Recepten > Discussie over recepten

Het brouwen van alcoholarm bier met Fermentis Safbrew La-01

(1/2) > >>

Berrie:
Brouwen met de Brewferm Fermentis Safbrew La-01.

 

Productinformatie:
SafBrew™ LA-01, is een Saccharomyces cerevisiae var. chevalieri, een stam die speciaal is geselecteerd voor de productie van alcoholarme en alcoholvrije dranken (< 0,5 vol. %).
Deze gist assimileert geen maltose en maltotriose, maar assimileert basissuikers (glucose, fructose en sucrose) en wordt gekenmerkt door een subtiel aromaprofiel.
Gist met een gemiddelde sedimentatie: klontert niet, maar vormt een poedervormige waas in het bier.
sedimentatie: gemiddeld
gistingstemperatuur: 10-25 °C
dosering: 50 tot 80 g/hl
verplicht om het bier na het bottelen te pasteuriseren (tussen 80 en 120 PU)

De gist.
Algemene kenmerken.
Bij een begindichtheid van 1030 SG krijg je een biertje van 0,5%.
Bij een begindichtheid van 1030 tot 1045 een biertje van uiteindelijk zo’n 0,75%.
De temperatuur van zowel de hoofd- als de navergisting is 22°C.
De hoofdvergisting duurt 60 tot 70 uur.
De navergisting tot er helemaal geen activiteit is in het waterslot. (Ik heb wat dat betreft nog niet veel ervaring dan alleen met een IPA en daarvan is het bekend dat deze wat langer doorgist als je dryhopt.)
Maaischema:
Bèta-amylase is 50 minuten bij 65°C. *
Alfa-amylase is 10 minuten bij 73°C.*
Afmaaischen is 5 minuten bij 78°C.
*Noot: ikzelf doe de Bèta-amylase 45 minuten bij 62°C en de Alfa-amylase 15 minuten bij 72°C.

Nadelen voor de thuisbrouwer.
Één van de redenen om deze gist niet te nemen is het feit dat het alleen verkrijgbaar is in een verpakking van 500 gram. Dat komt omdat er weinig of geen thuisbrouwers zijn die alcoholarm bier willen brouwen simpel om het feit dat er geen of zeer weinig alcohol in zit. Het zijn dus de commerciële brouwerijen die deze gist gebruiken. De reden dat ik alcoholarm bier brouw is dat ik medicatie gebruik waarbij ik geen alcohol mag drinken en het toch ontzettend leuk vindt om verschillende recepten uit te proberen. Lijkt mij de meeste kans van slagen bij het brouwen van een IPA, maar tegenwoordig heb je ook van verschillende merken blond alcoholvrij bier die echt lekker smaken.
Een andere reden is het pasteuriseren van het bier wat voor veel thuisbrouwers praktisch heel moeilijk is want je moet de temperatuur van 63°C zeer strak in de gaten houden. Daarover later meer.

Het bewaren van de gist.
Ik heb de gist vacuüm gezogen en geseald in de koelkast liggen bij een temperatuur van ongeveer 6°C. Op deze manier kun je de gist een tijd goedhouden. Voor de zekerheid hydrateer ik de gist altijd alvorens bij het wort toe te voegen en mocht het zo zijn dat de gist kwalitatief erg achteruit gaat dan kan ik altijd nog proberen een giststarter te maken en het wort te beluchten alvorens de gist toe te voegen. Daarna kan ik alleen nog een nieuwe gist bestellen. Kortom, ik weet dus nog niet hoelang de gist goed blijft.

Het brouwen en de vergisting.
Het brouwproces en de vergisting  is hetzelfde is hetzelfde als bij een echt biertje. Ikzelf gebruik bestaande recepten van bijvoorbeeld een blond biertje en reken dan de ingrediënten zo dat je een begindichtheid krijgt van 1030 SG. Wat ik dan doe is dezelfde receptuur een aantal keren brouwen zodat ik elke keer het recept kan aanpassen en brouw elke keer kleine badges van 13,7 liter. Blijkt bijvoorbeeld dat de smaak van de hop overheerst dan pas ik de receptuur daarop aan om minder hop te gebruiken.

Het pasteuriseren.
Fermentis geeft uitdrukkelijk het advies het bier na de hergisting op fles te pasteuriseren, omdat zij niet de garantie kunnen afgeven dat de gist of een eventuele verontreiniging in de fles blijft doorgisten. Bij het kleine aantal bierbrouwers die thuis alcoholarm bierbrouwen, zijn de meningen verdeeld. Er zijn er die beweren dat pasteuriseren helemaal niet nodig. De ander zegt van wel.
Wat de technieken van pasteuriseren betreft vernam ik tijdens de Webinar van Fermentis de tip om het bier in een speciekuip te pasteuriseren.

                                                                                   
  


Het rijpen.
Meestal krijgen de biertjes bij mij niet de kans om langere tijd te rijpen, maar ik merk dat het een aantal weken duurt voordat de volle smaak van het bier er is.
Conclusie.
Ik vind het niet tegenvallen wat de smaak betreft, maar er is bij mij echt nog veel te verbeteren op dat gebied. Het is dus een avontuur met veel uitdagingen.

Gerb:
IK ben wel benieuwd naar je recepten. Ik heb wel eens begrepen van een commerciële brouwer dat er echt heel weinig mout in gaat, maar dan wel relatief veel (lichte) caramouten en/of ongemoute granen. Verder ook weinig hop.

Snelbier:

--- Citaat van: Berrie op 26-11-2021  16:01 u ---Brouwen met de Brewferm Fermentis Safbrew La-01.  ...  Het pasteuriseren.
Fermentis geeft uitdrukkelijk het advies het bier na de hergisting op fles te pasteuriseren...
Wat de technieken van pasteuriseren betreft vernam ik tijdens de Webinar van Fermentis de tip om het bier in een speciekuip te pasteuriseren.et niet tegenvallen wat de smaak betreft, maar er is bij mij echt nog veel te verbeteren op dat gebied. Het is dus een avontuur met veel uitdagingen.

--- Einde van citaat ---
Hoe heb je precies gepasteuriserd?  Gevulde flessen in een pan of kuip? Temperatuur +tijd? Met dop of zonder?
- Leuk topic dit. Relatief nieuwe gist met 0 practische ervaringen. Hippe laag alc%, SuperSession bier wordt de nieuwie hype   :groots:
Proost, Snelbier  :biersmile:

Eriks:
Interessant!!
Vraag me wel af hoe voor elkaar te krijgen. Pasturiseren is toch boven de 70 graden brengen voor x tijd, dacht iets van kwartier of zo?
En zal wel met dopje op de fles zijn, anders raak je weer allerlei smaken kwijt en je koolzuur (want het moet na de hergisting op de fles)
Ten minste, dit is het eerste wat in me op komt

Chris71:
Op de website van twortwat staat een artikel over brouwen met Fermentis LA-01. Daarin wordt ook het pasteuriseren behandeld.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie