Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 2021 Klasse A 2e plaats  (gelezen 1879 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Pieter1954

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
OBBK 2021 Klasse A 2e plaats
« Gepost op: 23-10-2021 16:49 u »
Ik heb voor het eerst meegedaan met een grote wedstrijd en een 2e plek gescoord in klasse A met een Kölsch.

Het recept wil ik graag met jullie delen, maar ik weet niet hoe dat te doen vanuit Brewfather. Graag advies/hulp.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline henkie

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 276
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Re: OBBK 2021 Klasse A 2e plaats
« Reactie #1 Gepost op: 23-10-2021 18:42 u »
Open het recept
Druk op " leesmodus"
Copy/paste de tekst naar het forum en haal weg wat je niet wil delen.


Offline Pieter1954

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: OBBK 2021 Klasse A 2e plaats
« Reactie #2 Gepost op: 23-10-2021 19:48 u »
Hier is ie dan., mijn eerste post met een recept.
Het is een snel biertje, snel uitgegist en snel drinkbaar. Een maand na het brouwen is de smaak al goed.

Henkuzer Kölsch (Enkhuizer Kölsch)

ABV 4.9%
Grainfather G30
75% efficiëntie

Batchvolume: 23 L
Kooktijd: 70 min
Maischwater: 16.55 L
Spoelwater: 15.37 L @ 78 °C
Totaal water: 31.92 L (IJsselmeerwater van PWN Andijk)
Kookvolume: 28.56 L

SG voor koken: 1.039
Begin SG: 1.046
Eind SG: 1.009

IBU (Tinseth): 23
BU/GU: 0.50
Kleur: 5.5 EBC

Maischen
Beta-amylaserust — 64 °C — 40 min
Alfa-amylaserust — 72 °C — 15 min
Uitmaischen — 78 °C — 5 min

Mouten (4.5 kg)
4 kg (88.9%) — De Swaen Swaen Pilsner 3 EBC
500 g (11.1%) — De Swaen WhiteSwaen tarwemout 3.9 EBC

Hop (43 g)
27 g (11 IBU) — Saaz2 3.2% — Koken — 70 min
16 g (12 IBU) — Hallertau Tradition 6.2% — Koken — 70 min

Diversen
3.66 ml — Melkzuur — Maischen

Gist
500 ml — Hans Halberstadt Delta-X 77%

Vergisten
Hoofdvergisting — 18 °C — 10 dagen

Carbonisatie: 7 g kristalsuiker/liter

De gist heb ik van Hans Halberstadt gehad. Deze is ooit een keer geconfisqueerd door iemand van de Nijmeegse brouwvereniging Triple-W. Het is onbekend wat de oorsprong is. Deze gist gaat tekeer als een malle. Ik had eerst een geroerde starter gemaakt van 1,5 liter.

De woorden van de keurmeester waren lovend:

Visuele aspecten: prima
Geur: echt fijn, traditioneel
Basismaak: fijn
Smaak: hop doet 't goed, fijn hoor
Body: prima
Mondgevoel: alc. warmend
Nasmaak: goed

Puntentotaal: 88 van 100

Ik ben er heel blij mee en apetrots op. Inmiddels ook een 2e batch van 23 liter gemaakt.

Offline GvB84

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 270
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK 2021 Klasse A 2e plaats
« Reactie #3 Gepost op: 23-10-2021 20:02 u »
Hier is ie dan., mijn eerste post met een recept.
Het is een snel biertje, snel uitgegist en snel drinkbaar. Een maand na het brouwen is de smaak al goed.

Henkuzer Kölsch (Enkhuizer Kölsch)

ABV 4.9%
Grainfather G30
75% efficiëntie

Batchvolume: 23 L
Kooktijd: 70 min
Maischwater: 16.55 L
Spoelwater: 15.37 L @ 78 °C
Totaal water: 31.92 L (IJsselmeerwater van PWN Andijk)
Kookvolume: 28.56 L

SG voor koken: 1.039
Begin SG: 1.046
Eind SG: 1.009

IBU (Tinseth): 23
BU/GU: 0.50
Kleur: 5.5 EBC

Maischen
Beta-amylaserust — 64 °C — 40 min
Alfa-amylaserust — 72 °C — 15 min
Uitmaischen — 78 °C — 5 min

Mouten (4.5 kg)
4 kg (88.9%) — De Swaen Swaen Pilsner 3 EBC
500 g (11.1%) — De Swaen WhiteSwaen tarwemout 3.9 EBC

Hop (43 g)
27 g (11 IBU) — Saaz2 3.2% — Koken — 70 min
16 g (12 IBU) — Hallertau Tradition 6.2% — Koken — 70 min

Diversen
3.66 ml — Melkzuur — Maischen

Gist
500 ml — Hans Halberstadt Delta-X 77%

Vergisten
Hoofdvergisting — 18 °C — 10 dagen

Carbonisatie: 7 g kristalsuiker/liter

De gist heb ik van Hans Halberstadt gehad. Deze is ooit een keer geconfisqueerd door iemand van de Nijmeegse brouwvereniging Triple-W. Het is onbekend wat de oorsprong is. Deze gist gaat tekeer als een malle. Ik had eerst een geroerde starter gemaakt van 1,5 liter.

De woorden van de keurmeester waren lovend:

Visuele aspecten: prima
Geur: echt fijn, traditioneel
Basismaak: fijn
Smaak: hop doet 't goed, fijn hoor
Body: prima
Mondgevoel: alc. warmend
Nasmaak: goed

Puntentotaal: 88 van 100

Ik ben er heel blij mee en apetrots op. Inmiddels ook een 2e batch van 23 liter gemaakt.

Gefeliciteerd Pieter,

Mooi recept en een mooi bier om trots op de zijn.
Fijn ook om te weten dat er met "ons" water een mooie kolsch te brouwen is. Het Ijsselmeer is behoorlijk zout geworden doordat er zeewater vanuit de waddenzee binnenstroomt. Lees veel natrium en chloride in ons kraanwater.

Gezien je resultaat maak ik mij waarschijnlijk weer te druk.

Nogmaals gefeliciteerd buur!
 :biersmile:

Offline Eriks

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK 2021 Klasse A 2e plaats
« Reactie #4 Gepost op: 23-10-2021 22:31 u »
Gefeliciteerd! Ziet eruit als een mooi biertje!!

Offline Arthur B

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
Re: OBBK 2021 Klasse A 2e plaats
« Reactie #5 Gepost op: 09-12-2021 09:51 u »
De gist heb ik van Hans Halberstadt gehad. Deze is ooit een keer geconfisqueerd door iemand van de Nijmeegse brouwvereniging Triple-W. Het is onbekend wat de oorsprong is. Deze gist gaat tekeer als een malle.

Van harte!

Toevallig van iemand al eens gehoord dat een andere gist er op lijkt?

Offline Pieter1954

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: OBBK 2021 Klasse A 2e plaats
« Reactie #6 Gepost op: 09-12-2021 10:30 u »
Toevallig van iemand al eens gehoord dat een andere gist er op lijkt?

Nee, helaas. Hans Halberstadt heeft wel eens wat proberen uit te zoeken, maar zonder resultaat volgens mij.
Ik denk dat via een DNA-sequence onderzoek dat wel te achterhalen is. Iemand een ingang bij de KU Leuven en prof. Kevin Verstreepen?

De hele serie Delta-gisten is afkomstig uit commerciële brouwerijen  maar niemand weet meer (of wil het niet zeggen) uit welke.

Offline Arthur B

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
Re: OBBK 2021 Klasse A 2e plaats
« Reactie #7 Gepost op: 13-12-2021 12:03 u »
De hele serie Delta-gisten is afkomstig uit commerciële brouwerijen  maar niemand weet meer (of wil het niet zeggen) uit welke.

Aha. Interessant...

Tags: