Hobbybrouwen > Algemene vragen hobbybrouwen

Wat zal ik doen met mijn matige weizen?

(1/3) > >>

LAM:
Afgelopen zomer heb ik een experimentje gedaan door een weizen te brouwen en de batch te splitsen, om het verschil in smaak van twee gisten uit te proberen. Omdat ik de zogenaamde ferulazuur stap heb overgeslagen, waren beide bieren een beetje saai en muf. Een van de twee batches heb ik ook nog eens te vroeg gebotteld, waardoor twee flessen ontploft zijn en bij de rest van de flessen, het bier langzaam uit het flesje schuimt.
Ik vind het geen probleem om voor een keertje een matig biertje te drinken, maar als er ook Franziskaner in de koelkast staat is de keuze snel gemaakt.
Ik zit nu dus met twee kratten (met halve liters nog wel), met matig weizen bier.
Heeft iemand tips wat ik hiermee kan doen? Ik vind het namelijk zo zonde om het gewoon weg te gooien...

Groetjes LAM

Eric v B:
Bewaren tot later op de avond. Dan proeft met het toch niet meer......

Eriks:

--- Citaat van: LAM op 18-10-2021  11:55 u ---Afgelopen zomer heb ik een experimentje gedaan door een weizen te brouwen en de batch te splitsen, om het verschil in smaak van twee gisten uit te proberen. Omdat ik de zogenaamde ferulazuur stap heb overgeslagen, waren beide bieren een beetje saai en muf. Een van de twee batches heb ik ook nog eens te vroeg gebotteld, waardoor twee flessen ontploft zijn en bij de rest van de flessen, het bier langzaam uit het flesje schuimt.
Ik vind het geen probleem om voor een keertje een matig biertje te drinken, maar als er ook Franziskaner in de koelkast staat is de keuze snel gemaakt.
Ik zit nu dus met twee kratten (met halve liters nog wel), met matig weizen bier.
Heeft iemand tips wat ik hiermee kan doen? Ik vind het namelijk zo zonde om het gewoon weg te gooien...

Groetjes LAM

--- Einde van citaat ---

Je zou er een Bock bier van kunnen maken. Traditioneel gezien is Bock bier, bier dat in de zomer over is gebleven en samen met extra ingrediŽnten in de herfst tot Bock wordt gebrouwen

LAM:

--- Citaat van: Eriks op 18-10-2021  12:24 u ---Je zou er een Bock bier van kunnen maken. Traditioneel gezien is Bock bier, bier dat in de zomer over is gebleven en samen met extra ingrediŽnten in de herfst tot Bock wordt gebrouwen

--- Einde van citaat ---
Dat klinkt interessant! Hoe moet ik dit dan zien? Bock bier is vaak een donkerder biertje dan een gewone Duitse weizen. Behalve lentebock natuurlijk.
Dit wordt een mooi experiment.
Een paar dingen kwamen in me op:
-Oude weizen aanlengen in de maischketel en opnieuw maischen met een donkere mout erbij. (hoe gaat de combi enzymen en alcohol?)
-Eerst koolzuur en alcohol er uit koken voor het maischen?
-Suiker toevoegen om weer tot het gewenste alcoholpercentage te komen?
-Er zitten natuurlijk al stofjes in het bier dat afkomstig is van de gist, de schuimhoudbaarheid zal hier vast door beÔnvloed worden. Maar dat neem ik voor lief.

Ps. Het is maar een experiment. Het bier dat ik nu heb is toch niet lekker, dan kan ik er beter mee experimenteren dan het weggooien. Ik hoop geen medebrouwers boos te maken  ;D :proost:

Wijbrouwers:
Je zou hem ook kunnen eisbocken. Dan krijg je een zwaardere bier waar de smaken van mout en gist wat sterker naar voren komen.

Je moet dan wel rekening houden dat je tweederde kwijt bent omdat je dat  als ijs houd en weggooit. Resultaat is wel altijd heel verrassend.
Je kan het ook gewoon met 1 flesje proberen uiteraard.

Als je de bier invriest wel even overgieten in een plastic fles en de fles niet meer dan  tweederde vullen i.v.m. uitzetten.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie