Recepten > Discussie over recepten

Oma's proeme

(1/2) > >>

Heuvinger brouwerij:
Geïnspireerd door de naamgeving van Baxbier Oma's pruim, morgen beginnen aan een saison met mirabelles.
De mirabelles oogst was dit jaar geweldig, zo heeft opa een hele lade van de vriezer vol met mirabelles geraapt.

OmschrijvingWaardeKenmerk53Naam receptOma's proemeBierstijlSaisonVolume30,0 lBegin SG1,053 SGBerekende kleur (Morey)23 EBCBerekende bitterheid (Rager)46 IBUBrouwzaalrendement70,0 %Kooktijd75 min.
Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt22,00 lWater uit Oranjebond4,50 gCaCl24,90 gCaSO41,60 mlMelkzuur23,47 lSpoelwater
Waterprofiel behandeld waterCaMgNaHCO3ClSO4149 mg/l7 mg/l17 mg/l172 mg/l71 mg/l125 mg/l
Vergistbare ingrediëntenHoeveelheidNaamMouterijKleur%2,50 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC23,3 %2,00 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC18,6 %1,00 kgKaramelmalz dunkelAvangard Malz60 EBC9,3 %1,00 kgMünchener malz dunkelAvangard Malz30 EBC9,3 %0,50 kgWeizen malzAvangard Malz5 EBC4,7 %3,00 kgMirabelleEigen tuin0 EBC27,9 %0,75 kgRietsuikerSupermarkt6 EBC7,0 %
MaischschemaOmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikteInmaischen42,0 °C1 min.5 min.3,1 l/kgEiwitrust50,0 °C8 min.5 min.3,1 l/kgBeta-amylase67,0 °C17 min.60 min.3,1 l/kgAlfa-amylase72,0 °C5 min.30 min.3,1 l/kgUitmaischen78,0 °C6 min.5 min.3,1 l/kg
HopHoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU45,0 gTarget 2020pellets8,8%60 min.43,6 IBU45,0 gHallertau Mittelfrüh 2020pellets3,4%5 min.2,8 IBU
Gist
HoeveelheidNaamTypeslurrieSaison Dupontbovengist

Jacques:
Heb je nog iets met de mirabelles gedaan? Ik bedoel: heb je ze een behandeling gegeven of moeten ze nog bij het bier?

Heuvinger brouwerij:
Nee, de mirabelles zijn geraapt, daarna afgespoeld en toen heel de vriezer in.
Het plan is om na het ontdooien, ze licht te kneuzen en dan in het bier te doen.
Helaas bleek mijn gistslurrie niet meer actief en ben ik nu bezig om een nieuwe giststarter te maken van Saison Dupont.

Gerb:
Pruimen hebben een vrij hoog pectinegehalte wat kan leiden tot een hardnekkige waas. Probeer na ontdooien het fruit nog te behandelen met pectinase.

Heuvinger brouwerij:
Ik heb begrepen dat die waas van pruimen onstaat, zodra ze gekookt worden.
Mijn mirabelles gaar rauw het bier in.
Bovendien heb ik geen pectinase en heb ook geen zin om naar Jubbega te rijden.
Als ik naar Jubbega ga, dan kom ik daar altijd weg met meer spullen dan ik van plan was te kopen.
Ach, zo'n drama is bier met een waas niet, als het maar goed smaakt.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie