Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Water uit waterslot in gistvat gezogen

Gestart door hb-lot, 14-01-2022 22:06 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hb-lot

Zoals al het Arsegan Easybrew 30 topic vermeld, maar hier even losgetrokken omdat het geen betrekking heeft op die automaat.

Ik was voor het eerst aan het brouwen met het in bezit zijn van een hydrometer. En daar ik eigenlijk van het weekend wil bottelen, besloot ik te controleren, zoals her en der gelezen, of de SG al gestabiliseerd is.

Nu is er bij het aftappen echter water uit het waterslot het gistvat ingezogen. Dit was gewoon kraanwater, van zo'n 9 dagen oud.

Hoeveel kwaad kan dit nu echt, en hoe groot is de kans op een infectie? En wat is precies het gevaar, slecht smakend bier, of ziekmakend?
Ik ga er vooralsnog vanuit dat ik gewoon kan bottelen dit weekend, en verder maar moet hopen.

En tot slot, voor de toekomst, hoe doen jullie dat, waterslot er tijdelijk afhalen, en accepteren dat er lucht bij gezogen wordt, of het SG gewoonweg niet controleren en maar een X vergistingstijd aanhouden, of toch iets anders?

Bij voorbaat dank voor de antwoorden en adviezen.

BritneysBeers

Ik haal niet het hele waterslot er van af, maar gewoon het kapje dat op het water rust.
Soms vergeet ik het ook, nog nooit iets van gemerkt; ik zou je geen zorgen maken; dat water is namelijk nooit warm geweest, dus heeft geen temperatuur bereikt die bacterien leuk vinden.
Er zit misschien wat stof in je water. maar dat ga je op je gehele batch niet merken.
En ja, je gistvat zuigt dan wel een beetje lucht aan. Maar de hele atmosfeer in de gistvat is CO2. dus als daar 5-10% lucht bij gemixt wordt dan is dat zeker geen ramp.
Mocht je wel last ervan ondervinden hoor ik het graag ;)

Jacques

Citaat van: hb-lot op 14-01-2022  22:06 uZoals al het Arsegan Easybrew 30 topic vermeld, maar hier even losgetrokken omdat het geen betrekking heeft op die automaat.

Ik was voor het eerst aan het brouwen met het in bezit zijn van een hydrometer. En daar ik eigenlijk van het weekend wil bottelen, besloot ik te controleren, zoals her en der gelezen, of de SG al gestabiliseerd is.

Nu is er bij het aftappen echter water uit het waterslot het gistvat ingezogen. Dit was gewoon kraanwater, van zo'n 9 dagen oud.

Hoeveel kwaad kan dit nu echt, en hoe groot is de kans op een infectie? En wat is precies het gevaar, slecht smakend bier, of ziekmakend?
Ik ga er vooralsnog vanuit dat ik gewoon kan bottelen dit weekend, en verder maar moet hopen.

En tot slot, voor de toekomst, hoe doen jullie dat, waterslot er tijdelijk afhalen, en accepteren dat er lucht bij gezogen wordt, of het SG gewoonweg niet controleren en maar een X vergistingstijd aanhouden, of toch iets anders?

Bij voorbaat dank voor de antwoorden en adviezen.

Niet druk over maken. De kans dat je hierdoor een infectie oploopt is klein.
Om het risico op infectie door water uit je waterslot tot nul te reduceren kun je het waterslot vullen met demiwater en een groot stuk aluminiumfolie over de bovenkant van je waterslot vouwen. Dat werkt beter dan het standaard dopje.

Eriks

Ik dit altijd een paar korreltjes oxi in het waterslot. Misschien meer bijgeloof dan wijsheid. In ieder geval een voorkomend idee zit er achter

Overigens verwacht ik geen infectie hiervan, bij wat er bij jou is gebeurd
Hoe te voorkomen is het waterslot eraf halen, kan dat er iets in komt is minimaal

Rely

Ik heb dit ook al eens vaker gehad en heb er nog nooit iets van gemerkt.
Geen zorgen over maken, komt goed :proost:

wiliam

Geen probleem, vervuiling is door dit water verwaarloosbaar, gewoon bottelen.
Ik werk zelf met 75+ weken vergisten, en dan bottelen.  8)  8)
SG meten doe ik nooit, het bier moet smaken, en na zoveel weken, is de vergisting wel het grootste gedeelte gedaan.
Overigens niet teveel bottelsuiker toevoegen, want anders alsnog bommetjes.
Brettanomuces blijft nog jaren gaan, dus geef ze niet teveel kansen.

hb-lot

Bedankt voor alle reacties / geruststellingen. Vandaag gebotteld, jongbier zag er goed uit. Leek wel nog een heel klein beetje te bubbelen gek genoeg terwijl de SG al twee en een halve dag onveranderd was. Misschien omdat de ruimte waar ik bottel 1 graad warmer was dan waar het stond te gisten? (20 vs 21 graden). Toch maar gewoon gebotteld, we gaan het zien.

Jacques

Citaat van: hb-lot op 15-01-2022  18:32 uBedankt voor alle reacties / geruststellingen. Vandaag gebotteld, jongbier zag er goed uit. Leek wel nog een heel klein beetje te bubbelen gek genoeg terwijl de SG al twee en een halve dag onveranderd was. Misschien omdat de ruimte waar ik bottel 1 graad warmer was dan waar het stond te gisten? (20 vs 21 graden). Toch maar gewoon gebotteld, we gaan het zien.

Het is goed te kijken naar het SG om te bepalen of je kunt bottelen. Het waterslot kan inderdaad een vertekend beeld geven door temperatuurschommelingen.

JanDeGraaff

Citaat van: hb-lot op 15-01-2022  18:32 uBedankt voor alle reacties / geruststellingen. Vandaag gebotteld, jongbier zag er goed uit. Leek wel nog een heel klein beetje te bubbelen gek genoeg terwijl de SG al twee en een halve dag onveranderd was. Misschien omdat de ruimte waar ik bottel 1 graad warmer was dan waar het stond te gisten? (20 vs 21 graden). Toch maar gewoon gebotteld, we gaan het zien.
Kan door een hoop dingen komen; temperatuurverschil kan inderdaad. Maar ik had laatst ook zoiets; bleek te komen doordat ik op het deksel van mijn brew bucket duwde toen ik 'm klaarzette om te gaan bottelen. Kan dus al zoiets simpels zijn waarom het waterslot nog wat bubbelt.
Meten is weten. Altijd SG meten.

hb-lot

Ter verduidelijking, het was niet het waterslot dat bubbelde. Toen ik ging bottelen, haalde ik het deksel van het vat af, en zag ik enkele bubbels uit het jongbier ontsnappen.

Het gistvat had ik een uur of 3-4 daarvoor al verplaatst, maar laten staan, terwijl ik iets anders ging doen, zodat alle dode gist e.d. weer rustig zou bezinken.

Jacques

Citaat van: hb-lot op 16-01-2022  21:48 uTer verduidelijking, het was niet het waterslot dat bubbelde. Toen ik ging bottelen, haalde ik het deksel van het vat af, en zag ik enkele bubbels uit het jongbier ontsnappen.

Het gistvat had ik een uur of 3-4 daarvoor al verplaatst, maar laten staan, terwijl ik iets anders ging doen, zodat alle dode gist e.d. weer rustig zou bezinken.

Nogmaals: geen enkel probleem. Bier is veel minder gevoelig voor infecties dan wort. Bier heeft een veel lagere pH, bevat koolzuur, alcohol en veel minder voedingstoffen. En verder bevat kraanwater weinig voedingstoffen voor de groei van micro-organismen en plaats je een kapje op het waterslot. Als je in plaats van kraanwater demiwater gebruikt en een groot stuk aluminiumfolie over de bovenkant van je waterslot vouwt sluit je elk risico uit.

Phoef

Citaat van: Eriks op 15-01-2022  01:13 uIk dit altijd een paar korreltjes oxi in het waterslot. Misschien meer bijgeloof dan wijsheid. In ieder geval een voorkomend idee zit er achter

Oxi is toch niet geschikt om in je bier te komen? Dan kan toch beter een product als StarSan ( wat wel in je bier mag komen ) gebruiken?
Of heeft OXI ook StarSan (zuur achtige) producten?


Ik doe dus altijd wat StarSan/water mengsel als waterslot. Dat bubbelt en schuimt dan wel eens als hij goed staat te vergisten.

Jacques

Citaat van: Phoef op 17-01-2022  14:43 uOxi is toch niet geschikt om in je bier te komen? Dan kan toch beter een product als StarSan ( wat wel in je bier mag komen ) gebruiken?

Ook een klein beetje oxi in je bier is geen probleem. Maar je hoeft niets toe te voegen aan het water van je waterslot als je demiwater gebruikt. Demiwater bevat geen mineralen zodat micro-organismen niet kunnen groeien.

Eriks

Citaat van: Phoef op 17-01-2022  14:43 uOxi is toch niet geschikt om in je bier te komen? Dan kan toch beter een product als StarSan ( wat wel in je bier mag komen ) gebruiken?
Of heeft OXI ook StarSan (zuur achtige) producten?


Ik doe dus altijd wat StarSan/water mengsel als waterslot. Dat bubbelt en schuimt dan wel eens als hij goed staat te vergisten.

Zal wel meevallen. Er staat op de verpakking dat je het kan gebruiken zonder na te spoelen. En het andere is dat als te het lang ergens in hebt gehad er kalk aanslag ontstaat, klinkt als een voedingsbron voor gist :P
Dus denk dat het wel losloopt en de concentratie is echt miniem wat ik doe

Vergelijkbare Topics (7)

40300

Reacties: 9
Gelezen: 1451

2878

Reacties: 8
Gelezen: 15203

19465

Reacties: 4
Gelezen: 2080

16890

Reacties: 56
Gelezen: 19216

31527

Reacties: 11
Gelezen: 3309

39406

Reacties: 11
Gelezen: 2020


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.