duitse ale gist? Waarom geen specifieke witbiergist?

Fermentis:  Ideal for delicate beers such as German Kolsch beers, Belgian Wits and some versions of Session Beers.

Hopbier

trebvuister

Ik heb al 2x een vrijwel identiek recept gebrouwen
Wel wat havervlokken toegevoegd (6%)

Mout gestort op 50 graden en meteen rustig door verwarmd naar de volgende stap.
Koriander en citroenschil toegevoegd.

Voor de gist heb ik ook K-97 gebruikt.

Is prima witbiertje geworden.

Volgende keer ga ik wel een "echte"witbiergist proberen.

En voor de rest zou ik het gewoon brouwen en kijken hoe het uitpakt, daar leer je het meeste van is mijn ervaring.

tdp

Ik gebruik ook met regelmaat de Köln gist van Lallemand voor witbier. Mijn redenatie om dit te proberen was dat het IJwit gebrouwen wordt/werd met de gist van de Koninck. Dit is niet direct een heel uitgesproken gist, maar ook zeker geen US-05 stijl. IJwit is wat meer uitgesproken maar met de Köln gist kwam ik aardig in de buurt.

Overigens ben ik het wel met goom eens dat wanneer je meer richting de Hoegaarden zou willen, je wel een andere witbiergist zou moeten/kunnen gebruiken. Ga binnenkort zelf de Forbidden Fruit weer inzetten, een van de enige vloeibare gisten die ik graag gebruik!

jhazenberg

Citaat van: goom op 24-01-2022  12:09 u53 graden stap geeft geen toegevoegde waarde

Wat is het doel van de citroenschillen?

Waarom de keuze voor een Duitse ale gist? Waarom geen specifieke witbiergist?

Weet dat de 53 graden geen toegevoegde waarde heeft maar probeer 1 a 2 dingen per keer in het recept te wijzigen.
Dit keer waren het de gist en de citroenschillen.
De gist omdat hij oook gewoon voor witbier kan (zie opmerkingen hierboven).
En de ciroenschillem omdat bij het IJwitbier ook citroen wordt gebruikt.

jhazenberg

Vandaag 19 liter in de flesjes gedaan
begin sg 1049
Na vergisting 1012 ( was al 3 dagen geen daling meer ( gemeten met ispindel))
Nu met 6 g  / liter op de fles in de klimaat koelkast op 20 °C

Fractus

Klinkt goed, mooie vergistingsgraad van rond de 75%. Heb je ook geproefd? En wanneer had je hem uiteindelijk gebrouwen?

jhazenberg

Citaat van: Fractus op 06-02-2022  17:36 uKlinkt goed, mooie vergistingsgraad van rond de 75%. Heb je ook geproefd? En wanneer had je hem uiteindelijk gebrouwen?

22 januari gebrouwen, 2 weken in de klimaat koelkast en nu nog 2 weken terug de koelkast in op 20C in de flesjes

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.