Algemeen > Algemeen

Maischen en erna filteren/spoelen hiervan

(1/5) > >>

Maarten kok:
Afgelopen weekend mijn eerste "grote"batch gebrouwen van 20 liter met de grotere brouwinstrumenten die ik aangeschaft had.
Nu ben ik tegen best wel wat problemen aangelopen tijdens het brouwproces.
Eerst de mout geschroot met de schrootmolen van Brewferm graingorilla (een aanrader)
Ik heb het maischen gedaan in een elektrische brouwketel van Brewferm 27 liter.
Ik had hiervoor een passende brouwzak gekocht omdat mij dat een stuk handiger leek.
Werkt op zich prima maar het erna spoelen ervan liep dus alles behalve gladjes.
Ik geloof dat er hier weinig met een brouwzak werken en als argument veelal word gebruikt dat je niet het juiste rendement zou halen.(wat ik ergens vreemd vind want het mout beweegt net zo vrij in de kuip met of zonder zak)
Maar om terug te komen op het spoelen; de brouwzak was dus (met opname van water in het mout) veel te groot geworden om fatsoenlijk in een zeef te spoelen..balen..en nu.
Nu heb ik dit gedaan in mijn reeds ontsmet vergistingsvat, puur en alleen omdat ik op dat moment niet wist waar naar toe met spoelen.
Geklieder en ergernis maar het was gelukt.
Het kookproces netjes gestart en ondertussen het gehele gistvat schoongemaakt en weer gereinigd.
(Normaal geniet ik dan van een biertje)
Wort gekoeld tot temperatuur en erna in het rvs gistingsvat van 35 liter en gist toegevoegd.
Eerst de sg meting gedaan en die zat netjes op het aangegeven start sg(1065)
Al met al tot nu toe een geslaagde missie.
Mijn vragen:
Hoe spoelen en filteren jullie na het maischen?
(Bij batches van ong 20 liter)
Ik ben zelf nu aan het kijken om nog een brouwketel met kraan aan te schaffen puur om tussendoor op te vangen en kwam uit bij een rvs filterkuip die in deze brouwketel past)
Ik dacht dat ik alles wel zo ongeveer in bezit had maar net niet blijkbaar.
Graag hoor ik uit jullie ervaringen hoe jullie dit doen en waarmee.
 :biersmile:

PP:
Ik gebruik een maischketel van 33 L.
Na het maischen giet ik de maisch over in een RVS filterhouder van 27 L; dit betekent dat mijn maischvolume max 26 L groot mag zijn.
De maisch wordt op een koperen plaat met 1 mm sleuven gestort.
Onder de plaat is een open/ dicht kraan gemonteerd (vergelijkbaar met een commerciele brouwerij).
Na ca. 15 min (en het schoonmaken van de maischketel) wordt de heldere vloeistof, door zwaartekracht, via een slang naar de maischketel, dat is nu de kookketel, gevoerd.
Mijn receptuur is zo aangepast dat ik tot 1,015 spoel zodat de kookketel max 30 wort L bevat.
Na koken blijft er 27 L over voor de vergisting.
Een heetwaterketel van 33 L wordt gebruikt als spoelwatervoorraad.

Een idee hoe een ander het doet. Groet, Paul

Maarten kok:
Paul,
Is een rvs filterhouder hetzelfde als ik bedoel met een rvs filterkuip?
En deze staat dan in / boven een ketel?
Verder kan ik me.lastig een beeld vormen wat je precies bedoelt met de kopen plaat.
( ben beginnend,dus nog lang niet alle know how)

j.heesters3:
Hallo
Ik filter altijd met een zelfgemaakt hevelfilter. Maischen doe ik in een zelfde soort ketel als jij. Een beetje knutselen en je hebt voor een redelijk bedraag een fijn werkend filter. Bouwbeschrijvingen zijn er voldoende te vinden op het internet. Deze beschrijving heb ik gebruikt. https://www.brouw-bier.nl/praktijk/maken/hevelfilter.aspx

Broudoe Jos

PP:

--- Citaat van: Maarten kok op 24-11-2021  19:50 u ---Paul,
Is een rvs filterhouder hetzelfde als ik bedoel met een rvs filterkuip? Ja.
En deze staat dan in / boven een ketel? Staat ernaast, maar wel hoger.
Verder kan ik me.lastig een beeld vormen wat je precies bedoelt met de kopen plaat. Een koperen plaat 1 cm boven de bodem van de filterkuip, vergelijkbaar met een klassieke commerciele brouwerij. De plaat is gemaakt van Koper waarin stervormig sleuven van 1 mm zijn gemaakt.
( ben beginnend,dus nog lang niet alle know how)


--- Einde van citaat ---

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie