Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Twee brouwsels van 1 maisch maken mogelijk?  (gelezen 1117 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline wh_birra

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Twee brouwsels van 1 maisch maken mogelijk?
« Gepost op: 24-07-2021 16:43 u »
Hallo, Ik wil binnenkort van mijn tripel na de maisch nog een tweede bier maken van de overgebleven bostel. Ik spoel de maisch normaal niet. Nu zou ik na het overpompen van het wort naar de kookpan alsnog de restsuikers uit willen spoelen en daar een wat lichter blond van willen maken.

Wat is de beste manier om dat te doen? Normaal wil je niet dat de maisch/ bostel droogvalt na het spoelen. Maar bij mij gaat het wort eerst naar een andere pan. Dan pas zou ik het spoelwater op het wort kunnen gieten. Maar hoe bepaal je hoeveel dat moet zijn om nog een redelijk sg over te houden. Kon zo snel hier geen topic terug vinden maar heb er in het verleden wel eens wat over gelezen hier.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Bram86

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 192
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Twee brouwsels van 1 maisch maken mogelijk?
« Reactie #1 Gepost op: 24-07-2021 16:51 u »
Het enige wat ik er ooit over heb gezien is dit:

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 886
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Twee brouwsels van 1 maisch maken mogelijk?
« Reactie #2 Gepost op: 24-07-2021 17:51 u »
Als je na de tripel een beetje spoelt zal er weinig restsuiker zijn, niét de moeite waard om iets van te brouwen.
Zelfs als je na tripel NIET spoelt is er weinig restsuiker om iets van te brouwen.
Geleerd van mijn kortstondige BIAB-periode: BATCH-sparge, ofwel de bostel terug in schoon spoelwater.. Geeft hoger spoelrendement.
Kan je herhalen met meer spoelingen tot er geen suiker meer loskomt óf kafsmaak gaat overheersen.
- Eerste spoeling zit doorgaans wat suiker in, maar net voldoende voor een klein pils-brouwsel.
- Tweede spoeling bevat weinig suikers, en (ook met koud spoelen) duidelijke kafsmaak, NIET te gebruiken voor echt bier.
==============
Conclusies naar mijn (slechts 3-jarige) ervaring:
- Restsuikers uit zwaar wort kan je wat mee na 1x spoelen, maar het wordt een mini-brouwsel met laag SG, eigenlijk niet de moeite waard.
- Smaak loopt na 1x spoelen zoveel terug dat ik er géén 2e spoeling aan waag, dat bostel is voor de geiten.
- SMAAK is voor mij belangrijker dan een handje mout of hoger rendement.
  Gezien proefbare terugloop in smaak ga ik géén 'spoeling' gebruiken voor een delicaat lichter bier als Blonde, zelfs niet 1e spoeling.
Volg je smaak en neus.. Daar kan geen meter tegenop. Brouw fris..  Snelbier

Offline Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 915
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Hoppecruyt hop
Re: Twee brouwsels van 1 maisch maken mogelijk?
« Reactie #3 Gepost op: 24-07-2021 18:11 u »
Als je na de tripel een beetje spoelt zal er weinig restsuiker zijn, niét de moeite waard om iets van te brouwen.
Gewoon doorspoelen en dit vocht als basis voor je stookwijn gebruiken.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.341
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Twee brouwsels van 1 maisch maken mogelijk?
« Reactie #4 Gepost op: 24-07-2021 20:13 u »
Opties:

- je verdeelt het wort over twee pannen. De eerste pan krijgt ~2/3 van het wort zonder spoelen de tweede ~1/3. Het gespoelde wort verdeel je precies andersom. (party gyle)

- je voegt na het aftappen van de eerste wort (ongespoeld) nog weer wat mout toe, maischt door en tapt het nieuwe wort in een tweede kookpan af.

- je brouwt een extreem zwaar bier, een dubbele tripel zeg maar. Dan heb je in je tweede afloop nog ruim voldoende suiker. Je eerste afloop is dan wel sterker dan voor een tripel, dat zou je zelfs met water kunnen afdunnen.

- in de praktijk, gewoon op een dag twee bieren achter elkaar aan brouwen.

- een methode ooit in Duitsland ontwikkelt om de hoogst mogelijke bierkwaliteit te behalen, zonder verlies van suikers (en niet wat je zoekt): Je tapt het eerste wort af en zet het apart. Je tapt het tweede wort af (gespoeld) dat deel kook je met de hop zoals gebruikelijk. een klein kwartiertje oor einde koken voeg je de eerste wort toe. In de tweede afloop zit het merendeel van de ongewenste smaakstoffen die je deels door het koken kwijt kunt krijgen.

Ingo

Offline biking rebel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 282
  • Land: nl
Re: Twee brouwsels van 1 maisch maken mogelijk?
« Reactie #5 Gepost op: 24-07-2021 22:30 u »
Hallo, Ik wil binnenkort van mijn triple na de maisch nog een tweede bier maken van de overgebleven bostel. Ik spoel de maisch normaal niet. Nu zou ik na het overpompen van het wort naar de kookpan alsnog de restsuikers uit willen spoelen en daar een wat lichter blond van willen maken.

Wat is de beste manier om dat te doen? Normaal wil je niet dat de maisch/ bostel droogvalt na het spoelen. Maar bij mij gaat het wort eerst naar een andere pan. Dan pas zou ik het spoelwater op het wort kunnen gieten. Maar hoe bepaal je hoeveel dat moet zijn om nog een redelijk sg over te houden. Kon zo snel hier geen topic terug vinden maar heb er in het verleden wel eens wat over gelezen hier.

Been there done that. Na 3 pogingen geef ik het op: lekkerste smaken van de mout zitten in het eerste bier. Alledrie waren ze redelijk vlak en saai qua smaak, terwijl de eerste bieren van dezelfde mout heerlijk waren. Het loont de moeite niet om middelmatig bier te brouwen via deze methode.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.581
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Twee brouwsels van 1 maisch maken mogelijk?
« Reactie #6 Gepost op: 25-07-2021 10:39 u »
Nee, wat wel loont is in grote ketel maischen en bij hevelen en spoelen splitsen naar 2 kookketels. Vanaf dan kun je spelen met hop, kruiden , kleur en apart vergisten.

Offline wh_birra

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Twee brouwsels van 1 maisch maken mogelijk?
« Reactie #7 Gepost op: 25-07-2021 14:35 u »
Bedankt voor de feedback. Ik ga het maar lekker laten zoals ik het nu doe :) Dan maar de bostel gebruiken voor brood of iets anders.

Offline ExPeteriment

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 530
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Twee brouwsels van 1 maisch maken mogelijk?
« Reactie #8 Gepost op: 25-07-2021 16:57 u »
Hallo, Ik wil binnenkort van mijn triple na de maisch nog een tweede bier maken van de overgebleven bostel. Ik spoel de maisch normaal niet. Nu zou ik na het overpompen van het wort naar de kookpan alsnog de restsuikers uit willen spoelen en daar een wat lichter blond van willen maken.

Wat is de beste manier om dat te doen? Normaal wil je niet dat de maisch/ bostel droogvalt na het spoelen. Maar bij mij gaat het wort eerst naar een andere pan. Dan pas zou ik het spoelwater op het wort kunnen gieten. Maar hoe bepaal je hoeveel dat moet zijn om nog een redelijk sg over te houden. Kon zo snel hier geen topic terug vinden maar heb er in het verleden wel eens wat over gelezen hier.
Wat is het doel? Geld besparen of lekker bier brouwen? Bij mij is het de laatste, dus begin ik hier niet aan.

Offline wh_birra

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Twee brouwsels van 1 maisch maken mogelijk?
« Reactie #9 Gepost op: 25-07-2021 20:51 u »
Nou als het om geld besparen ging dan was ik natuurlijk nooit gaan bouwen :) Leek me leuk experiment om nog iets met de bostel te doen. Altijd jammer als je iets goeds weg gooit toch.

Offline ExPeteriment

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 530
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Twee brouwsels van 1 maisch maken mogelijk?
« Reactie #10 Gepost op: 26-07-2021 21:24 u »
Nou als het om geld besparen ging dan was ik natuurlijk nooit gaan bouwen :) Leek me leuk experiment om nog iets met de bostel te doen. Altijd jammer als je iets goeds weg gooit toch.
Dat is waar. Gist hergebruiken lijkt me dan ook iets voor jou. Heb ik best goeie ervaringen mee, je boet er in kwaliteit niet mee in, mogelijk integendeel zelfs.

Tags: