Hobbybrouwen > Grondstoffen

Wyeast smackpack nog bruikbaar?

(1/3) > >>

WJW:
Beste brouwers,
Na een drietal eerdere brouwsels, heb ik de afgelopen week de eerste van twee geplande batches weizen gebrouwen. Ik had voor die twee batches twee pakken gist Wyeast gekocht, zgn smackpacks. Nu viel het mij op dat ondanks dat ze beiden steeds gekoeld bewaard zijn en nog niet geactiveerd waren, één pak duidelijk al boller was dan het andere.
Ik heb het dunste pakje gebruikt: Uit de koelkast gehaald, zakje naar de hoek gemanoevreerd, klap erop en toen werd ie heel mooi bol. Mijn bier staat nu prima te gisten met een lekker actief waterslot.
Maar ik weet niet goed of het andere pak wel goed is. Het is nu al in de koelkast wat opgeblazen, niet zo stevig als het pak dat ik al gebruikt heb, maar toch. Kan het zijn dat het plastic zakje binnenin onverhoopt al stuk is gegaan, waardoor het in de koeling toch al op lage activiteit iets doet?

Wat denken jullie? Kan ik dit nog gebruiken voor mijn volgende batch over enkele weken, of toch beter een nieuw pak halen?

Alvast dank voor jullie adviezen.

Oscar:

--- Citaat van: WJW op 29-07-2021  21:39 u ---Kan ik dit nog gebruiken voor mijn volgende batch over enkele weken,

--- Einde van citaat ---

Ja  :) :brouwen:

WJW:
Kijk, dat is nog eens een helder advies.  8)
Daar kan ik iets mee.
Tot nu toe heb ik alleen met korrelgisten gewerkt, dus dit is nog nieuw voor mij. Ik twijfelde een beetje hoe dit bollere pak te interpreteren. Is het gist dan toch al actief of actiever geweest, maar is dat niet erg omdat het verder koel bewaard wordt?

WJW:
Nu begin ik alsnog weer te twijfelen. Het gistpak is nu, ondanks dat het steeds in de koelkast bewaard is, net zo opgebold als het pak dat ik had geactiveerd voor de eerste batch. Er moet dus wel koolzuur gevormd zijn en de gist is dus actief. Dat zal toch niet de bedoeling van zo’n smackpack met activator zijn lijkt me?
Ik wilde deze gist pas over een week of 3 a 4 gaan gebruiken.
Is er tegen die tijd nog wel genoeg levensvatbare gist over? Hoe lang is dat dan houdbaar?

Simonsj:
Een op pack, meer dan 2 mnd in de koelkast gehad. Starter gemaakt en dikke prima.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie