Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Giststarter  (gelezen 4416 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline B Tromp

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Giststarter
« Gepost op: 21-05-2006 19:22 u »
Ik ben een beginnende brouwer die al een redelijk aantal brouwsels achter de rug heeft alleen het maken van een goede giststarter heb ik nog moeite mee. Ik heb het wort van een tripel apart gehouden en wil hier de Affligem gist van de Zeeuwse gistbank aan toevoegen en farmaid-k. Moet ik nu nog een zuur toevoegen.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: giststarter
« Reactie #1 Gepost op: 21-05-2006 20:01 u »
Hallo B Tromp, Allereerst Welkom op het forum !!

Kijk eerst even hier : http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,3831.msg37121.html#msg37121  voor onderwerpen over het maken van een giststarter.

Zuur toevoegen zou ik niet doen bij een giststarter. Aanzuren heeft alleen betrekking op je wort tijdens het maischen.

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: giststarter
« Reactie #2 Gepost op: 21-05-2006 20:34 u »
Zuur toevoegen is inderdaad niet nodig. Als je je giststarter continu gedurende 24 uur belucht (wat je zou moeten doen!), dan zul je merken dat de starter al snel vanzelf heel zuur wordt. Dit komt doordat de gist zelf zuren produceert als ie onder invloed van zuurstof groeit. Dat is gunstig, omdat er maar heel weinig andere micro-organismen tegen een dergelijke zuurgraad kunnen.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Giststarter
« Reactie #3 Gepost op: 21-05-2006 21:39 u »
Er zit wel iets in de gedachte om een starter aan te zuren; als het op gisting aankomt heeft de gist een zurig milieu nodig en kan je de lag-time verkorten door de pH een duwtje te geven. Voor de groei van gist schijnt een zuur milieu niet optimaal te zijn. Niettemin produceert de gist zoals Adrie al zegt flink wat zuur tijdens de groei.

Het meeste zuur produceert de gist, als je nŠ de gistgroei doorgaat met beluchten. Je kunt dan een pH van tegen de 3 meten. Tijdens de 'normale' gistgroei onder zuurstof worden er ook zuren aangemaakt, maar niet zo veel. Zie dit topic. Zou je een continuŽ pH meting hebben tijdens je startergroei, dan zou een sterke pH-daling betekenen dat je starter klaar is (of bedorven... :'( ).

De fermaid-k heeft alleen zin als je de starter (liefst continu) belucht!

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.241
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Giststarter
« Reactie #4 Gepost op: 21-05-2006 22:10 u »
De fermaid-k heeft alleen zin als je de starter (liefst continu) belucht!

Volgens mij is er geen relatie tussen het gebruik van gistvoeding en het beluchten. Natuurlijk gaat de gistgroei een stuk sneller als belucht maar ook als je niet belucht kan de gist wel wat extra voeding gebruiken, zeker als je werkt met een stevige suikergifte of moutextract gebruikt voor een hoger begin SG.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Giststarter
« Reactie #5 Gepost op: 21-05-2006 22:22 u »
Volgens mij is er geen relatie tussen het gebruik van gistvoeding en het beluchten.

Ik laat me graag overtuigen. Zeker de hoeveelheid die wordt toegevoegd bij beluchte starters (ca. 4g/l), lijkt me in geen geval nodig voor een onbeluchte starter, waarin immers veel minder gistgroei plaatsvindt en zodoende veel minder tekorten, ik denk vooral van stikstof, zullen ontstaan. 'Wat extra voeding' is nooit weg.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.241
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Giststarter
« Reactie #6 Gepost op: 21-05-2006 22:30 u »
Wat ik bedoelde te zeggen dat je er ook biomassa wordt aangemaakt als je niet belucht. Voor het aanmaken van die biomassa heeft de gist voeding nodig. Wel ben ik het met je eens dat als je belucht je een snellere gistgroei krijgt waardoor in een korte tijd veel voeding nodig is.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.827
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Giststarter
« Reactie #7 Gepost op: 21-05-2006 23:14 u »
Even terug naar de vraag m.b.t. het zuur. Vanwaar deze vraag? Gaat het je om aanzuren, om ongewenste organismen te doden, ...?

Offline B Tromp

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Giststarter
« Reactie #8 Gepost op: 22-05-2006 22:29 u »
Even terug naar de vraag m.b.t. het zuur. Vanwaar deze vraag? Gaat het je om aanzuren, om ongewenste organismen te doden, ...?
Ik bedoel eigenlijk om een invertsuiker te maken.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.241
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Giststarter
« Reactie #9 Gepost op: 22-05-2006 23:02 u »
Biergist kan invertase aanmaken, een enzym dat buiten de gistcel invertsuiker uit sucrose maakt.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Giststarter
« Reactie #10 Gepost op: 22-05-2006 23:06 u »
Ik bedoel eigenlijk om een invertsuiker te maken.

 ;D Da's nog eens een ontnuchterend antwoord. Een barrage van theoriŽn over ik-weet-niet-wat, allemaal om niet :proost2:

Offline B Tromp

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Giststarter
« Reactie #11 Gepost op: 23-05-2006 14:06 u »
Mij is geleerd om voor de nagisting suiker met citroensap toe te voegen om een invert suiker te maken is dit dan onzin

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Giststarter
« Reactie #12 Gepost op: 23-05-2006 14:28 u »
even snel ge-googled : invert-suiker = mengsel van gelijke delen glucose en fructose.

de nagisting is voor de rijping en voor de suiker omzetting nar koolzuur. wat is dan het nut van invertsuiker ?

beide suikers zijn vergistbaar....

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.128
  • Land: nl
Re: Giststarter
« Reactie #13 Gepost op: 23-05-2006 15:12 u »
Mij is geleerd om voor de nagisting suiker met citroensap toe te voegen om een invert suiker te maken is dit dan onzin
Eigenlijk wel. Zoals Jacques al zei "Biergist kan invertase aanmaken, een enzym dat buiten de gistcel invertsuiker uit sucrose (suiker)maakt". Dus waarom extra zuur toevoegen? Als je het de gist erg makkelijk wil maken, geef je glucose voor nagisting.

Hopbier

Offline B Tromp

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Giststarter
« Reactie #14 Gepost op: 23-05-2006 16:36 u »
Het is toch beter om het de gist zo gemakkelijk mogelijk te maken dus door de suiker te inveteren maakt het voor de gist gemakkelijker om de suiker tijdens de hergisting op fles om te zetten tot koolzuur en alcohol.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.128
  • Land: nl
Re: Giststarter
« Reactie #15 Gepost op: 23-05-2006 16:49 u »
Het is toch beter om het de gist zo gemakkelijk mogelijk te maken dus door de suiker te inveteren maakt het voor de gist gemakkelijker om de suiker tijdens de hergisting op fles om te zetten tot koolzuur en alcohol.
Met toevoegen van glucose bij hergisting op fles, maak je het zowel jezelf als de gist makkelijk en je introduceerd geen extra zuur. Houdt er rekening mee dat glucose vaak wordt verkocht als glucose.H2O Dus 1,1 x zoveel als pure glucose gebruiken.

Hopbier

Tags: