Knallende flesjes

Gestart door vanderhoeve, 30-08-2021 20:47 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

vanderhoeve

Ik heb inmiddels een aantal brouwsels gehad die wel erg goed op druk waren. :o
Net een flesje voorzichtig open gemaakt met een grote knal tot gevolg.

Het ging om een blond bier gebrouwen 11-07-2021 gebotteld: 27-07-2021
Geschat eind sg recept 1016
Behaald eind sg 1020
Gebotteld met 6,3 gram per liter
Als ik nu het sg meet zit ik op 1010

Ik heb het in de klimaatkast vergist wel een week nog op 25 graden gehad, geen activiteit en geen verlaging sg.

Heb ik nou teveel bottelsuiker gebruikt of zal ik een beesje in mijn bottelvat hebben zitten? :weetniet:

Iemand tips?

vanderhoeve

Gebruikte gist s-33

Maran van Brakel

6,3 gr/l is niet echt veel, zelf zit ik vaak op de 6-7 gr/l en heb nog nooit ploffers gehad.

Welk type flesje gebruik je? En zijn dat nieuwe of hergebruikte flesjes?
En als je zo'n tang-ding gebruikt om de kroonkurk erop te klemmen dan kan dat soms schade toebrengen aan de nek van het flesje. Heb zelf wel eens haarscheurtjes in een flesje gehad, maar gelukkig gezien voor ik hem open maakte,

Jan de Graaff

[EDIT]
Het werd een beetje een brabbelverhaal, dat van mij. Wat Hans hieronder zegt is beter, bondiger en zo'n beetje wat ik bedoelde ;)

hansHalberstadt

Van 1020 bij bottelen naar 1010 nu zegt al genoeg. Je bier was dus niet uitgegist. 10 SG punten zakken komt overeen met 3 x de beoogde hoeveelheid koolzuur, dus 1.5% en 9 BAR ipv 0.5% en 3 BAR. die 9 BAR kunnen de meeste flesjes niet aan.

hansHalberstadt

Citaat van: JanDeGraaff op 30-08-2021  21:22 uSommige gisten (var. diastaticus) gaan erg lang, langzaam en ver door.
Ja dat zijn gemene jongens. Goed om te weten welke gist je had inderdaad.

vanderhoeve

Heeft het dan te maken dat de gist weer op gang komt door de bottelsuiker en dan weer verder doorgist?

Ik heb de laatste 4 biertjes dit probleem gehad eigenlijk. Allemaal tussen de 8 en de 10 punten gezakt na het bottelen.
Ze smaken allemaal prima, alleen te veel koolzuur.

hansHalberstadt

Oorzaken zouden kunnen zijn:
-te weinig gist waardoor traag laatste stuk
-var diastaticus gist waardoor de gist nog langzaam onvergistbare suikers afbreekt en vergist terwijl je denk dat die al klaar is.
-hopcreep: door dryhop wordt om de een of andere reden onvergistbare suiker afgebroken en vergist.

Daarom van belang om te weten welke gist je gebruikt.

vanderhoeve

Het blonde bier was gebrouwen met S-33 van Fermentis

Ik had nog een:
Mexican lager (wlp940) gebotteld 1012 (zit nu op 1004)
Pale ale (us-05) gebotteld 1014 zit nu op 1002) 

Was allemaal zonder koudhop.
Gist toegevoegd zoals BrouwHulp aangeeft.

Edwin brouwt

Dat klinkt toch allemaal als te vroeg gebotteld en dus niet uitvergist.
Ik zou 's kijken (voordat je bottelt), naar de vergistingsgraad. De us-05 zou rond de 81% uit moeten komen, de s33 rond de 70%.


Daarnaast: uitvergisten tot 1002/1004 klinkt als een restje diastaticus of vervuilde flesjes?

Jacques

Citaat van: vanderhoeve op 30-08-2021  22:13 uHet blonde bier was gebrouwen met S-33 van Fermentis

Ik had nog een:
Mexican lager (wlp940) gebotteld 1012 (zit nu op 1004)
Pale ale (us-05) gebotteld 1014 zit nu op 1002) 

Was allemaal zonder koudhop.
Gist toegevoegd zoals BrouwHulp aangeeft.

Zulke lage SG's doet vermoeden dat er meer aan de hand is dan alleen te voeg bottelen.
Smaken de bieren goed? Heb je de mogelijkheid om de pH van de bieren te meten?

ghofman

Citaat van: vanderhoeve op 30-08-2021  20:47 uHet ging om een blond bier gebrouwen 11-07-2021 gebotteld: 27-07-2021
Geschat eind sg recept 1016
Behaald eind sg 1020
Gebotteld met 6,3 gram per liter
Als ik nu het sg meet zit ik op 1010

Ik heb het in de klimaatkast vergist wel een week nog op 25 graden gehad, geen activiteit en geen verlaging sg.

Wellicht haal je het bier te snel van de gist, waardoor je gisting nagenoeg stil valt? Als je dan bottelt zal de gist in de fles de resterende suikers nog omzetten als het weer voldoende is aangegroeid.
Ik lager meestal pas na een week, waarna ik na minstens twee weken pas bottel. Soms komt het ook tijdens de lagering weer op gang. Dit heb ik bij  s-33 vaker gezien.

Brouwerij KOR

Hoe meet je de dichtheid?

vanderhoeve

Met een hydrometer.

pH meten zal ik eens proberen.
Ik kom er op terug

MO

Normaal zou de S33 niet zo ver uitvergisten. Was je recept volmout of met suiker in de stort?

brouwerwaldonk

Knallende flessen heeft altijd als oorzaak een gisting die nog bezig is.
Geef voldoende gist bij het begin en belucht het wort zo krijg bovendien nog celdeling.
Begin de gisting bij pH 5, eventueel aanzuren met fosforzuur of melkzuur.
Meet het SG met een hydrometer voor en na de gisting.
De stand van het waterslot is nooit een zekerheid. 

Jacques

Citaat van: vanderhoeve op 02-09-2021  12:10 uMet een hydrometer.

pH meten zal ik eens proberen.
Ik kom er op terug

Is het al gelukt om de pH te meten?
En hoe smaken de bieren?

vanderhoeve

Citaat van: Jacques op 05-09-2021  21:29 uIs het al gelukt om de pH te meten?
En hoe smaken de bieren?



Ik heb geen meter maar alleen van van papieren test strips. Maar de pH is volgensmij wel behoorlijk laag.
Het is niet het lekkerste biertje wat ik ooit heb gebrouwen, maar hij is zeker niet vies of heel zuur.



Jacques

Citaat van: vanderhoeve op 06-09-2021  20:49 u

Ik heb geen meter maar alleen van van papieren test strips. Maar de pH is volgensmij wel behoorlijk laag.
Het is niet het lekkerste biertje wat ik ooit heb gebrouwen, maar hij is zeker niet vies of heel zuur.

De pH-waarde ligt buiten het bereik van de pH-strip. De waarde van vergist bier ligt normaal tussen de 4,0 en 4,8. Verzuurd bier heeft een waarde onder de 4,0. Onder de 3,5 ervaar je het ook als zuur.

vanderhoeve

Citaat van: Jacques op 06-09-2021  21:29 uDe pH-waarde ligt buiten het bereik van de pH-strip. De waarde van vergist bier ligt normaal tussen de 4,0 en 4,8. Verzuurd bier heeft een waarde onder de 4,0. Onder de 3,5 ervaar je het ook als zuur.

ik heb de nieuwe pH test stripjes binnen gekregen,
ik meet een pH van 4,2.

is er een kans van een besmetting of iets dergelijks?

Jacques

Citaat van: vanderhoeve op 21-09-2021  20:24 uik heb de nieuwe pH test stripjes binnen gekregen,
ik meet een pH van 4,2.

is er een kans van een besmetting of iets dergelijks?

Dat is een vrij normale waarde voor bier. Maar dat betekent niet dat er bij definitie geen infectie in kan zitten. Misschien heb je last van een wilde gist in je brouwerij. Wat opvalt is dat de uiteindelijke eind SG's erg laag zijn.

vanderhoeve

Ik heb de laatste brouwsels vergist in mandflessen ipv de plastic vergistingsvaten (groene deksel) Misschien dat het daar in zat.
Anders misschien het plastic bottelvat/vulpijpje
Blijft lastig :weetniet:

Jacques

Citaat van: vanderhoeve op 23-09-2021  21:33 uIk heb de laatste brouwsels vergist in mandflessen ipv de plastic vergistingsvaten (groene deksel) Misschien dat het daar in zat.
Anders misschien het plastic bottelvat/vulpijpje
Blijft lastig :weetniet:

Glazen mandflessen zijn goed schoon te maken...

Heb je je bieren al laten proeven aan een ervaren bierproever/keurmeester?

vanderhoeve

Nee nog niet, misschien wel leuk om een keer te laten doen. Deel wel veel uit, krijg meestal wel goede feedback. Alleen ben ik daar nu een beetje huiverig voor met die bommetjes:-\

Jacques

Citaat van: vanderhoeve op 25-09-2021  21:16 uNee nog niet, misschien wel leuk om een keer te laten doen. Deel wel veel uit, krijg meestal wel goede feedback. Alleen ben ik daar nu een beetje huiverig voor met die bommetjes:-\

Het is denk ik handig om te weten of afwijkende smaken hebt in je bier. Je kunt dan gerichter gaan zoeken naar de oorzaak van de reden waarom je zulke lage SG-waarden hebt na het bottelen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.