Recepten > Bewezen recepten

OBBK 2021 Klasse A 2e plaats

(1/2) > >>

Pieter1954:
Ik heb voor het eerst meegedaan met een grote wedstrijd en een 2e plek gescoord in klasse A met een Kölsch.

Het recept wil ik graag met jullie delen, maar ik weet niet hoe dat te doen vanuit Brewfather. Graag advies/hulp.

henkie:
Open het recept
Druk op " leesmodus"
Copy/paste de tekst naar het forum en haal weg wat je niet wil delen.

Pieter1954:
Hier is ie dan., mijn eerste post met een recept.
Het is een snel biertje, snel uitgegist en snel drinkbaar. Een maand na het brouwen is de smaak al goed.

Henkuzer Kölsch (Enkhuizer Kölsch)

ABV 4.9%
Grainfather G30
75% efficiëntie

Batchvolume: 23 L
Kooktijd: 70 min
Maischwater: 16.55 L
Spoelwater: 15.37 L @ 78 °C
Totaal water: 31.92 L (IJsselmeerwater van PWN Andijk)
Kookvolume: 28.56 L

SG voor koken: 1.039
Begin SG: 1.046
Eind SG: 1.009

IBU (Tinseth): 23
BU/GU: 0.50
Kleur: 5.5 EBC

Maischen
Beta-amylaserust — 64 °C — 40 min
Alfa-amylaserust — 72 °C — 15 min
Uitmaischen — 78 °C — 5 min

Mouten (4.5 kg)
4 kg (88.9%) — De Swaen Swaen Pilsner 3 EBC
500 g (11.1%) — De Swaen WhiteSwaen tarwemout 3.9 EBC

Hop (43 g)
27 g (11 IBU) — Saaz2 3.2% — Koken — 70 min
16 g (12 IBU) — Hallertau Tradition 6.2% — Koken — 70 min

Diversen
3.66 ml — Melkzuur — Maischen

Gist
500 ml — Hans Halberstadt Delta-X 77%

Vergisten
Hoofdvergisting — 18 °C — 10 dagen

Carbonisatie: 7 g kristalsuiker/liter

De gist heb ik van Hans Halberstadt gehad. Deze is ooit een keer geconfisqueerd door iemand van de Nijmeegse brouwvereniging Triple-W. Het is onbekend wat de oorsprong is. Deze gist gaat tekeer als een malle. Ik had eerst een geroerde starter gemaakt van 1,5 liter.

De woorden van de keurmeester waren lovend:

Visuele aspecten: prima
Geur: echt fijn, traditioneel
Basismaak: fijn
Smaak: hop doet 't goed, fijn hoor
Body: prima
Mondgevoel: alc. warmend
Nasmaak: goed

Puntentotaal: 88 van 100

Ik ben er heel blij mee en apetrots op. Inmiddels ook een 2e batch van 23 liter gemaakt.

GvB84:

--- Citaat van: Pieter1954 op 23-10-2021  19:48 u ---Hier is ie dan., mijn eerste post met een recept.
Het is een snel biertje, snel uitgegist en snel drinkbaar. Een maand na het brouwen is de smaak al goed.

Henkuzer Kölsch (Enkhuizer Kölsch)

ABV 4.9%
Grainfather G30
75% efficiëntie

Batchvolume: 23 L
Kooktijd: 70 min
Maischwater: 16.55 L
Spoelwater: 15.37 L @ 78 °C
Totaal water: 31.92 L (IJsselmeerwater van PWN Andijk)
Kookvolume: 28.56 L

SG voor koken: 1.039
Begin SG: 1.046
Eind SG: 1.009

IBU (Tinseth): 23
BU/GU: 0.50
Kleur: 5.5 EBC

Maischen
Beta-amylaserust — 64 °C — 40 min
Alfa-amylaserust — 72 °C — 15 min
Uitmaischen — 78 °C — 5 min

Mouten (4.5 kg)
4 kg (88.9%) — De Swaen Swaen Pilsner 3 EBC
500 g (11.1%) — De Swaen WhiteSwaen tarwemout 3.9 EBC

Hop (43 g)
27 g (11 IBU) — Saaz2 3.2% — Koken — 70 min
16 g (12 IBU) — Hallertau Tradition 6.2% — Koken — 70 min

Diversen
3.66 ml — Melkzuur — Maischen

Gist
500 ml — Hans Halberstadt Delta-X 77%

Vergisten
Hoofdvergisting — 18 °C — 10 dagen

Carbonisatie: 7 g kristalsuiker/liter

De gist heb ik van Hans Halberstadt gehad. Deze is ooit een keer geconfisqueerd door iemand van de Nijmeegse brouwvereniging Triple-W. Het is onbekend wat de oorsprong is. Deze gist gaat tekeer als een malle. Ik had eerst een geroerde starter gemaakt van 1,5 liter.

De woorden van de keurmeester waren lovend:

Visuele aspecten: prima
Geur: echt fijn, traditioneel
Basismaak: fijn
Smaak: hop doet 't goed, fijn hoor
Body: prima
Mondgevoel: alc. warmend
Nasmaak: goed

Puntentotaal: 88 van 100

Ik ben er heel blij mee en apetrots op. Inmiddels ook een 2e batch van 23 liter gemaakt.

--- Einde van citaat ---

Gefeliciteerd Pieter,

Mooi recept en een mooi bier om trots op de zijn.
Fijn ook om te weten dat er met "ons" water een mooie kolsch te brouwen is. Het Ijsselmeer is behoorlijk zout geworden doordat er zeewater vanuit de waddenzee binnenstroomt. Lees veel natrium en chloride in ons kraanwater.

Gezien je resultaat maak ik mij waarschijnlijk weer te druk.

Nogmaals gefeliciteerd buur!
 :biersmile:

Eriks:
Gefeliciteerd! Ziet eruit als een mooi biertje!!

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie