Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK2021 D1 RIS  (gelezen 1373 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ATHOOGLAND

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Land: nl
OBBK2021 D1 RIS
« Gepost op: 04-10-2021 20:37 u »
Ik had 18 september een leuke dag. Na in de A klasse met een Saison de eerste prijs te krijgen, ook winnaar in de D klasse met een RIS.

De moutstort van deze RIS is eigenlijk idioot, maar ik heb dit gedaan om eens al mijn donkere mouten op te maken.

Deze RIS is met een dubbele maisch gemaakt. De eerste maisch stap was: 3,97 kg pilsmout (meer had ik niet op voorraad) en 0,5 kg havermout in 15,75 l water. 45 min op 62 graden en 15 min op 72 graden, filteren en spoelen met 10 l spoelwater. Dit resulteerde in 22 l wort. De tweede maisch stap was met al de andere mouten en de 22 l wort uit stap 1, 30 min 62 graden, 45 min op 65 graden, 20 min op 72 graden en 5 min uitmaischen op 78 graden. Spoelen met 16 liter spoelwater van 80 graden. Dit leverde 30,5 liter wort met een SG van 1.085 op. Vervolgens koken etc.
Zie recept.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk180
Naam receptRIS 10
Brouwdatum13-10-2020
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume28,5
Begin SG1,096 SG
Eind SG1,025 SG
Schijnbare vergistingsgraad74,0%
Alcoholgehalte9,3 vol.%
Berekende kleur (Morey)123 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)99 IBU
Brouwzaalrendement88,2 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
32,00 lWater uit Pompstation Onnen
6,00 mlMelkzuur
3,00 gMgSO4
12,00 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
76 mg/l16 mg/l24 mg/l226 mg/l46 mg/l53 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,97 kgPilsmoutDingemans3 EBC35,5 %
1,67 kgMünchenermoutDingemans15 EBC15,0 %
1,06 kgPale Ale moutDingemans7 EBC9,5 %
1,01 kgCara 45Dingemans45 EBC9,0 %
0,60 kgCarafa IIWeyermann1150 EBC5,4 %
0,56 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC5,0 %
0,55 kgWhiskeymout 30 ppmDingemans3 EBC4,9 %
0,53 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC4,7 %
0,50 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC4,5 %
0,08 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons200 EBC0,7 %
0,07 kgSpecial BDingemans350 EBC0,6 %
0,07 kgCarafa IWeyermann900 EBC0,6 %
0,50 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC4,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
62,0 °C1 min.30 min.3,0 l/kg
66,0 °C5 min.45 min.3,0 l/kg
72,0 °C5 min.20 min.3,0 l/kg
78,0 °C15 min.5 min.3,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
50,6 gColumbusbellen17,0%75 min.55,2 IBU
30,7 gCascadebellen8,6%75 min.16,9 IBU
40,0 gCascadebellen8,6%30 min.16,2 IBU
40,0 gCascadebellen8,6%15 min.10,5 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
33,0 gNottingham ()bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,025 SG
Schijnbare vergistingsgraad74,0%
Temp. nagisting22,0 °C
Start lagering28-10-2020
Temp. lagering22,0 °C


De vergisting is uitgevoerd met 3 zakjes Nottingham, gewoon over het wort uitgestrooid.
Start vergisting 20 graden Celsius. Na 2 dagen verhoogd naar 21 graden en na 3 dagen naar 22 graden. Niet overgeheveld. Na 15 dagen gebotteld met 7,1 gram suiker per liter.

Commentaar keurmeester: Bijzonder goed gelukt bier, rook is subtiel maar duidelijk aanwezig zonder vervelend te worden. Hier lust ik er nog wel een van.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Eriks

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK2021 D1 RIS
« Reactie #1 Gepost op: 04-10-2021 20:50 u »
Wat een mout stort haha maar ach, het heeft een goed resultaat opgeleverd :biersmile: Gefeliciteerd!!!

Tags: