Recepten > Discussie over recepten

Imperial Oatmeal milk Stout met vanille (een hele mond vol)

(1/5) > >>

Brouwerij KOR:
Beste brouwers,


Ik ben van plan een Imperial Stout te brouwen waarbij ik zowel havervlokken als lactose aan wil toevoegen voor een romig /vettig mondgevoel. De bierstijl is helemaal nieuw voor me en heb me zoveel als mogelijk via het forum ingelezen om een recept samen te stellen.
Hoor graag feedback! :)

Gr Ruud

Brouwerij KOR:

PDGRRR:

--- Citaat van: Brouwerij KOR op 17-11-2021  12:53 u ---

--- Einde van citaat ---

Ik kan het plaatje slecht lezen, maar 436 gram lactose op 32 liter gaat denk ik niet heel veel doen. Ik heb eerder dit jaar onderstaand recept gebrouwen naar recept van de "Declassified Demi-god" van BrewDog, daar ging bijna 1,5 kilo lactose in op 18 liter.

Basis
OmschrijvingWaardeNaam receptStoutomatische Piloot (2021)KenmerkImp. Milk Stout (Declassified Demi-god Brewdog)Brouwdatum27-3-2021BiertypeStout (Imperial Russian)Aantal liters18Gewenst begin SG1129 (11,1 Vol% alc.)Brouwzaalrendement70,0%

Algemeen
OmschrijvingWaardeTotaal benodigd brouwwater33,8 literMaischdikte2,3 l/kgMaischwater26,2 literSpoelwater7,6 literKooktijd60 minutenBerekende kleur657 EBC (BrouwVisie)Berekende bitterheid79 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleurPalemout (BM)59,3 %6,776 kg6 EBCHavermout (CM)15,9 %1,815 kg6 EBCDark crystal malt1,9 %0,222 kg300 EBCChocolade mout (BM)5,8 %0,657 kg900 EBCGeroosterde gerst (CM)5,8 %0,657 kg1150 EBCCaramalt3,8 %0,435 kg30 EBCRookmout (BM)3,1 %0,350 kg6 EBCDark Rye malt4,4 %0,506 kg20 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeelPacific Gem13,0 %36 gr60 minuten37 EBUGalena13,0 %36 gr60 minuten37 EBUSorachi Ace11,0 %18 gr10 minuten6 EBUPacific Gem13,0 %18 gr10 minuten7 EBUSorachi Ace11,0 %18 gr0 minuten0 EBUCentennial12,0 %22 gr0 minuten0 EBUPacific Gem13,0 %14 gr0 minuten0 EBUGalena13,0 %8 gr0 minuten0 EBU

Kruiden
Naam kruidToevoegenMassaKooktijdLactose1440 gr5 Min.

Gist
OmschrijvingWaardeGistsoort1272 American Ale IIGist toegevoegd als

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte165C90 minuten2,3 l/kg273C2 minuten2,3 l/kg



Brouwerij KOR:
Bedankt voor je reactie, ik heb de lactose verhoogd van 3 naar 4% van de stort. Samen met de haver denk ik dat deze wel wat romigheid en vol mondgevoel geeft. Wat was jouw ervaring met een dergelijk hoge lactose toevoeging van 1,5kg?

Iemand nog feedback op het aandeel gebrande mouten?

Wellicht dat deze afbeelding van de moutstort wat duidelijker is:

vanderhoeve:
Misschien handig om eerst een kleinere portie te brouwen? Of een split batch met verschillende hoeveelheden?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie