Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Oatmeal stout met (heavy) peated mout

Gestart door Michiel_dL, 20-11-2021 11:16 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Michiel_dL

Beste brouwers,

Na een aantal keren gebrouwen te hebben met voorverpakte pakketen (all-grain) en het nabrouwen van bewezen recepten, is het tijd om het heft in eigen handen te nemen.
Daarom wil ik jullie graag onderstaand recept voorleggen. Dit is gebaseerd op een aantal recepten dat ik hier op het forum heb gevonden met uiteraard een eigen invulling.

Doel:
Het doel is om een lekker en gebalanceerde Oatmeal stout te maken met heavy peated (55 ppm) mout. 

Gewenste smaak:
- Een gelaagde gebrande smaak van de donkere mouten/gerst, die goed aanwezig is maar niet extreem overheerst
- Een subtiele (turf)rook smaak van de peated mout, zeker niet overheersend
- Een lichte zoetigheid (door restsuikers en niet door toevoegen cara/crystal mout)
- Een romige smaak van de havervlokken om de gebrandheid van de donkere moutente balanceren

Vragen:
Hierbij heb ik de volgende vragen over het recept.
- Zal dit recept zorgen voor de gewenste smaken qua gebruikte grondstoffen?
- Is het beschreven maischschema optimaal voor dit bier en de gewenste smaken? De 15 minuten op 50 graden is om gomstoffen af te breken van de havervlokken (i.v.m. dichtslaan filterbed)
- Is de genoemde (korrel)gist de juiste keuze voor dit recept en op welke temperatuur kan ik het beste vergisten?
- Is 90 minuten koken voor dit recept nodig of is 60 minuten al genoeg?
- Voor de hop heb ik gekozen voor fuggles of is E.K golding een betere keuze voor dit bier?
- Gaan de late hopgiften nog iets toevoegen voor dit bier of kan ik die beter weglaten?

Het zijn een hoop vragen, maar dit zijn de overwegingen die bij mij naar voren kwamen bij het samenstellen van het recept.
Alvast hartelijk dank voor jullie feedback!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2
Naam receptPeater's Oatmeal Stout (POS)
Brouwdatum20-11-2021
BierstijlStout (Oatmeal)
Volume20,0 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)95 EBC
Berekende bitterheid (Rager)25 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Water Dordrecht, Evides (productielocatie Baanhoek)
10,19 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
46 mg/l8 mg/l44 mg/l170 mg/l48 mg/l33 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,23 kgPale Ale moutDingemans7 EBC80,3 %
0,65 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC10,0 %
0,33 kgChocolademoutDingemans1000 EBC5,0 %
0,16 kgZwarte moutDingemans1400 EBC2,5 %
0,10 kgHeavy Peated mout (55 ppm)Pauls8 EBC1,5 %
0,06 kgGeroosterde gerstThomas Fawcett and Sons1200 EBC1,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust50,0 °C2 min.15 min.3,1 l/kg
Amylaserust66,0 °C15 min.60 min.3,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gFugglebellen5,0%90 min.18,3 IBU
15,0 gFugglebellen5,0%30 min.5,6 IBU
10,0 gFugglebellen5,0%10 min.1,5 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafAle English Ale (S-04)bovengist


Michiel_dL

Het geschatte eind SG is overigens 1,016 (6,3 vol.%)

PP

Ik denk dat 1,5% peated malt geen "subtiele" rooksmaak/ geur oplevert.
Zou minimaal voor 5% gaan in deze stortsamenstelling.
Advies op grond van eigen ervaring.
Groet, Paul

Michiel_dL

Citaat van: PP op 20-11-2021  13:36 uIk denk dat 1,5% peated malt geen "subtiele" rooksmaak/ geur oplevert.
Zou minimaal voor 5% gaan in deze stortsamenstelling.
Advies op grond van eigen ervaring.
Groet, Paul

Het fenol gehalte in deze mout is erg hoog (55 ppm), zal 5% niet te heftig worden? Dat is namelijk de maximale stort voor deze mout

PP

Ik begrijp je reactie. 
Ter overweging:
De rookaroma's moeten wel "opboksen" tegen de aroma's van o.a. 8,5% gebrande mouten.
Indien rookmout wordt gebruikt in combinatie met alleen pils/ pale mout zou ik inderdaad de max. 5% stort aanhouden.
Zowel in stouts van 4-5% als RIS van 8-10% gebruik ik een stort van 10-20% 30-40 ppm.
 

 

Andre van Dissel

Ok, ziet er leuk uit maar als stout fanaat zie ik wel dingetjes.
Zwarte mout en geroosterde gerst zijn zo ongeveer gelijk. Je kan beter een cold steep doen. De nut van choco mout zie ik niet zo en hoort er eigenlijk ook niet in. De geroosterde gerst (zeer fijn gemalen) 24 uur in 1 L water 24 uur in de koelkast laten " trekken".  Grof filteren en bij de laatste 10 minuten van de maisch bijvoegen of gewoon in het gistvat. De grotere delen bezinken toch wel.
 S04 als gist kan wel, net zo als M42 van Mangrove Jack. Maar het zuurtje wat Wyeast 1084 (Guinness) produceert mis je dan wel...

Michiel_dL

Citaat van: Andre van Dissel op 20-11-2021  22:52 uJe kan beter een cold steep doen. De nut van choco mout zie ik niet zo en hoort er eigenlijk ook niet in. De geroosterde gerst (zeer fijn gemalen) 24 uur in 1 L water 24 uur in de koelkast laten " trekken".  Grof filteren en bij de laatste 10 minuten van de maisch bijvoegen of gewoon in het gistvat. De grotere delen bezinken toch wel.

Is de cold steep voor het zachter maken van de bitterheid (zoals vaak bij een black IPA wordt gedaan)?

Andre van Dissel

Niet echt zachter maken van de bitterheid maar het zachter maken van de scherpe smaak van veel geroosterde gerst die je krijgt als je de geroosterde gerst het hele maisch proces laat doorlopen.
N.B. Een beetje geroosterde gerst cold steep is ook hee' aangenaam in de koffie (tip van HermanH)

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.