Recepten > Bewezen recepten

OBBK2021 D1 RIS

(1/1)

ATHOOGLAND:
Ik had 18 september een leuke dag. Na in de A klasse met een Saison de eerste prijs te krijgen, ook winnaar in de D klasse met een RIS.

De moutstort van deze RIS is eigenlijk idioot, maar ik heb dit gedaan om eens al mijn donkere mouten op te maken.

Deze RIS is met een dubbele maisch gemaakt. De eerste maisch stap was: 3,97 kg pilsmout (meer had ik niet op voorraad) en 0,5 kg havermout in 15,75 l water. 45 min op 62 graden en 15 min op 72 graden, filteren en spoelen met 10 l spoelwater. Dit resulteerde in 22 l wort. De tweede maisch stap was met al de andere mouten en de 22 l wort uit stap 1, 30 min 62 graden, 45 min op 65 graden, 20 min op 72 graden en 5 min uitmaischen op 78 graden. Spoelen met 16 liter spoelwater van 80 graden. Dit leverde 30,5 liter wort met een SG van 1.085 op. Vervolgens koken etc.
Zie recept.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaardeKenmerk180Naam receptRIS 10Brouwdatum13-10-2020BierstijlStout (Imperial Russian)Volume28,5Begin SG1,096 SGEind SG1,025 SGSchijnbare vergistingsgraad74,0%Alcoholgehalte9,3 vol.%Berekende kleur (Morey)123 EBCBerekende bitterheid (Tinseth)99 IBUBrouwzaalrendement88,2 %Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt32,00 lWater uit Pompstation Onnen6,00 mlMelkzuur3,00 gMgSO412,00 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO476 mg/l16 mg/l24 mg/l226 mg/l46 mg/l53 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%3,97 kgPilsmoutDingemans3 EBC35,5 %1,67 kgMünchenermoutDingemans15 EBC15,0 %1,06 kgPale Ale moutDingemans7 EBC9,5 %1,01 kgCara 45Dingemans45 EBC9,0 %0,60 kgCarafa IIWeyermann1150 EBC5,4 %0,56 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC5,0 %0,55 kgWhiskeymout 30 ppmDingemans3 EBC4,9 %0,53 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC4,7 %0,50 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC4,5 %0,08 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons200 EBC0,7 %0,07 kgSpecial BDingemans350 EBC0,6 %0,07 kgCarafa IWeyermann900 EBC0,6 %0,50 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC4,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte62,0 °C1 min.30 min.3,0 l/kg66,0 °C5 min.45 min.3,0 l/kg72,0 °C5 min.20 min.3,0 l/kg78,0 °C15 min.5 min.3,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU50,6 gColumbusbellen17,0%75 min.55,2 IBU30,7 gCascadebellen8,6%75 min.16,9 IBU40,0 gCascadebellen8,6%30 min.16,2 IBU40,0 gCascadebellen8,6%15 min.10,5 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType33,0 gNottingham ()bovengist

Vergisting
KenmerkWaardeStarttemp. vergisting20,0 °CMax. temp. hoofdvergisting22,0 °CEind temp. hoofdvergisting22,0 °CEind SG hoofdvergisting1,025 SGSchijnbare vergistingsgraad74,0%Temp. nagisting22,0 °CStart lagering28-10-2020Temp. lagering22,0 °C

De vergisting is uitgevoerd met 3 zakjes Nottingham, gewoon over het wort uitgestrooid.
Start vergisting 20 graden Celsius. Na 2 dagen verhoogd naar 21 graden en na 3 dagen naar 22 graden. Niet overgeheveld. Na 15 dagen gebotteld met 7,1 gram suiker per liter.

Commentaar keurmeester: Bijzonder goed gelukt bier, rook is subtiel maar duidelijk aanwezig zonder vervelend te worden. Hier lust ik er nog wel een van.

Eriks:
Wat een mout stort haha maar ach, het heeft een goed resultaat opgeleverd :biersmile: Gefeliciteerd!!!

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie