Recepten > Discussie over recepten

Julekalender 16

(1/1)

MaartenM:
Mijn jaarlijkse kerstbier, voor de eerste keer met starter gebrouwen:

Basis
OmschrijvingWaardeNaam receptJulekalender Juleøl 16KenmerkNoors kerstbierBrouwdatum17/10/2021BiertypeMärzen & Oktoberfest (D)Aantal liters25Gewenst begin SG1072 (7.9 Vol% alc.)Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaardeTotaal benodigd brouwwater36.3 literMaischdikte3.0 l/kgMaischwater24.2 literSpoelwater12.1 literKooktijd60 minutenBerekende kleur52 EBC (BrouwVisie)Berekende bitterheid50 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleurPale ale mout (Maris Otter)89.2 %7.276 kg4 EBCCaramünch type 25.1 %0.414 kg110 EBCCaravienne3.3 %0.268 kg66 EBCCarared (W)1.6 %0.134 kg40 EBCChocolademout0.8 %0.067 kg900 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeelMagnum (D)11.5 %40 gr60 minuten52 EBUSaaz4.7 %30 gr15 minuten8 EBU

Gist
OmschrijvingWaardeGistsoort2206 Bavarian LagerGist toegevoegd alsGiststarterVolume starter500 mlBeluchtingstijd0 uurTemperatuur giststarter15°COpmerkingen       
- 1/2 theelepel Wyeast gistvoeding bij laatste 10 min. kook
       








Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte165°C30 minuten3.0 l/kg272°C20 minuten3.0 l/kg378°C5 minuten3.0 l/kg

Opmerkingen     
     








SG volgens refractormeter 1064 en 15,8 brix

MaartenM:
Vandaag dode gist getapt. (Niet heel veel). SG volgens ispindel 1.025 en volgens refractometer (gecorrigeerd) 1.026. Klopt heel aardig dus en zit op ca 77% van de verwachte vergisting.

MaartenM:
Vandaag gebotteld met 4 g/L met SG van 1.014 (spindel en refractometer). Flessen afvullen met machientje ging voor het eerst moeizaam door de hoeveelheid schuim. Flesjes zitten uiteindelijk iets minder vol dan normaal

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie