Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK2021 C1 Barley Wine  (gelezen 1068 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ATHOOGLAND

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Land: nl
OBBK2021 C1 Barley Wine
« Gepost op: 28-10-2021 20:38 u »
Gezien alle opmerkingen over oxidatie en autolyse wil ik dit recept toch op het forum plaatsen.
Ik heb dit bier met mijn college Peter Buiter (samen waren we tot begin 2021 eigenaar van de leukste fietsenwinkel van Groningen (Fietsje)) gebrouwen. Het bier is onder zijn naam ingestuurd naar het OBBK.
Het bier is op 20 augustus 2019 gebrouwen. We wilden het bier insturen bij het ONK 2020. Deze wedstrijd is, in verband met Corona, helaas niet door gegaan. Tweede poging OBBK2020, het bier is zoek geraakt bij van der Kooij. Derde poging ONK 2021, weer niet doorgegaan. Vierde poging OBBK2021, eind goed, al goed. Een bier als dit, drinkt je gelukkig niet al te snel op. Achteraf kan ik zeggen, dat het bier steeds beter ging smaken. Na twee jaar was het bier goed op smaak.

Het recept:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk160
Naam receptBarley Wine
Brouwdatum20-08-2019
BierstijlBarley Wine (Pale)
Volume25,5
Begin SG1,122 SG
Eind SG1,029 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,2%
Alcoholgehalte12,2 vol.%
Berekende kleur (Morey)22 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)74 IBU
Brouwzaalrendement76,8 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
24,50 lWater uit Pompstation Onnen
10,00 mlMelkzuur
3,00 gMgSO4
19,86 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
76 mg/l19 mg/l24 mg/l215 mg/l46 mg/l64 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
11,50 kgPale Ale moutDingemans7 EBC82,1 %
2,50 kgPilsmoutDingemans3 EBC17,9 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust66,0 °C1 min.75 min.1,8 l/kg
Tweede maisch66,0 °C1 min.75 min.1,8 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.1,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
60,0 gColumbusbellen15,2%75 min.50,7 IBU
40,0 gCascadepellets6,8%30 min.12,2 IBU
40,0 gCascadepellets6,8%15 min.7,9 IBU
42,0 gCascadepellets6,8%5 min.3,3 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gNottingham ()bovengist
23,0 gSafale American (US-05)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,029 SG
Schijnbare vergistingsgraad74,6%
Start nagisting27-08-2019
Temp. nagisting22,0 °C
Start lagering02-09-2019
Temp. lagering3,0 °C


Ook dit bier is in in een dubbele maisch uitgevoerd (net als OBBK2021 D1 RIS). Eerste maisch was met 7 kg Palemout, 24,5 l water, 75 min bij 65 graden Celsius, na filteren spoelen met 6 l spoelwater. Tweede maischstap met wort van eerste stap (circa 25 l), 4,5 kg pale en 2,5 kg pilsmout. weer 75 min op 65 graden Celsius en 10 min uitmaischen op 78 graden. Na filteren 10 l spoelwater (80 graden Celsius) gebruikt.

20 dagen na brouwen (9 september) met 6,1 gram suiker per liter gebotteld.
20 dagen na bottelen (29 september) nog geen CO2 in het bier. 4 g F2 bottelgist van Fermentis gehydrateerd in 200 ml water. De flesjes opengemaakt en in ieder flesje 1 ml van de gistoplossing toegevoegd.

Uiteindelijk heeft dit inmiddels 2 jaar oude bier met 88 punten gewonnen in de D klasse. Opmerking bij algemene indruk: Het bier had iets complexer mogen zijn. De Karamel overheerst. Probeer eens een iets hogere vergistingstemperatuur voor wat meer esters (fruitigheid).



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Eriks

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 189
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK2021 C1 Barley Wine
« Reactie #1 Gepost op: 28-10-2021 21:34 u »
Gefeliciteerd!! Geduld hebben loont dus zeker ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.485
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OBBK2021 C1 Barley Wine
« Reactie #2 Gepost op: 28-10-2021 22:58 u »
Gefeliciteerd met je prijs.

Sommige (zware) bierstijlen zijn gebaad met veroudering. Dat is echter weinig bieren gegeven.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.485
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OBBK2021 C1 Barley Wine
« Reactie #3 Gepost op: 30-10-2021 21:57 u »
De discussie over de vraag waar de karamelsmaak bij dit bier vandaan komt is afgesplitst.

Zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,44072.html

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.696
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK2021 C1 Barley Wine
« Reactie #4 Gepost op: 01-11-2021 19:19 u »
Gefeliciteerd en geweldig verhaal.

Tags: