Recepten > Discussie over recepten

Nabrouwen prijswinnende quadrupel van Wim van Vossen

(1/4) > >>

SterkWerk:

--- Citaat van: Jacques op 21-06-2012  22:10 u ---Van Wim ontving ik het recept waarmee hij de eerste prijs won in klasse D.


Brouwnummer   004       Brouwers
Datum   21-01-2012      Wim v Vossen
Biertype   Rochefort 10 Gastbrouwer Hans Adriaanse
Hoeveelheid   40 liter
EBU           25   
     
Ingrediënten
Hoeveelheid gram   Soort         EBC     %
 14000             Pilsmout      3   
  1900             Caramelmout   120   
    40             Chocolademout 800 Ontbit   
   800             Rietsuiker     
   800             Bruine kandijsuiker     
    17             Hallertau korrels      7,8
    19             Goldings korrels       5,2
    28             Saaz korrels           4,5
           
           
Gist  soort   Hoeveelheid  liter   Start   Temperatuur graden
Wyeast 1762 xl   Klapzak           13-01-2012   19
   Doorstart                       15-01-2012   21
                                   17-01-2012   24
                                   20-01-2012   24
       
Maischen      Temperatuur   Minuten
1             56            15
2             60            25
3             63            30
4             68            15
5             78             20

Maischwater   
Hoeveelheid  liter       36     
Aangezuurd   Begin  pH   Eind   pH   
             7           5   

Spoelwater   
Hoeveelheid  liter   Temperatuur   
             36      85   
Koken   
Hoeveelheid gram      Hop            toevoegen Minuten
   17              Hallertau Korrels   FWH
   19              Goldings  Korrels   60
   28              Saaz      Korrels   60
         
         
Kooktijd     90    Minuten
         
Hoofdgisting   
Datum   Soortelijk gewicht   Temperatuur
21-01-2012   1100            21
         
Lageren
Van          Tot             Temperatuur
05-02-2012   05-03-2012      5

Bottelen   
Datum   Soortelijk gewicht   Alcohol %
05-03-2012   1012             12,4

Opmerkingen   
Doorstart 2 liter water 200 gram moutextract en nutravit gistvoeding.


--- Einde van citaat ---

Ik ben van plan deze morgen eens, een beetje aangepast te maken. Ik vond stap 5 van het maischen 20 minuten op 78 graden wat te lang ;)
Dit blijkt 2 minuten te zijn aldus de pdf bij deltabrouwers.


Ook stond er nog Zwarte mout ontbitterd 145 g 1200 EBC bij in dat recept. De brouwdatum is hetzelfde.

Snelbier:

--- Citaat van: SterkWerk op 28-10-2021  07:36 u ---.... Ik vond stap 5 van het maischen 20 minuten op 78 graden wat te lang ;)
Dit blijkt 2 minuten te zijn aldus de pdf bij deltabrouwers..

--- Einde van citaat ---
Vergeet die 78'C stap (uitmaischen?) volgens mijn redenering, gebaseerd op forumkennis..
Laatste stap/temperatuur waar mout-enzymen nog werken is 72/73'C,  A-amylase.
Als je hoger verwarmt dood je de enzymen, het zogenaamde uitmaischen?
Uitmaischen bestaan meerdere draadjes over.. Nut wordt steeds betwijfeld, oa omdat
- Bij doorwarmen naar kooktemperatuur (standaard na maischen) dood je de enzymen toch al, waarom zou je op 78'C blijven wachten.
- Als je correct maischt (maximaal gebruik van B- en A-amylase) is er niks te uitmaischen, die enzymen hebben beperkte werkingstijd, en die gebruik je optimaal.
- Als A/B-amylase wél zou doorwerken na maischen heeft dat effect op je bier?  Géén ervaring van gevonden op dit forum, dus ik warm lekker door naar kook-temperatuur ZONDER 'uitmaischen'.
Proost, Snelbier

Hopfenfox:
Die 78 graden en net erboven is wel fijn met spoelen, dan loopt het allemaal wat lekker wegens veranderende viscositeit. Maar je kan natuurlijk vanaf die temperatuur spoelen, het hoeft er niet OP te zijn.

middelaersch:

--- Citaat van: Hopfenfox op 28-10-2021  13:26 u ---Die 78 graden en net erboven is wel fijn met spoelen, dan loopt het allemaal wat lekker wegens veranderende viscositeit. Maar je kan natuurlijk vanaf die temperatuur spoelen, het hoeft er niet OP te zijn.

--- Einde van citaat ---

Inderdaad. Bij 78 graden worden alle enzymen inactief, en de viscositeit van de suikers wordt lager.
Het maakt ook uit of je 'dik' maischt of niet. Ook als je behoorlijk wat tarwe e.d. in de stort hebt is even naar 78 graden gaan voor het spoelen handig. Hoe lager de temperatuur met spoelen, hoe stroperiger de boel wordt en hoe moeilijker het spoelen gaat.

SterkWerk:
Dank jullie wel voor jullie reacties. Helaas te laat gelezen en helaas is het ook niet helemaal goed gegaan. 

Probleem met de thermometer die netjes 56 graden aangaf. Bij het storten stond er meteen een flinke schuimkraag op. Tweede thermometer erbij gepakt, was de temperatuur al 78 graden.  Te laat met koud water toevoegen dus is het afwachten wat het eindresultaat zal zijn.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie