Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK2021 A1 Saison  (gelezen 932 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ATHOOGLAND

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
OBBK2021 A1 Saison
« Gepost op: 03-10-2021 21:24 u »
Bij mijn meeste brouwsels, is het start recept een recept uit de bewezen recepten. Deze wordt dan meestal wat aangepast naar mijn eigen ideeėn en naar wat er op dat moment op voorraad is. Ik vind het dan ook jammer dat er steeds minder recepten van bieren, die een prijs winnen op het ONK of OBBK, op dit forum worden geplaatst.
De inspiratie tot dit recept, is in tegenstelling van wat ik hierboven opschreef, van de website van Adrie Otten. Al jaren ben ik een liefhebber van de Saison en stuur ik dit bier in voor wedstrijden. Zo ben ik met 86 punten 5e geworden bij het ONK 2016, 6e met 83 punten bij het ONK2019 en 2e met 87 punten bij het OBBK2019.
Dit jaar ben ik met 89 punten met mijn Saison de beste brouwer van Berrege en omsterken geworden bij het OBBK 2021.

Het recept uit BrouwHulp was:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk188
Naam receptSaison 20
Brouwdatum24-03-2021
BierstijlSaison
Volume35,7
Begin SG1,049 SG
Eind SG1,001 SG
Schijnbare vergistingsgraad98,0%
Alcoholgehalte6,2 vol.%
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)58 IBU
Brouwzaalrendement90,4 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
24,50 lWater uit Pompstation Onnen
5,00 gCaSO4
6,00 mlMelkzuur
21,24 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
123 mg/l7 mg/l24 mg/l228 mg/l46 mg/l130 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC78,1 %
0,50 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC7,8 %
0,25 kgAroma 100Dingemans100 EBC3,9 %
0,25 kgCara 20Dingemans20 EBC3,9 %
0,40 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC6,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylase stap62,0 °C1 min.45 min.4,1 l/kg
Alfa-amylase stap72,0 °C12 min.15 min.4,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gMagnumbellen11,1%60 min.22,9 IBU
20,0 gColumbusbellen16,1%60 min.22,1 IBU
40,0 gFugglebellen4,5%15 min.6,1 IBU
40,0 gE.K. Goldingpellets4,4%15 min.6,6 IBU
30,0 gE.K. Goldingpellets4,4%0 min.0,0 IBU
30,0 gCitrapellets12,8%0 min.0,0 IBU
30,0 gFugglebellen5,0%0 min.0,0 IBU


Gist
starter[/data][data]Belle Saison ()[/data][data]bovengist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]30,0 gFugglebellen5,0%0 min.0,0 IBU


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting28,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting30,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting30,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting0,0 °C
Start lagering06-04-2021
Temp. lagering28,0 °C


Na het brouwen heb ik het wort afgekoeld naar 28 graden C, de 2 zakjes Belle Saison heb ik over het wort uitgestrooid en het gistvat in de temperatuur gecontroleerde (STC1000) koelkast gezet. Na 2 dagen temperatuur verhoogd naar 29 graden na 2 dagen naar 30 graden. Niet overgeheveld naar ander vat (ik heb kan geen gist aftappen) en op 30 graden laten staan. 13 dagen na brouwen met 10 gram suiker per liter gebotteld.




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Eriks

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 158
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK2021 A1 Saison
« Reactie #1 Gepost op: 03-10-2021 22:21 u »
Gefeliciteerd!! Mooie overwinning

(Klinkt als mijn bierbrouwpraktijken, een winnend recept gebruiken als begin voor iets nieuws).

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 561
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK2021 A1 Saison
« Reactie #2 Gepost op: 04-10-2021 12:59 u »
Van harte gefeliciteerd, mooi recept!

Offline LAM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 534
  • Land: nl
  • Beter LAM in de kroeg dan schaap in de wei
Re: OBBK2021 A1 Saison
« Reactie #3 Gepost op: 04-10-2021 13:53 u »
Gefeliciteerd!! Mooi recept. Ik denk alleen dat er bij het kopje "gist" iets niet helemaal lekker is gegaan. Fuggle ken ik als hop en niet als gist  :nut: :nut:

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.158
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: OBBK2021 A1 Saison
« Reactie #4 Gepost op: 04-10-2021 14:16 u »
Gefeliciteerd!! Mooi recept. Ik denk alleen dat er bij het kopje "gist" iets niet helemaal lekker is gegaan. Fuggle ken ik als hop en niet als gist  :nut: :nut:

Is een bugje in BrouwHulp: Vinkje bij giststarter gemaakt staat aan.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 725
  • Land: nl
    • FRED Brewery
Re: OBBK2021 A1 Saison
« Reactie #5 Gepost op: 04-10-2021 17:52 u »
Gefeliciteerd!
En leuk dat je je recept deelt. Ik denk inderdaad dat het voor veel brouwers hier geldt dat ze zich laten inspireren door de bewezen recepten, in ieder geval voor mij  :)

Offline Jurrian

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK2021 A1 Saison
« Reactie #6 Gepost op: 04-10-2021 18:25 u »
Van harte gefeliciteerd. En ook erg tof dat jij het recept deelt. Ik haal mijn inspiratie ook vaak uit deze recepten!

Offline LAM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 534
  • Land: nl
  • Beter LAM in de kroeg dan schaap in de wei
Re: OBBK2021 A1 Saison
« Reactie #7 Gepost op: 06-10-2021 13:29 u »
Is een bugje in BrouwHulp: Vinkje bij giststarter gemaakt staat aan.

Aha! Iemand die Adrie kan wekken uit zijn winterslaap?  ;D

Offline biking rebel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 282
  • Land: nl
Re: OBBK2021 A1 Saison
« Reactie #8 Gepost op: 06-10-2021 13:37 u »
Gefeliciteerd! Ik zie 10 gram/l suiker staan als bottelsuiker. Hoe ga jij het verder gisten op de fles tegen? Ik heb deze gist (als ook M29 van Mangrove Jack) gebruikt voor verschillende saisons. Elke keer was het uitgegist (van 997 tot 1002 als eind SG) laatste 2 keer zelfs 4 weken laten staan) en elke keer lijkt ie toch iets door te gaan op de fles, zie het heel minimaal. Maar na 4-5 maanden merkt je het effect wel.

Tags: