Recepten > Discussie over recepten

American Pale Ale: Input gevraagd

(1/3) > >>

WJW:
Beste brouwers,
Over enige tijd wil ik graag een American Pale Ale brouwen, voor het eerst met een ‘eigen’ recept, gebaseerd op een recept van David Heath.
Als onervaren brouwer kan ik jullie input hierbij natuurlijk goed gebruiken.
Ik ben inmiddels bijna een jaar zelf aan het brouwen en heb zes brouwsels gemaakt. Iedere keer probeer ik iets extra’s te leren bij het brouwen. Zo ben ik van een beginners-kit met moutextract, naar maischen met geschrote mout, naar brouwen met BIAB, temperatuur-gecontroleerde vergisting, het maken van een giststarter en het voorzichtig iets aanpassen van een bestaand recept gegaan. Meestal, maar niet altijd, met redelijk succes.
Nu dus, na enige research, een poging tot een eigen recept voor een APA. Belangrijkste wat ik hoop te leren is wat verschillende tijdstippen van hopgiften doen met de balans tussen bitterheid en aroma.

Twee vragen waar ik mee zit:
- Zijn er nog tips met betrekking tot de moutstort?
- Hoe denken jullie over de door mij gekozen hop combinatie en de verschillende hopgiften die ik heb bedacht?

Ook alle andere opmerkingen en tips zijn natuurlijk zeer welkom. Alvast heel erg bedankt voor het meedenken.

American Pale Ale
5.8% / 13.5 °P
Recept door
Brouwerij De Tweede Golf

Volmout

Ss Brewtech Brew Kettle Mini
64.9% efficiλntie
Batchvolume: 10 L
Kooktijd: 60 min

Maischwater: 16.16 L
Aanvullen met water: 0.67 L
Totaal water: 16.83 L
Kookvolume: 15.38 L
SG voor koken: 1.042

Kenmerken
Begin SG: 1.055
Eind SG: 1.011
IBU (Tinseth): 43
BU/GU: 0.78
Kleur: 9.1 EBC

Maischen
Temp. inmaischen — 68.1 °C
Temperatuur — 65 °C — 60 min

Mouten (2.75 kg)
1.5 kg (54.6%) — Weyermann Pale Malt — Graan — 6.5 EBC
1 kg (36.4%) — Dingemans Pilsen MD — Graan — 3 EBC
250 g (9.1%) — Weyermann Carapils/Carafoam — Graan — 3.9 EBC

Hop (45 g)
5 g (15 IBU) — Mosaic 12.25% — Koken — 60 min
5 g (6 IBU) — Citra 12% — Koken — 10 min
5 g (6 IBU) — Mosaic 12.25% — Koken — 10 min
5 g (4 IBU) — Citra 12% — Koken — 5 min
5 g (4 IBU) — Mosaic 12.25% — Koken — 5 min
10 g (3 IBU) — Citra 12% — Aroma — 15 min hopstand
10 g (3 IBU) — Mosaic 12.25% — Aroma — 15 min hopstand

Hopstand op 80 °C

Diversen
1 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Maischen
1.5 g — Epsom Salt (MgSO4) — Maischen
2.5 g — Gypsum (CaSO4) — Maischen
3 ml — Lactic Acid 88% — Maischen
0.5 g — Yeast Nutrients — Koken — 15 min

Gist
1 pkg — White Labs WLP001 California Ale 80%

Vergisten
Hoofdvergisting — 20 °C — 14 dagen

bastiaandalen:
Recept ziet er prima uit naar mijns inzien. Moutstort is vrij simpel is zou ik voor een APA ook zo houden. Hopgiftes liggen vrij dicht bij elkaar wel, 15-10-5. Kan prima hoor, maar voor een eerste recept zou ik dit vereenvoudigen naar 60 min hopgift, 10 min en een koudhop of vlamuit. Dan heb je drie enorm verschillende momenten die een stuk meer verschil leveren dan 15-10-5.

Adbrouwt:
Dat gaat een mooie gouden gekleurde APA worden. Hopgiften kan prima en ik zou zelfs nog wel wat meer hop toevoegen bij 10 minuten. Mijn ervaring is dat de hopgiften bij 15 minuten of 10 minuten lang aanwezig blijven in het eindresultaat. Dus daar zou je 10 gram (of meer) Mosaic en Citra van kunnen maken.
 :degroeten:

Hopfenfox:
Eens. Heb onlangs de Sierra Nevada APA gebrouwen met enkel Cascade en ook daar zitten de hopgiften dicht op elkaar tegen het eind. Het geeft net wat meer gelaagdheid dan alles op hetzelfde moment heb ik het idee, en de geur en smaak blijven goed behouden. Niks mis mee dus. Qua moutstort zijn hier de meningen nogal verdeeld over het nut van Carapils meen ik.

WJW:
Dank voor de reacties tot dusver.
Ik zal nog eens met de hopgiften op 10 min spelen om er wat meer van te maken. Ik heb wel begrepen dat je een beetje op de BU/GU ratio moet letten om een en ander in balans te houden.

Carapils heb ik van David Heath overgenomen. Wat is er mis mee/goed aan?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie