Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


OBBK2021 A1 Saison

Gestart door ATHOOGLAND, 03-10-2021 21:24 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ATHOOGLAND

Bij mijn meeste brouwsels, is het start recept een recept uit de bewezen recepten. Deze wordt dan meestal wat aangepast naar mijn eigen ideeën en naar wat er op dat moment op voorraad is. Ik vind het dan ook jammer dat er steeds minder recepten van bieren, die een prijs winnen op het ONK of OBBK, op dit forum worden geplaatst.
De inspiratie tot dit recept, is in tegenstelling van wat ik hierboven opschreef, van de website van Adrie Otten. Al jaren ben ik een liefhebber van de Saison en stuur ik dit bier in voor wedstrijden. Zo ben ik met 86 punten 5e geworden bij het ONK 2016, 6e met 83 punten bij het ONK2019 en 2e met 87 punten bij het OBBK2019.
Dit jaar ben ik met 89 punten met mijn Saison de beste brouwer van Berrege en omsterken geworden bij het OBBK 2021.

Het recept uit BrouwHulp was:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk188
Naam receptSaison 20
Brouwdatum24-03-2021
BierstijlSaison
Volume35,7
Begin SG1,049 SG
Eind SG1,001 SG
Schijnbare vergistingsgraad98,0%
Alcoholgehalte6,2 vol.%
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)58 IBU
Brouwzaalrendement90,4 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
24,50 lWater uit Pompstation Onnen
5,00 gCaSO4
6,00 mlMelkzuur
21,24 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
123 mg/l7 mg/l24 mg/l228 mg/l46 mg/l130 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC78,1 %
0,50 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC7,8 %
0,25 kgAroma 100Dingemans100 EBC3,9 %
0,25 kgCara 20Dingemans20 EBC3,9 %
0,40 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC6,3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylase stap62,0 °C1 min.45 min.4,1 l/kg
Alfa-amylase stap72,0 °C12 min.15 min.4,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gMagnumbellen11,1%60 min.22,9 IBU
20,0 gColumbusbellen16,1%60 min.22,1 IBU
40,0 gFugglebellen4,5%15 min.6,1 IBU
40,0 gE.K. Goldingpellets4,4%15 min.6,6 IBU
30,0 gE.K. Goldingpellets4,4%0 min.0,0 IBU
30,0 gCitrapellets12,8%0 min.0,0 IBU
30,0 gFugglebellen5,0%0 min.0,0 IBU

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]30,0 gFugglebellen5,0%0 min.0,0 IBU
Belle Saison ()bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting28,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting30,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting30,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting0,0 °C
Start lagering06-04-2021
Temp. lagering28,0 °C

Na het brouwen heb ik het wort afgekoeld naar 28 graden C, de 2 zakjes Belle Saison heb ik over het wort uitgestrooid en het gistvat in de temperatuur gecontroleerde (STC1000) koelkast gezet. Na 2 dagen temperatuur verhoogd naar 29 graden na 2 dagen naar 30 graden. Niet overgeheveld naar ander vat (ik heb kan geen gist aftappen) en op 30 graden laten staan. 13 dagen na brouwen met 10 gram suiker per liter gebotteld.



Eriks

Gefeliciteerd!! Mooie overwinning

(Klinkt als mijn bierbrouwpraktijken, een winnend recept gebruiken als begin voor iets nieuws).

Sjoerd

Van harte gefeliciteerd, mooi recept!

LAM

Gefeliciteerd!! Mooi recept. Ik denk alleen dat er bij het kopje "gist" iets niet helemaal lekker is gegaan. Fuggle ken ik als hop en niet als gist  :nut: :nut:

tdp

Citaat van: LAM op 04-10-2021  13:53 uGefeliciteerd!! Mooi recept. Ik denk alleen dat er bij het kopje "gist" iets niet helemaal lekker is gegaan. Fuggle ken ik als hop en niet als gist  :nut: :nut:

Is een bugje in BrouwHulp: Vinkje bij giststarter gemaakt staat aan.

Edwin brouwt

Gefeliciteerd!
En leuk dat je je recept deelt. Ik denk inderdaad dat het voor veel brouwers hier geldt dat ze zich laten inspireren door de bewezen recepten, in ieder geval voor mij  :)

Jurrian

Van harte gefeliciteerd. En ook erg tof dat jij het recept deelt. Ik haal mijn inspiratie ook vaak uit deze recepten!

LAM

Citaat van: tdp op 04-10-2021  14:16 uIs een bugje in BrouwHulp: Vinkje bij giststarter gemaakt staat aan.
Aha! Iemand die Adrie kan wekken uit zijn winterslaap?  ;D

biking rebel

Gefeliciteerd! Ik zie 10 gram/l suiker staan als bottelsuiker. Hoe ga jij het verder gisten op de fles tegen? Ik heb deze gist (als ook M29 van Mangrove Jack) gebruikt voor verschillende saisons. Elke keer was het uitgegist (van 997 tot 1002 als eind SG) laatste 2 keer zelfs 4 weken laten staan) en elke keer lijkt ie toch iets door te gaan op de fles, zie het heel minimaal. Maar na 4-5 maanden merkt je het effect wel.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.