Hobbybrouwen > Algemene vragen hobbybrouwen

Twee brouwsels van 1 maisch maken mogelijk?

(1/3) > >>

wh_birra:
Hallo, Ik wil binnenkort van mijn tripel na de maisch nog een tweede bier maken van de overgebleven bostel. Ik spoel de maisch normaal niet. Nu zou ik na het overpompen van het wort naar de kookpan alsnog de restsuikers uit willen spoelen en daar een wat lichter blond van willen maken.

Wat is de beste manier om dat te doen? Normaal wil je niet dat de maisch/ bostel droogvalt na het spoelen. Maar bij mij gaat het wort eerst naar een andere pan. Dan pas zou ik het spoelwater op het wort kunnen gieten. Maar hoe bepaal je hoeveel dat moet zijn om nog een redelijk sg over te houden. Kon zo snel hier geen topic terug vinden maar heb er in het verleden wel eens wat over gelezen hier.

Bram86:
Het enige wat ik er ooit over heb gezien is dit:

Snelbier:
Als je na de tripel een beetje spoelt zal er weinig restsuiker zijn, niét de moeite waard om iets van te brouwen.
Zelfs als je na tripel NIET spoelt is er weinig restsuiker om iets van te brouwen.
Geleerd van mijn kortstondige BIAB-periode: BATCH-sparge, ofwel de bostel terug in schoon spoelwater.. Geeft hoger spoelrendement.
Kan je herhalen met meer spoelingen tot er geen suiker meer loskomt óf kafsmaak gaat overheersen.
- Eerste spoeling zit doorgaans wat suiker in, maar net voldoende voor een klein pils-brouwsel.
- Tweede spoeling bevat weinig suikers, en (ook met koud spoelen) duidelijke kafsmaak, NIET te gebruiken voor echt bier.
==============
Conclusies naar mijn (slechts 3-jarige) ervaring:
- Restsuikers uit zwaar wort kan je wat mee na 1x spoelen, maar het wordt een mini-brouwsel met laag SG, eigenlijk niet de moeite waard.
- Smaak loopt na 1x spoelen zoveel terug dat ik er géén 2e spoeling aan waag, dat bostel is voor de geiten.
- SMAAK is voor mij belangrijker dan een handje mout of hoger rendement.
  Gezien proefbare terugloop in smaak ga ik géén 'spoeling' gebruiken voor een delicaat lichter bier als Blonde, zelfs niet 1e spoeling.
Volg je smaak en neus.. Daar kan geen meter tegenop. Brouw fris..  Snelbier

Heuvinger brouwerij:

--- Citaat van: Snelbier op 24-07-2021  17:51 u ---Als je na de tripel een beetje spoelt zal er weinig restsuiker zijn, niét de moeite waard om iets van te brouwen.

--- Einde van citaat ---
Gewoon doorspoelen en dit vocht als basis voor je stookwijn gebruiken.

seed7:
Opties:

- je verdeelt het wort over twee pannen. De eerste pan krijgt ~2/3 van het wort zonder spoelen de tweede ~1/3. Het gespoelde wort verdeel je precies andersom. (party gyle)

- je voegt na het aftappen van de eerste wort (ongespoeld) nog weer wat mout toe, maischt door en tapt het nieuwe wort in een tweede kookpan af.

- je brouwt een extreem zwaar bier, een dubbele tripel zeg maar. Dan heb je in je tweede afloop nog ruim voldoende suiker. Je eerste afloop is dan wel sterker dan voor een tripel, dat zou je zelfs met water kunnen afdunnen.

- in de praktijk, gewoon op een dag twee bieren achter elkaar aan brouwen.

- een methode ooit in Duitsland ontwikkelt om de hoogst mogelijke bierkwaliteit te behalen, zonder verlies van suikers (en niet wat je zoekt): Je tapt het eerste wort af en zet het apart. Je tapt het tweede wort af (gespoeld) dat deel kook je met de hop zoals gebruikelijk. een klein kwartiertje oor einde koken voeg je de eerste wort toe. In de tweede afloop zit het merendeel van de ongewenste smaakstoffen die je deels door het koken kwijt kunt krijgen.

Ingo

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie