Wat gebruiken jullie om te verwarmen tijdens het vergisten

Gestart door Eelke, 26-12-2021 14:49 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Eelke

Mijn koelkast staat tegenwoordig in een schuur, dus naast koelen is er in de winter nu ook het verwarmen nodig om de temperatuur goed te houden.

Wat sluiten jullie aan om te verwarmen?

beermenke

Hier ook in koelkast in tuinhuis.
Verwarmingsriem om rvsvat aangestuurd ut200. In dezelfde kast ook hergisting op fles. Dan heb ik verwarmingsblok/element dat in grote electrakasten hangt ter voorkoming vocht.

Snelbier

Verwarmingsriem (brewbelt) van 30W aan Inkbird-thermostaat.
Houdt het vat 20'C warmer dan omgeving.  Makkelijk, flexibel.
Hergisting doe ik in de woonkamer, paar kratten achter de bank.

Leon058

Ik heb een Grainfather CCT, daar zit een 30W heater in (element zit rondom de tank). Ik had ook een koelkast met STC1000 thermostaat (die STC heb ik nog steeds) en een gloeilamp voor verwarming. Als die aan ging, ging tegelijk een PC ventilatortje aan die op de lamp stond om de warme lucht door de kast te verdelen.

Langedijk


Jacques

Citaat van: Langedijk op 26-12-2021  16:38 uDeze gebruik ik: https://www.conrad.nl/p/arnold-rak-hk-25-verwarmingskabel-230-v-37-w-25-m-625815?searchTerm=%20625815&searchType=suggest&searchSuggest=product.

Ik kon 'm zo door de opening steken waardoor het condenswater vanuit de koelkast bovenop een bakje op de compressor lekt.

Een verwarmingskabel is heel handig, die gebruik ik tegenwoordig ook.

Omdat het in een schuur/tuinhuisje koud kan zijn is het raadzaam om een kabel te kopen van minimaal 35 Watt. Overigens moet je altijd geduld hebben als je zo'n kabel gebruikt. Het opwarmen gaat langzaam, maar dat is voor de vergisting geen probleem.

jwf

Ik gebruik een terrarium verwarming kabel. Om een bier met Kveik te vergisten gebruik ik een 100W kabel op een 20-22 liter vloeistof volume. Is goed te controleren met een inkbird. Ik gebruik wel een thermowell om de temperatuur te meten omdat ik het concept van een sensor op de wand van mijn (RVS) vergistingvat niet vertrouw.

https://www.avonturiashop.nl/lucky-reptile-thermo-cable-100w-10m.html?search_query=thermo+cable&results=9

oneman

Ik heb geen koelkast voor vergisting (geen ruimte) maar warm wel bij voor de kveik vergisting. Daarbij gebruik ik een eenvoudige verwarmingsriem en thermostaat van Aliexpress en een oud dekbed om het vat goed te isoleren. Werkt perfect in een kamer waar de temperatuur tot ±17°C kan dalen. Ik kan makkelijk de temperatuur op 38°C houden.

oneman

vanderhoeve

Na een paar kapotte gloeilampen nu een donkerstraler er in Van 60 Watt, bevalt tot nu toe prima.

Jeroen76Citaat van: Jacques op 26-12-2021  17:06 uOverigens moet je altijd geduld hebben als je zo'n kabel gebruikt. Het opwarmen gaat langzaam, maar dat is voor de vergisting geen probleem.

Je vergistingskast van rond het vriespunt opwarmen naar 21°C is ook niet echt handig om daar je lint voor te gebruiken. Plaats tijdelijk even een klein kacheltje of een föhn in de kast en laat het even op temperatuur komen. Daarna neemt het lint het voor de rest van de vergisting wel over.


Gr. Jeroen


wiliam

De aanwezige temperatuur.
+- 15°C in de winter tot 19°C in de zomer.
Pas daar de gistkeuze op aan.
Brettanomyces, Pediococcen, Lactobaccilus zijn dan ook mijn keuze,
na de eerste week een ondergister.
Brouwen is keuzes maken en omdat ik BIO verkies,
"mag" ik geen extra verwarming toevoegen.
Het BIO Reinheitsgebot.
 

brouwerwaldonk

Mijn gistkast staat in een kelder waar het tussen 8 en 10°C. is. Verwarmen doe ik met 5 gloeilampen van 60W.
De temperatuur regel ik met een stc1000. De gist temperatuur kan ik meten in het gistende wort.
Vermits mijn gistvat een inox ketel is kan er geen licht in het gistende wort.


Luie Donder

Klimaat-koelkast staat op zolder, dus er moet vaker gekoeld worden dan verwarmd, inkbird met een 40 Watt ouderwetse gloeilamp.

Arjen1969

Kastje met een ouderwetse gloeilamp van 60 watt waar ook een pc ventilator ingebouwd zit. Gekoppeld aan mijn inkbird, waarbij de ventilator in serie staat met mijn verwarmingslamp. Lamp kapot, dan ook geen circulatie zodat ik relatief snel een alarm krijg en weet dat ik geen verwarming meer heb. Werkt prima voor mij, geeft een mooie rustige regeling bij 20 liter vergistingsvat.

Markie Mark

Ik gebruik al jaren naar alle tevredenheid een MJ's heating pad van 25W i.c.m. een koelkast en een inkbird 308. De verwarmingsplaat is 31,5x31,5cm en daar staat soms een 12, 20 of 30 liter vergistingsvat op. Deze verwarmingsplaat samen met de koelkast houdt de temperatuur goed vast van 35°C kveik tot ondergisters.

PDGRRR

Ik gebruik een kastverwarming van 75 Watt met een ventilator op 230 Volt die aangestuurd wordt door een STC1000. Werkt prima.

Citaat van: PDGRRR op 27-05-2020  16:07 uJaap W

Ik verwarm mijn warmtekast met een 100 Watt keramische warmtelamp, met daar achter een oude computerventilator. E.e.a. wordt aangestuurd door een Inkbird met de temperatuur standaard op 20 graden. Ook het hergisten in de fles doe ik in die kast, dus ook bij 20 graden. Werkt voor mij prima. :proost: :nut:

Brouwstel

Ik gebruik een koelkast (140 hoog) met inkbird schakeling. Voor verwarmen gebruik ik een 60w terrarium mat. De mat is helaas wat stug, dus niet zo makkelijk tegen de achterwand te plakken, zoals ik van plan was. Meer verder werkt het prima.
Daarnaast heb ik een kleine usb fentilator in de koelkast gezet. Eerst had ik die ook op de inkbird samen met verwarming, maar deze gaat naar de uitstand zodra de stroom stopt (als verwarmen niet meer nodig is) en gaat niet automatisch aan als de stroom weer aan gaat. Beter een "oud" model ventilator gebruiken. Nu staat de ventilator contant aan.

jhazenberg

Ik heb een warmtemat voor een terrarium in de koelkast staan om hem op temp te houden in cobinatie met een stc1000.

Jeroen76

Woensdag bij de Aldi... Wellicht ook makkelijk en handig?


Gr. Jeroen


Henielma

Het vermogen van die kachel (500 W) is veel te hoog voor temperatuurcontrole tijdens vergisting.
Je hebt maar 25 .. 75 Watt nodig en eigenlijk maakt het niets uit wat voor verwarming je in de gistkast gebruikt wanneer het vermogen maar in die range is. Al zet je daar een PC in die met bijvoorbeeld een Inkbird in en uitgeschakeld wordt. Geen goed voorbeeld natuurlijk maar het gaat erom dat uiteindelijk alle elektrische energie omgezet wordt in warmte.

Niet on topic maar toch: besteed meer aandacht aan het koelen tijdens de vergistingspiek. Dit is veel belangrijker dan verwarmen tijdens de vergisting. Eigenlijk is verwarmen zelden nodig wanneer de vergistingskast zelf in een ruimte met ongeveer kamertemperatuur staat. Bij mij staat de verwarming eigenlijk nooit meer aan, alleen de koelkast om de vergisting te koelen.

Jacques

Citaat van: Henielma op 08-01-2022  10:06 uNiet on topic maar toch: besteed meer aandacht aan het koelen tijdens de vergistingspiek. Dit is veel belangrijker dan verwarmen tijdens de vergisting. Eigenlijk is verwarmen zelden nodig wanneer de vergistingskast zelf in een ruimte met ongeveer kamertemperatuur staat. Bij mij staat de verwarming eigenlijk nooit meer aan, alleen de koelkast om de vergisting te koelen.

Meer verwarmen of koelen ligt aan de plaats waar je vergistingskast staat en aan de weersomstandigheden.

Gisteren heb ik meegebrouwen met Stefan (beun op het forum). Zijn vergistingskasten staan in een onverwarmde schuur. Je moet dan eerder bijverwarmen dan koelen. Maar in de zoemermaanden zal dat heel anders zijn. Dan is een goede koeling inderdaad belangrijk.

Johan_vL

Voor de vergisitng heb ik 2 koelkasten in gebruik, in de ene een buisverwarming (Brouwmarkt) en in de andere een terrarium lamp (Amazon). Beide werkt prima en worden aangestuurd met inkbirds.
 :brouwen:

Sjoerd

Ik ook 2 koelkasten met buisverwarming 60 W, werkt erg goed.

EsterenbrouwZoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.