Hobbybrouwen > Algemene vragen hobbybrouwen

Veel verschillende hoppen die allen onder de smaakdrempel blijven

(1/1)

Simonius:
Stel, je gebruikt meerdere aromahoppen die een ieder onder de smaakdrempel worden toegevoegd. Wat doet dit met de smaak aangezien er in zijn totaliteit aardig wat aromahoppen worden toegevoegd?

Dit soort vragen komen meestal in me op na een geslaagde gele rakker....

Snelbier:
Neem nog een gele rakker, en maak je niet druk om het 'probleem', is alleen te verhelpen met meer gele rakkers.
Aroma-stofjes chemisch ontleed (voor zover smaken en drempelwaardes bekend) kom je op 30 tot een veelvoud daarvan..
Ga dat 'stapelen', dus meerdere hops die net onder drempelwaarde (smaak) zitten. Een aantal van die 30 tot 300(?) komt dan boven smaakdrempel, en proef je duidelijk.
Uitkomst kan qua smaak héé'l anders zijn dan gedacht of gewenst, het is géén simpele optelsom van hopsmaken.
Veel beroemde bieren houden het bij 2-3 hopsoorten.  Zal een reden hebben.
Proost, Snelbier

Jacques:

--- Citaat van: Simonius op 23-07-2021  17:09 u ---Stel, je gebruikt meerdere aromahoppen die een ieder onder de smaakdrempel worden toegevoegd. Wat doet dit met de smaak aangezien er in zijn totaliteit aardig wat aromahoppen worden toegevoegd?

Dit soort vragen komen meestal in me op na een geslaagde gele rakker....

--- Einde van citaat ---

Je moet wel heel weinig hop toevoegen om onder de smaakdrempel uit te komen...

Maar ik denk dat je bedoeld hebt te vragen wat er met het hopkarakter gebeurt als je meerdere hopsoorten met elkaar vermengd. Het antwoord is dat dit lastig te voorspellen is omdat sommige hopsoorten elkaar versterken en en andere elkaar afzwakken.

Het is een zeer complexe materie omdat zoals Snelbier ook al aangeeft er honderden aromastoffen in hop zitten. De verhoudingen tussen die aromastoffen zorgt voor een specifieke hoparoma. Door te mengen krijgen je andere accenten in de smaak.

Zie onder andere hoparoma and Hoppy Beer Flavor: Chemical Backgrounds and Analytical Tools—
A Review

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie