Hobbybrouwen > Brouwproces

Glashelder witbier... maar ik wil het mooi troebel!

(1/2) > >>

oneman:
De titel zegt het al, mijn witbier wordt mooi helder en dat wil ik niet. (Dat, terwijl mijn Vienna steeds maar weer troebel wordt (chill haze), maar da's een ander verhaal).

Ik brouw een witbier van ongeveer 50% pilsmout, 40% tarwevlokken en 10% havervlokken. Da's vrij standaard. Ik gebruik een maischschema voor veel ongemout: 40-50-65-72. Dat geeft een mooi rendement van 70%. Tot zover geen probleem, maar dan wordt mijn witbier zo helder als een pilsje...

Voorheen deed ik gewoon heel simpel 65-72 als schema, minder rendement, maar wel lekker troebel.

Mijn conclusie is nu dat het komt door de 50 stap; alle eiwitten worden opgegeten met als resultaat glashelder bier. Klopt dat? Zo ja, wat zou ik kunnen doen om wel een leuk rendement te halen, maar toch die lekkere (vind ik) troebelheid te behouden? De 50 stap korter maken? Die is nu 25 minuten... Of zelfs helemaal weglaten?

Ik overweeg de volgende keer maar gewoon van 40 meteen naar 65 te gaan... wat denken jullie?

oneman

seed7:
Wat je kunt proberen is om het ongemoute deel te verstijfselen. Het geheel ruim 15 minuten met water stevig door koken, dan water en mout toevoegen zodat je op 65C komt. Levert een prima rendement en al die stappen zijn niet nodig.

Al die maischstappen leveren amper extra rendement. Je maischrendement komt hoofdzakelijk uit het spoelen en schroten, mits je voldoende enzymen in je maisch hebt.

Ingo

Oxhead:
Terug naar het 2staps maischschema van 65-72 dus. Mocht dat nog niet genoeg troebelheid opleveren kan je altijd nog een handvol tarwemeel tijdens het koken toevoegen om een zetmeelwaas te krijgen.

oneman:
Nog wat gelezen n.a.v. jullie antwoorden. Ik had aan moeten geven dat ik altijd vlokken gebruik, geen hele granen. Dat maak het koken niet nodig, maar misschien ook de 40 en 50 stappen overbodig. De 50 wil ik nu eigenlijk hoe dan ook kwijt en de 40 stop is voor gomstoffen, helpt bij het spoelen zeggen ze. Ik heb daar echter niet echt voordeel van gemerkt. Ga dus de volgende keer weer terug naar gewoon 65-72 en voeg maar eens rijsthulzen toe om het filteren daarmee te vergemakkelijken.

Dank voor jullie antwoorden!

oneman

Jacques:
Sla inderdaad de 50 C stap over.

Verder kun je een gistpreparaat van Fermentis kunnen gebruiken: Spring'Blanche.
Dat preparaat is volgens Fermentis rijk aan eiwitten van verschillende moleculaire gewichten die op een welbepaalde manier op elkaar inwerken en zodoende een natuurlijke, stabiele en permanente waas creren.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie