Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Advies gevraagd recept DIPA

Gestart door BritneysBeers, 13-01-2022 13:41 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

BritneysBeers

Goedemiddag mede hobbyisten.

Ik ben ondertussen toe aan batch #25, desondanks gebruik ik nog steeds geen BrouwHulp.... foei mezelf :huilen:
Aangezien ik wat NEIPA's en DIPA's heb geproefd ben ik een beetje verliefd geworden op dryhops met tropische Amerikaanse hopsoorten.
Ik vroeg me af of er tips waren voor het volgende bedenksel;

Start water: 40 Liter.
Na filter: +-30 Liter
Hoeveelheid bier aan het eind: 23 liter
Kooktijd: 90 minuten.

5.00 kg Viking Pilsmout 3-4,5 EBC (heb ik nog veel liggen)
2.00 kg Viking caramel Pale mout 7-10 EBC (om hem toch pale te maken en body te geven)

63 graden -> 60 minuten
73 graden -> 20 minuten
Jodiumtest
78 graden -> uitmaischen 5 minuten.

Bitterhop:
-Cascade 50 gram begin kook tot eind.
-Cascade 50 gram 10 minuten voor eind kook.

Gist: LALLEMAND LalBrew® Premium biergist gedroogd New England - 11 g     twee stuks. Ik weet nog niet wanneer ik ga brouwen, dus ga dit keer niet voor vloeibaar (houdbaarheidsdatum).


Nu het feest: Koudhop. Ik heb ergens gelezen dat sommigen 300-500 gram koudhoppen op 20 liter. Ik wil op 400 gram gaan zitten.
samen met gist 5 dagen hoofdgisten:
(Hopkorrels)
-50 gram El Dorado
-50 gram Galaxy
-50 gram Maitere
-50 gram Waimea

Na hoofdvergisting, gist aflaten, koud hop er uit.
Jazeker; opnieuw toevoegen:
-50 gram El Dorado
-50 gram Galaxy
-50 gram Maitere
-50 gram Waimea

Maar nu tot eind nagisting. tot SVG is behaalt na minimaal 2 weken of meer.
Om de 3 dagen nog extra gist aftappen na hoofdgisting (brewmonk gistvat).

Bottelen met 5 gram suiker/L

Mijn voornaamste  onzekerheden:
- Is de tweede koudhopstorting misschien niet te lang?
- Gebruik ik niet stiekem iets te veel van het 'goede'?
- Is Whirlpoolen nog wenselijk?

Overige tips en opmerkingen over de ingrediënten en brouwwijze wordt allemaal gewaardeerd :)

Bvk1983

Ik zou niet veel boven de "stelregel" van 8 g/l koudhoppen. Ik heb het ook met 12 g+ geprobeerd maar voor mijn gevoel voegde dat niets toe, risico op hopburn neemt wel toe. Koudhop tijdens hoofdvergisting heb ik ook eerder geprobeerd maar doe ik persoonlijk niet meer. Het rook heerlijk in de klimaatkast maar er werd veel aroma door de gisting door het waterslot naar buiten geblazen. Met Cascade heb ik wel goede ervaringen, zeker als je daar nog een aantal andere hoppen als koudhop bij gebruikt. Ik zou wat koudhop weghalen en dit in de whirpool gooien.

Arthur B

Ik zou persoonlijk na een dag of drie wel klaar zijn met de koudhop. Helemaal als je hoog gaat zitten in de vergisting.

Vergelijkbare Topics (7)

43062

Reacties: 9
Gelezen: 894

31545

Reacties: 16
Gelezen: 2994

15-05-2016 12:16 u
door Serge VL
37870

Reacties: 4
Gelezen: 1638

9601

Reacties: 14
Gelezen: 3490

23-06-2008 14:38 u
door oranjeboombiertje

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.