Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Hazelnut Brown Ale

Gestart door MaartenM, 27-12-2021 12:16 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

MaartenM

Hallo allen,

ik wil graag een soort kloon (niet exact) maken van de Rogue Hazelnutt Brown Nectar van BYO (https://byo.com/recipe/rogue-hazelnut-brown-nectar-clone/)

Dit is wat ik in gedachten heb:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHazelnut Brown Ale
Kenmerk
Brouwdatum20/12/2021
BiertypeBrown Ale
Aantal liters25
Gewenst begin SG1063 (6.9 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater35.4 liter
Maischdikte3.2 l/kg
Maischwater23.0 liter
Spoelwater12.4 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur110 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid37 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pale ale mout, zomer gerst66.1 %4.740 kg5 EBC
Brown malt4.6 %0.329 kg300 EBC
Munchener mout (HM)12.5 %0.895 kg15 EBC
Crystal9.9 %0.711 kg149 EBC
Crystal malt II2.7 %0.197 kg200 EBC
Pale crystal mout2.7 %0.197 kg60 EBC
Coffee Viking1.4 %0.100 kg500 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Magnat11.2 %30 gr60 minuten33 EBU
Marynka8.8 %10 gr10 minuten3 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortMangrove Jack's M36 Liberty Bell
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
167°C45 minuten3.2 l/kg
278°C5 minuten3.2 l/kg

Grootste twijfelpunten:

- Is het maischschema voldoende

en belangrijker:

- Hoe krijg ik de juiste hoeveelheid hazelnoot smaak?

Ik heb hiervoor op internet gekeken en gekozen van een hazelnotenlikeur (30% alcohol). Ik dacht om dit na de hoofdvergisting toe te voegen, ik las dat er nog wel eens suikers inzitten en die kunnen dan vergisten voor het bottelen. Iemand ervaring hiermee? en hoeveel? Ik kwam hoeveelheden van 1-1,5 cup per 19 L tegen. Zou 1,5 cup op 25 L dan wat zijn?

Esterenbrouw

In likeur zitten altijd suikers, zelfs wel eens tot 25%.
Ik zou de likeur toevoegen tijdens het bottelen en bij de berekening van de bottelsuiker rekening houden
met dat 25% van het gewicht van de likeur suiker is.
Overweeg om 5 cl likeur per flesje van 30 cl toe te voegen
Ik heb ooit limoncello aan witbier toegevoegd. Ging prima.
Heb per flesje dosis in gedaan.
Zakt wel na een tijdje naar de bodem.

MaartenM

Aangezien je niet zeker weet hoeveel suiker het is, kan je dan niet beter tijdens 2e deel gisting doen? Dan ben je de suiker ook kwijt

Esterenbrouw

ik schrijf 5 cl maar bedoel 5 ml

Tijdens nagisting dan. Gewoon proberen.

Wat is de hoeveelheid van een cup?

MaartenM

Een cup is bijna 225 mL. Met 5 ml per flesje zit je op 15 mL per liter, dan zou inderdaad 1,5 cup aardig zijn! Dank voor je reactie!

Esterenbrouw

ben benieuwd.

Laat even hier weten hoe het bier geworden is en de hazelnootsmaak
er in zit svp.

Waarom kies je niet voor flavoring, concentraat toevoegen?
Want ik denk dat bij de likeur de hazelnootsmaak ook middels concentraat
gemaakt is.

MaartenM

Omdat dit makkelijker te krijgen was en mogelijk makkelijker te doseren (minder geconcentreerd)

MaartenM

Net getest in pils; 5 mL per flesje lijkt inderdaad prima dus dat houd ik voorlopig aan

Esterenbrouw

Succes, ben benieuwd.

MaartenM

Heb 25 L in het vat met een SG van 1058

MaartenM

Het SG is intussen gedaald tot 1014 vlg spindel en 1019 volgens refractometer dus heb 300 mL (iets minder) aan hazelnoot likeur toegevoegd.

Esterenbrouw

Dan kun je er van uit gaan dat je ca. 25% van 300 ml suiker hebt toegevoegd en eventueel
bij startsg optellen.

MaartenM

Ik wacht totdat de SG een paar dagen niet daalt aangezien je nooit 100% zeker bent tot hoever de gist er zin in heeft. Kan wel mooi je berekening hiermee checken

MaartenM

De gisting staat sinds gisteren op 1010. Laat hen mooi een weekje staan. Waterslot blupt nog heel soms

MaartenM

Vandaag gebotteld met eind SG 1.010 (7.00 Brix). Heb Corona dus geen idee of er hazelnootsmaak aan zit :S waren 80 flesjes. Vulmachine werkte weer perfect, in ca 7,5 sec elke fles gevuld en gedopt

MaartenM

Beetje vroeg maar wat eerste indrukken:

Kleur: rood/bruin, schuim is nog niet erg stabiel, maar dat verbaasd niet na een week

Geur: zoet, alcohol

Smaak: moutig, heel licht weeig, alcohol, chocolade en heel licht nutella. Denk dat de hazelnoot likeur dosering prima is.

Esterenbrouw

Klinkt heel goed.

Hoeveel bottelsuiker heb je gebruikt?

Wat voor een vulmachine gebruik je?

MaartenM

Ik gebruik deze vulmachine:
Citaat van: MaartenM op 21-03-2021  16:11 uVandaag voor het eerst voor bierafvullen gebruikt: met 7.5 sec per fles gaat het super. Geen overmatig schuim, geen geknoei, allemaal even vol. Helemaal tevreden. In de vultijd kan ik precies de vorige fles doppen.



En heb met uit mijn hoofd 4 g/L suiker gebotteld

Vergelijkbare Topics (7)

36835

Reacties: 15
Gelezen: 3218

15963

Gestart door Caspar


Reacties: 17
Gelezen: 5104

43318

Gestart door tdp


Reacties: 15
Gelezen: 1860

22124

Gestart door tjleet


Reacties: 16
Gelezen: 5445

6802

Reacties: 10
Gelezen: 3255

30054

Gestart door BVeenema


Reacties: 16
Gelezen: 4933

10906

Gestart door Menno


Reacties: 54
Gelezen: 14316


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.