Bourbon infusion

Gestart door JBL, 13-01-2022 10:29 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JBL

Ik ben van plan een RIS bourbon infused te maken (laatste geproefd in Leiden en die maakte diepe indruk).
Ik heb hier al het een en ander gelezen over verschillende methodes om het effect van barrel aged te benaderen zonder over echte vaten te beschikken.
Op basis hiervan heb ik besloten direct na het koken en koelen een paar stukjes hickory hout die minstens een maand in bourbon zijn geweekt in het vergistingsvat toe te voegen.
Ik ben niet van plan te lageren na overheveling in een nieuw vat. Ik hevel pas over als ik toe ben aan bottelen. Hoofdvergisting en lageren doe ik dus in één en hetzelfde vat (in totaal drie tot vier weken gemiddeld). Het hout krijgt dus aardig de tijd geur en smaak(flarden) af te geven. (Al is het natuurlijk niet te vergelijken met bier dan minstens een jaar in een vat is gerijpt...)
Ik heb overigens al uitgeprobeerd hoe een zelfgemaakte porter waar ik na het uitschenken wat boubon heb toegevoegd (2 à 3%) smaakt, maar dat is het toch niet helemaal (voor mij althans). Vandaar de in bourbon geweekte stukjes hout. Daar verwacht ik meer en een meer indringende geur van.

Nu komt mijn vraag. Ik ben ervan uitgegaan dat de houtblokjes in het vergistingsvat blijven drijven (of op zijn minst zweven), maar een paar controlestukjes die ik in een kan met water heb gelegd zonken binnen 24 uur allemaal naar de bodem.Dat zou dus betekenen dat de blokjes hout in het vergistingsvat naar de bodem zakken en bedekt worden met dode gistcellen. Zou dat ten koste gaan van de effectiviteit (doordat de blokjes minder smaak en geur kunnen afgeven)? Of moet ik dit gewoon maar accepteren, en zal het negatieve effect gering zijn.
Ik heb ook al nagedacht over mogelijkheden om de houtblokjes geforceerd te laten drijven/zweven, maar dat is in mijn vat nagenoeg onmogelijk zonder de kans op infecties stevig te vergroten.
Wie durft hier iets zinnigs over te zeggen?

HarryL

Wellicht met een goed ontsmet theezeefje die je er bovenin hangt?

GvB84

Je zou het ook andersom kunnen doen.

Niet het hout toevoegen maar de bourbon.
Het hout heeft zijn smaak afgegeven aan de bourbon.

nog beter zou zijn om de bourbon bij het bottelen toe te voegen. Je kunt dan ook nog spelen met verschillende hoeveelheden.

joenedu

Grappig, ik ben met iets soortgelijks bezig. Ik heb nu houtsnippers gedrenkt in whisky (Glen Talloch, niet dat ik er verstand van heb overigens) in mijn gistvat gelegd. Ik kreeg op Instagram de tip van een andere (hobby-, semi-commerciële) brouwer dat je kans hebt dat na een dag of 10 de houtsnippers zacht beginnen te worden en veranderen in een soort 'oplossing'. Een ander zegt dat hij ze er wel tot een half jaar in laat zitten, maar dat ze dan wel helemaal doorweekt moeten zijn met whisky.
Ik heb zelf nog niet gekeken in mijn gistvat hoe het er mee staat, zal dat vandaag eens doen. Ik heb de snippers in een hopzak zitten trouwens.

JBL

Citaat van: joenedu op 13-01-2022  13:58 uGrappig, ik ben met iets soortgelijks bezig. Ik heb nu houtsnippers gedrenkt in whisky (Glen Talloch, niet dat ik er verstand van heb overigens) in mijn gistvat gelegd. Ik kreeg op Instagram de tip van een andere (hobby-, semi-commerciële) brouwer dat je kans hebt dat na een dag of 10 de houtsnippers zacht beginnen te worden en veranderen in een soort 'oplossing'. Een ander zegt dat hij ze er wel tot een half jaar in laat zitten, maar dat ze dan wel helemaal doorweekt moeten zijn met whisky.
Ik heb zelf nog niet gekeken in mijn gistvat hoe het er mee staat, zal dat vandaag eens doen. Ik heb de snippers in een hopzak zitten trouwens.

Inderdaad interessant! Ik ben zeer benieuwd wat het effect zal zijn geweest van de houtsnippers... Is er een duidelijke whisky-geur te ruiken? Misschien heb je ook al iets geproefd?
Is er ook een laagje dode gistcellen neergeslagen op de hopzak?
Ik hoor graag het verdere verloop!

Jacques

Citaat van: JBL op 13-01-2022  10:29 uNu komt mijn vraag. Ik ben ervan uitgegaan dat de houtblokjes in het vergistingsvat blijven drijven (of op zijn minst zweven), maar een paar controlestukjes die ik in een kan met water heb gelegd zonken binnen 24 uur allemaal naar de bodem.Dat zou dus betekenen dat de blokjes hout in het vergistingsvat naar de bodem zakken en bedekt worden met dode gistcellen. Zou dat ten koste gaan van de effectiviteit (doordat de blokjes minder smaak en geur kunnen afgeven)? Of moet ik dit gewoon maar accepteren, en zal het negatieve effect gering zijn.
Ik heb ook al nagedacht over mogelijkheden om de houtblokjes geforceerd te laten drijven/zweven, maar dat is in mijn vat nagenoeg onmogelijk zonder de kans op infecties stevig te vergroten.
Wie durft hier iets zinnigs over te zeggen?

Dat de houtblokjes bezinken na een aantal uren is heel normaal.
Voor de afgifte van de smaak maakt dat niet uit. Door diffusie komen die wel in het bier. Vergeet niet dat tussen gistcellen ruimte zit (bier) en dat aromastoffen kleiner zijn dan gistcellen.

JBL

Citaat van: Jacques op 13-01-2022  21:45 uDat de houtblokjes bezinken na een aantal uren is heel normaal.
Voor de afgifte van de smaak maakt dat niet uit. Door diffusie komen die wel in het bier. Vergeet niet dat tussen gistcellen ruimte zit (bier) en dat aromastoffen kleiner zijn dan gistcellen.

Ik ga het gewoon lekker proberen...
Ik zal laten weten hoe het uitpakt. Maar daar zal nog wel minstens een maand overheen gaan.

JeroenP

Ikzelf heb eikenhouten snippers die de buurman gebruikte voor het roken op de bbq, een aantal maanden (de rest van de snippers onderhand 3+ jaar) in coal ila laten liggen zonder te ontsmetten.
Hiervan de snippers na de hoofdvergisting direct toegevoegd. Resultaat was een heerlijke whisky smaak met ook voldoende hout tonen in eveneens een RIS.

Enige waar ik niet op gerekend had waren de snippers die het vulpijpje verstopten.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.