Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eerste batch gebrouwen, veel te lage begin SG 13 punten te laag  (gelezen 1752 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline arnaud kooy

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Goedenavond allen,
Ik heb vrijdag nu zondag mijn allereerste badge gebrouwen, echter is het begin SG 1052 dit is 13 te laag volgens het recept.
Heb het vat wel al in de gistkast gezet op 20c.
Wellicht heb ik een fout gemaakt in het toevoegen van het suiker.

Er zat 1 zakje bij ik heb hier het gewicht van het bottelsuiker afgehaald, dus wellicht is er te kort suiker tijdens het kookproces in dit geval?
Ik heb gespoeld tot een volume van 24 ltr wort zoals beschreven, echter na het kookproces was er 23.5 ltr over. te kort verdampt lijkt mij.

Kan ik dit nog oplossen door bijvoorbeeld voor de nagisting van 15c over te hevelen en suiker toe te voegen.
Of kan ik dit nu nog doen, waarschijnlijk wel met gevaar op infectie, of is t te laat.
Indien te laat van fouten leer je,  :huilen:

Ik las: 1 SG omhoog is 2.5 g suiker p/ltr,
23.5 ltr x 2.5 g = 58.75 g om 1 SG te stijgen.
13 sg omhoog: = 763.75 gram

Brouwschema als volgt:
beslagwater 20 liter

maischema
62c 40 min
72c 20 min
78c 5 min

spoelwater tot totaal 24 ltr wort
totale kooktijd 90 min

hopzakje 1  na 30 min
hopzakje 2 na 80 min
suiker en ultramos na 80 min

hoofdvergisting 20c
nagisting 15c

gist voor vlaams blond
8g/ltr voor hergisting op fles

begin sg 1065
eind sg 1011
alc 7,1%

Zie graag iemands reactie tegemoet.
Beginners brouwgroet Arnaud


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Derp

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 362
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: eerste badge gebrouwen, veel te lage begin SG 13 punten te laag
« Reactie #1 Gepost op: 01-08-2021 21:49 u »
Suiker toevoegen is zeker mogelijk. Het is aan te raden te wachten tot na de hoofdgisting en dan de suiker in kokend water op te lossen, af te laten koelen en toe te voegen. Er komt dan een nieuwe meer heftige gisting op gang.

Maar als je niets doet en je haalt het eind SG dan krijg je alsnog een biertje van (52-11)*0.135= ~5.5%. Lijkt me niet gek voor een van je eerste bieren eerlijk gezegd.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.229
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste badge gebrouwen, veel te lage begin SG 13 punten te laag
« Reactie #2 Gepost op: 01-08-2021 21:59 u »
Je lagere SG dan gepland komt voor een deel doordat je meer liters hebt dan waar het recept vanuit gaat. Het wort is hierdoor bij wijze van spreken verdund.
Voor een ander deel zal de lagere opbrengst een gevolg zijn mindere opbrengst van de mouten dan voorzien is in het recept. Over een mindere opbrengst is op het forum heel veel geschreven, zoek maar eens naar rendement, spoelen en filteren.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.561
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Eerste badge gebrouwen, veel te lage begin SG 13 punten te laag
« Reactie #3 Gepost op: 02-08-2021 09:25 u »
Ik heb vrijdag nu zondag mijn allereerste badge gebrouwen, echter is het begin SG 1052 dit is 13 te laag volgens het recept.
Heb het vat wel al in de gistkast gezet op 20c.
Wellicht heb ik een fout gemaakt in het toevoegen van het suiker.
Misschien is er bij het spoelen water niet dóór je bostel gegaan, maar erlangs waardoor je geen suikers hebt meegenomen.

Met een goed passende hevelfilter en voldoende spoelwater op 80°C kan je alle suikers uit je bostel halen.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.542
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Eerste badge gebrouwen, veel te lage begin SG 13 punten te laag
« Reactie #4 Gepost op: 03-08-2021 00:15 u »
Het is ook moeilijk na te gaan wat er mis ging als er geen recept staat. Welke mouten en welk gewicht?

Offline Kramer

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 88
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste badge gebrouwen, veel te lage begin SG 13 punten te laag
« Reactie #5 Gepost op: 03-08-2021 13:41 u »
Ik heb vrijdag nu zondag mijn allereerste badge gebrouwen, echter is het begin SG 1052 dit is 13 te laag volgens het recept.

Batch, een badge is zo'n insigne die je bij de scouting krijgt. ;)

Ik zou nu verder niet meer proberen het begin SG te corrigeren. Het resultaat is een iets lager alcoholpercentage in het bier maar waarschijnlijk prima smaak. Volgende keer proberen het sg te meten tijdens het maischen, dan weet je of je goed zit. Lees je verder goed in over de maisch en spoel procesen en je zal vanzelf wat punten vinden die je kan verbeteren.

Misschien is er bij het spoelen water niet dóór je bostel gegaan, maar erlangs waardoor je geen suikers hebt meegenomen.

Misschien, misschien is het wat totaal anders..... Zie de vele mogelijkheden in de reactie van Jacques. We weten niks over het recept en het brouwproces dus kunnen we niks zinnigs zeggen.

Offline JanDeGraaff

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 933
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Re: Eerste badge gebrouwen, veel te lage begin SG 13 punten te laag
« Reactie #6 Gepost op: 03-08-2021 22:00 u »
Het is ook lastig om bij je eerste brouwsel gelijk een rendement te halen als die van meer ervaren brouwers. Dit zal onherroepelijk resulteren in een lager OG (OG is je begin SG, FG is je eind SG). Daar kun je nu nog weinig aan doen. Pas als je meerdere keren gebrouwen hebt, kun je een trend eruit aflezen en zodoende jouw rendement bepalen. Dit is afhankelijk van jouw brouwmethode, –stijl en –apparatuur en is één van de vele variabelen die je onder de knie moet gaan krijgen.

Pas als je weet wat jouw rendement is en hoe dat tot stand komt, kun je er aan gaan werken om die te verbeteren.
Tot die tijd kun je het rendement (als percentage) aanpassen in je software. Dan kun je zien wat je te verwachten OG is en daarop sturen als het te laag (of te hoog) is. Indien te laag kun je wat mout toevoegen aan je maisch.

Overigens moet je je niet gaan blindstaren op je rendement. Het is wat het is en dat is prima. Als het heel laag is (<60%) loont het wel de moeite om eens te gaan analyseren waar je kunt verbeteren. Maar, tot die tijd zijn er andere zaken waar je op moet focussen om goed onder de knie te krijgen. Een laag rendement kun je nog wel compenseren (niet met suiker!!! maar met meer mout in je maisch).

Succes!!

Offline arnaud kooy

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste batch gebrouwen, veel te lage begin SG 13 punten te laag
« Reactie #7 Gepost op: 03-08-2021 22:13 u »
Dank jullie wel voor jullie reactie.
Ik laat hem zo door gisten, volgende keer beter.
Vandaag even SG gemeten, zat nu op 1028 na 4 dagen.

Ingrediënten:
pilsmout
munichmout
suiker

Voor het bottelen
8 g/ltr

Ik heb het bottelsuiker gewicht 20 ltr x 8 gram van het zakje suiker afgehaald, welk bij geleverd was.
Dus in het recept op 80 minuten suiker toegevoegd, waarbij ik het gewicht aan bottelsuiker eraf heb gehaald.
Wellicht had ik het gehele zakje op 80 min erin moeten doen en dan ander suiker voor het bottelen gebruiken?

Groet Arnaud

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.542
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Eerste batch gebrouwen, veel te lage begin SG 13 punten te laag
« Reactie #8 Gepost op: 03-08-2021 23:44 u »
Ingrediënten:
pilsmout
munich mout
suiker
Nu nog de hoeveelheid in grammen er achter. ;)

Offline arnaud kooy

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste batch gebrouwen, veel te lage begin SG 13 punten te laag
« Reactie #9 Gepost op: 04-08-2021 11:25 u »
Cees goedemorgen,

Aantal grammen weet ik niet, heb het niet nagewogen ::) :nut:
Ik heb even gegoogld en vond via Google een item over dit Vlaams blond 20 liter in dit forum.
Het Vlaams blond pakket, welk ik ook gebruikt heb.
Zie wel al een foutje wat ik gemaakt heb.
Het bottelsuiker moet je dus zelf aanleveren, lees ik. Was helaas niet vermeld.
Er zat dus 300 gram kandijsuiker bij, daar heb ik dus mijn bottelsuiker vanaf gehaald  :'(
Was dus niet de bedoeling, bij het kookproces heb ik dus maar 160 gram toegevoegd ipv de 300 gram.
Als ik de eind SG ga halen, wat ik nu misschien wel niet verwacht door t tekort aan suikers tijdens de kook.
kom ik ongeveer uit op een blond van 5.5% zoals al eerde vermeld in dit forumonderwerp.

We gaan het meemaken. Al doende leert men, als het maar wel te drinken is  ::)

Groet

Offline Kramer

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 88
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste batch gebrouwen, veel te lage begin SG 13 punten te laag
« Reactie #10 Gepost op: 04-08-2021 12:52 u »
kom ik ongeveer uit op een blond van 5.5% zoals al eerde vermeld in dit forumonderwerp.
We gaan het meemaken. Al doende leert men, als htt maar wel te drinken is

Tuurlijk, proef jij bij een commercieel blond direct het verschil tussen 5,5% of 6,5% alcohol? En zo ja, vindt je die van 5,5% dan ondrinkbaar? Zal wel meevallen toch. ;) En nu heb je wat kandijsuiker over voor je volgende brouwsel.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.542
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Eerste batch gebrouwen, veel te lage begin SG 13 punten te laag
« Reactie #11 Gepost op: 04-08-2021 13:00 u »
Zolang de gisting nog bezig is, kan je de rest van je kandijsuiker nog toevoegen. Voor bottelsuiker kan je gewoon kristalsuiker gebruiken.

Offline arnaud kooy

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste batch gebrouwen, veel te lage begin SG 13 punten te laag
« Reactie #12 Gepost op: 04-08-2021 18:01 u »
Bedankt voor jullie reactie, het toevoegen heeft nu toch geen invloed meer op de uiteindelijke hoogte van het alc %, of
heb ik dat mis?
Groet

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 455
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste batch gebrouwen, veel te lage begin SG 13 punten te laag
« Reactie #13 Gepost op: 04-08-2021 19:30 u »
Jazeker wel, zolang er nog levende gist in je gistvat zit, zal ie de suikers omzetten in alcohol en CO2.

Offline Bram86

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 192
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste batch gebrouwen, veel te lage begin SG 13 punten te laag
« Reactie #14 Gepost op: 04-08-2021 20:12 u »
Kook je suiker wel even in 2 delen water en koel het terug. Als je zo suiker in je gistvast gooit gaat het schuimen

Offline arnaud kooy

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste batch gebrouwen, veel te lage begin SG 13 punten te laag
« Reactie #15 Gepost op: 19-08-2021 20:32 u »
Goedenavond,
Ik heb uiteindelijk op de 6de aug toch nog suiker toegevoegd.
Echter geen SG verhoging gemeten.
Bij een paar monsters te hebben afgenomen, koolzuurvorming en schuimvorming.
Daarna was de SG waarde 3 dagen hetzelfde, volgens het recept overhevelen en daarna lageren.
Staat nu op 15 graden sinds 15 aug voor een tiental dagen op ander vat, echter neemt koolzuurgehalte af en geen schuimvorming meer, vat lijkt goed te sluiten.
Had misschien beter niet kunnen overhevelen na het lezen van verschillende artikelen op het forum.

Ben nu toch wel een beetje ongerust dat ik deze batch om zeep heb geholpen.
Heeft iemand suggesties, is er niks aan de hand of dien ik nog stappen te ondernemen.

Groet

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 847
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste batch gebrouwen, veel te lage begin SG 13 punten te laag
« Reactie #16 Gepost op: 20-08-2021 08:23 u »
Wat was het laatst gemeten SG?
Als SG-end nog NIET is bereikt: niét koelen.. Gist heeft warmte nodig om actief te blijven.
Als het (nu koude) bier te hoog SG heeft: weer opwarmen.
Verder weinig fout gegaan lijkt me, al kan het beter.  Bier wordt het zeker.
Proost, Snelbier

Offline arnaud kooy

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste batch gebrouwen, veel te lage begin SG 13 punten te laag
« Reactie #17 Gepost op: 20-08-2021 10:26 u »
Bedankt voor de reactie.
Laatst gemeten SG voor overhevelen 1011.
Heb hem net op 15 graden gemeten nu 1012.
Geen schuim wel een hele lichte koolzuur maar te verwaarlozen.

Wel lees ik dat koolzuur en schuim met hergisting op fles met bottelsuiker nog komt.
Heb ik dit correct en wat zal wijs zijn te doen.

Wil toch erg graag met mijn eerste bier wel slagen met een aardig biertje :-).

Groet

Offline Kramer

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 88
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste batch gebrouwen, veel te lage begin SG 13 punten te laag
« Reactie #18 Gepost op: 20-08-2021 11:23 u »
Wel lees ik dat koolzuur en schuim met hergisting op fles met bottelsuiker nog komt.
Heb ik dit correct en wat zal wijs zijn te doen.

Wil toch erg graag net  mijn eerste bier wel slagen met een aardig biertje :-).

Klopt, de bottelsuiker is juist bedoeld om koolzuur in de fles te krijgen.

Ik zou dit eerste biertje vooral zien als onderdeel van het leren brouwen. Het zal door een paar SG punten verschil echt niet vies worden. Gewoon goed uit laten gisten en dan bottelen en vooral geduld hebben.

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 847
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste batch gebrouwen, veel te lage begin SG 13 punten te laag
« Reactie #19 Gepost op: 20-08-2021 12:19 u »
..Laatst gemeten SG voor overhevelen 1011..  net op 15 graden gemeten nu 1012.
Geen schuim wel een hele lichte koolzuur maar te verwaarlozen.
Wel lees ik dat koolzuur en schuim met hergisting op fles met bottelsuiker nog komt.
Heb ik dit correct en wat zal wijs zijn te doen.
Wil toch erg graag net  mijn eerste bier wel slagen met een aardig biertje :-).
Zie ook reactie van Kramer.  CO2 en schuim komen later uit bottelsuiker.  Normaal dat er nu weinig CO2 in het gistvat zit, dat is je waterslot uitgegaan.
GEDULD hebben, verder niets doen.  Bottelen als SG stabiel blijft (en dat lijkt zo te zijn)..
Met een beetje geluk heb je een 'patersbier' gebrouwen, een laag-alcoholisch Blonde als Westmalle-Extra https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,30778.0.html
Proost, Snelbier

Offline arnaud kooy

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste batch gebrouwen, veel te lage begin SG 13 punten te laag
« Reactie #20 Gepost op: 20-08-2021 13:04 u »
Bedankt voor jullie reactie. Ik hou hem aankomende dagen nog in de gaten en ga begin volgende week bottelen.

Tags: