Recepten > Discussie over recepten

Eerste smash tripel (graag uw commentaar)

(1/5) > >>

jhazenberg:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaardeKenmerk7Naam recepthaasjes Perle TripelBrouwdatum21-08-2021BierstijlTripelVolume12,0 lBegin SG1,078 SGBerekende kleur (Morey)9 EBCBerekende bitterheid (Rager)36 IBUBrouwzaalrendement75,0 %Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt18,00 lWater uit pwn ijmuiden3,32 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO444 mg/l10 mg/l71 mg/l73 mg/l100 mg/l51 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%3,34 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC87,4 %0,48 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC12,6 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikteBeta-amylaserust62,0 °C1 min.10 min.5,4 l/kgAlfa-amylaserust72,0 °C15 min.45 min.5,4 l/kgUitmaischen78,0 °C10 min.5 min.5,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU12,0 gPerlepellets8,0%60 min.26,4 IBU12,0 gPerlepellets8,0%15 min.7,0 IBU6,0 gPerlepellets8,0%5 min.2,2 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType20,0 gBelgian Tripel (M31)bovengist

Vergisting
KenmerkWaardeStarttemp. vergisting20,0 °CMax. temp. hoofdvergisting21,0 °CEind temp. hoofdvergisting21,0 °CEind SG hoofdvergisting1,000 SGSchijnbare vergistingsgraad100,0%Temp. nagisting0,0 °CTemp. lagering0,0 °C

tdp:
Zelf zou ik de maischstappen aanpassen;
45 minuten op 65 graden
30 minuten op 72 graden

Voor de rest niet veel mis mee en lekker brouwen!

jhazenberg:

--- Citaat van: tdp op 19-08-2021  16:42 u ---Zelf zou ik de maischstappen aanpassen;
45 minuten op 65 graden
30 minuten op 72 graden

Voor de rest niet veel mis mee en lekker brouwen!

--- Einde van citaat ---

Bedankt voor de reactie
Als ik het goed heb begrepen krijg ik daardoor een wat "droger" bier ?
Ik zal het aanpassen

Derp:
Volgens mij juist minder droog: de stappen bij hogere temperaturen geven in theorie minder makkelijk vergistbare suikers. Dus in theorie een wat voller en zoeter bier.

Heb overigens zelf het effect nooit met zekerheid kunnen vaststellen.

tdp:
Ja, maar het is niet zo dat het nu gort en gort droog wordt, mocht je daar bang voor zijn. Van EBC heb ik geleerd dat je goed verwijtbaar wort wilt hebben. Sinds ik zijn 'schema' overgenomen heb, vind ik dat ik betere bieren ben gaan brouwen. Zelfs met bijvoorbeeld een witbier hanteer ik dit schema. Is dat nodig? Nee, wellicht niet, maar ik heb hiermee wel een basis staan waarmee ik goed uit de voeten kan.

Niet dat jouw voorgestelde schema niet kan, maar ik denk dat je met dit schema uiteindelijk een beter bier krijgt.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie