Recepten > Bewezen recepten

OBBK2021 A1 Saison

(1/2) > >>

ATHOOGLAND:
Bij mijn meeste brouwsels, is het start recept een recept uit de bewezen recepten. Deze wordt dan meestal wat aangepast naar mijn eigen ideeën en naar wat er op dat moment op voorraad is. Ik vind het dan ook jammer dat er steeds minder recepten van bieren, die een prijs winnen op het ONK of OBBK, op dit forum worden geplaatst.
De inspiratie tot dit recept, is in tegenstelling van wat ik hierboven opschreef, van de website van Adrie Otten. Al jaren ben ik een liefhebber van de Saison en stuur ik dit bier in voor wedstrijden. Zo ben ik met 86 punten 5e geworden bij het ONK 2016, 6e met 83 punten bij het ONK2019 en 2e met 87 punten bij het OBBK2019.
Dit jaar ben ik met 89 punten met mijn Saison de beste brouwer van Berrege en omsterken geworden bij het OBBK 2021.

Het recept uit BrouwHulp was:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaardeKenmerk188Naam receptSaison 20Brouwdatum24-03-2021BierstijlSaisonVolume35,7Begin SG1,049 SGEind SG1,001 SGSchijnbare vergistingsgraad98,0%Alcoholgehalte6,2 vol.%Berekende kleur (Morey)10 EBCBerekende bitterheid (Tinseth)58 IBUBrouwzaalrendement90,4 %Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt24,50 lWater uit Pompstation Onnen5,00 gCaSO46,00 mlMelkzuur21,24 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4123 mg/l7 mg/l24 mg/l228 mg/l46 mg/l130 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%5,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC78,1 %0,50 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC7,8 %0,25 kgAroma 100Dingemans100 EBC3,9 %0,25 kgCara 20Dingemans20 EBC3,9 %0,40 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC6,3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikteBeta-amylase stap62,0 °C1 min.45 min.4,1 l/kgAlfa-amylase stap72,0 °C12 min.15 min.4,1 l/kgUitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU30,0 gMagnumbellen11,1%60 min.22,9 IBU20,0 gColumbusbellen16,1%60 min.22,1 IBU40,0 gFugglebellen4,5%15 min.6,1 IBU40,0 gE.K. Goldingpellets4,4%15 min.6,6 IBU30,0 gE.K. Goldingpellets4,4%0 min.0,0 IBU30,0 gCitrapellets12,8%0 min.0,0 IBU30,0 gFugglebellen5,0%0 min.0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType[row][data]30,0 gFugglebellen5,0%0 min.0,0 IBUstarter[/data][data]Belle Saison ()[/data][data]bovengist[/data][/row]


Vergisting
KenmerkWaardeStarttemp. vergisting28,0 °CMax. temp. hoofdvergisting30,0 °CEind temp. hoofdvergisting30,0 °CEind SG hoofdvergisting1,000 SGSchijnbare vergistingsgraad100,0%Temp. nagisting0,0 °CStart lagering06-04-2021Temp. lagering28,0 °C

Na het brouwen heb ik het wort afgekoeld naar 28 graden C, de 2 zakjes Belle Saison heb ik over het wort uitgestrooid en het gistvat in de temperatuur gecontroleerde (STC1000) koelkast gezet. Na 2 dagen temperatuur verhoogd naar 29 graden na 2 dagen naar 30 graden. Niet overgeheveld naar ander vat (ik heb kan geen gist aftappen) en op 30 graden laten staan. 13 dagen na brouwen met 10 gram suiker per liter gebotteld.


Eriks:
Gefeliciteerd!! Mooie overwinning

(Klinkt als mijn bierbrouwpraktijken, een winnend recept gebruiken als begin voor iets nieuws).

Sjoerd:
Van harte gefeliciteerd, mooi recept!

LAM:
Gefeliciteerd!! Mooi recept. Ik denk alleen dat er bij het kopje "gist" iets niet helemaal lekker is gegaan. Fuggle ken ik als hop en niet als gist  :nut: :nut:

tdp:

--- Citaat van: LAM op 04-10-2021  13:53 u ---Gefeliciteerd!! Mooi recept. Ik denk alleen dat er bij het kopje "gist" iets niet helemaal lekker is gegaan. Fuggle ken ik als hop en niet als gist  :nut: :nut:

--- Einde van citaat ---

Is een bugje in BrouwHulp: Vinkje bij giststarter gemaakt staat aan.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie