Hobbybrouwen > Tips

Gistproces start niet op

(1/3) > >>

Gerjan58:
Als beginner heb ik weer het probleem met opstarten van het gistproces. Na 30 uur is er nog niets gebeurd. Kan ik nog ingrijpen en hoe? Mijn gebruikte gist is Brewferm top. Graag advies.

Derp:
De vraag is wat algemeen. Kun je aangeven:
- wat voor bier is het, en begin SG
- hoe oud was de gist (staat op het zakje) en hoe bewaard
- hoe heb je de gist toegevoegd? Droog, gehydrateerd, starter?
- bij welke wort temperatuur toegevoegd?
- bij welke temperatuur vergist je en is het een gecontroleerde vergisting of gewoon in een kamer?
- hoe heb je het wort belucht?
- wat voor gistvat is het en is deze zeker weten lekdicht?

Gerjan58:

- wat voor bier is het, en begin SG
blond, SG begin 1060
- hoe oud was de gist (staat op het zakje) en hoe bewaard
25-mei-2023
- hoe heb je de gist toegevoegd? Droog, gehydrateerd, starter?
zoals op verpakking gemengd met water 25 C
- bij welke wort temperatuur toegevoegd?
25 C
- bij welke temperatuur vergist je en is het een gecontroleerde vergisting of gewoon in een kamer?
20C
- hoe heb je het wort belucht?
roeren met lepel
- wat voor gistvat is het en is deze zeker weten lekdicht?
plastic emmer luchtdicht afgesloten

Derp:
Klinkt an sich alsof alles prima moet zijn. Ik zou toch gokken op een lek in je vat waardoor de druk weg kan op een andere manier dan via je waterslot. 30 uur vertraging is wel vrij lang vind ik.

Met de gegeven informatie is het op afstand moeilijk troubleshooten, ik zou even kijken of het vat wel echt dicht is (water met starsan op spuiten) en als het eind vandaag nog niet begonnen is met bubbelen het vat openmaken en kijken of je activiteit ziet (bubbels, schuim op het oppervlak, maak ook even een foto als je dat doet). Zo nee dan zal je extra gist toe moeten voegen.

Gerjan58:
Ik heb het vat geopend en gist toegevoegd.
https://myalbum.com/album/6AUQ6A68JuJZ

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie