Recepten > Discussie over recepten

Belgian Brown Abbey

(1/2) > >>

jhazenberg:
Gisteren een pakket van https://twojbrowar.pl/ gebrouwen
Begin sg kwam op 1054 en er zit 18 liter in het gistvat op 22 graden

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaardeKenmerk10Naam receptBelgian Brown AbbeyBrouwdatum27-11-2021BierstijlPale Ale (Belgisch)Volume18,0Begin SG1,054 SGEind SG1,014 SGSchijnbare vergistingsgraad74,1%Alcoholgehalte5,2 vol.%Berekende kleur (Morey)48 EBCBerekende bitterheid (Rager)8 IBUBrouwzaalrendement68,0 %Kooktijd90 min.

Water
HoeveelheidIngrediėnt20,0 lWater uit pwn ijmuiden7,0 lSpoelwater


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%1,80 kgPilsner 3 EBC32,7 %1,80 kgPale mout 6 EBC32,7 %1,00 kgMunich 25 EBC 25 EBC18,2 %0,80 kgCrystal mout 130 EBC14,5 %0,10 kgChocolademout 900 EBC1,8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdiktemaischen zonder chocolate69,0 °C1 min.40 min.2,6 l/kgmaischen Choclate erin75,0 °C1 min.20 min.3,5 l/kguitmaischen79,0 °C1 min.5 min.4,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU15,0 gHallertau Hersbrucker  pellets2,5%75 min.6,2 IBU10,0 gTettnangerbellen3,5%15 min.1,4 IBU5,0 gierse mos15 min.

Gist
HoeveelheidNaamType10,0 gBelgian Ale (M41)bovengist

Vergisting
KenmerkWaardeStarttemp. vergisting22,0 °CEind SG hoofdvergisting1,015 SG



j.heesters3:
Prersoonlijk denk ik dat de M41 het bier verder dan 1014 zal uitgisten. Hij is geschikt voor sterke blonde en bruine bieren. Heb er zelf nooit mee gebrouwen, maar als ik zo de omschrijving lees kun je hem een beetje vergelijken met de Be 256 van fermentis en deze gaat bij mij bij mijn karmeliet kloon tot ongeveer 1007 door bij een hoger begin sg.

Broudoe

Jos

beun:
Klopt, de m41 is een diastaticus en vergist lekker diep uit. Door de vergistingstemperatuur iets aan de hoge kant te houden krijg je ook meer esters waardoor het bier minder droog overkomt.

edensan:

--- Citaat van: j.heesters3 op 28-11-2021  19:52 u ---Prersoonlijk denk ik dat de M41 het bier verder dan 1014 zal uitgisten. Hij is geschikt voor sterke blonde en bruine bieren. Heb er zelf nooit mee gebrouwen, maar als ik zo de omschrijving lees kun je hem een beetje vergelijken met de Be 256 van fermentis en deze gaat bij mij bij mijn karmeliet kloon tot ongeveer 1007 door bij een hoger begin sg.

Broudoe

Jos

--- Einde van citaat ---

De BE256 is heerlijke plakgist waardoor je een helder glas bier krijgt.
Heb hele goede ervaringen mee.

8 IBU is wel aan lage kant volgens mij.

groet Ed

Qlobster:

--- Citaat van: j.heesters3 op 28-11-2021  19:52 u ---Prersoonlijk denk ik dat de M41 het bier verder dan 1014 zal uitgisten. Hij is geschikt voor sterke blonde en bruine bieren. Heb er zelf nooit mee gebrouwen, maar als ik zo de omschrijving lees kun je hem een beetje vergelijken met de Be 256 van fermentis en deze gaat bij mij bij mijn karmeliet kloon tot ongeveer 1007 door bij een hoger begin sg.

Broudoe

Jos

--- Einde van citaat ---

Ik kan dit wel beamen.. Paar weken een tripel gebrouwen met voor het eerst de Be256 en deze vergiste van 1088 door naar 1000! Later kwam ik erachter dat mijn Tilt niet perfect gekallibreerd was dus het zal eerder iets van 1004 zijn geweest, maar daar schrok ik wel van. Dit was de eerste keer dat een bier van mij onder de 1010 schoot, al kan dat misschien ook te maken hebben dat ik voor het eerst brouwzouten heb toegevoegd tijdens de maisch.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie