Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Veel verschillende hoppen die allen onder de smaakdrempel blijven  (gelezen 581 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Simonius

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 64
  • Buienradar vergist zich ook weleens
Stel, je gebruikt meerdere aromahoppen die een ieder onder de smaakdrempel worden toegevoegd. Wat doet dit met de smaak aangezien er in zijn totaliteit aardig wat aromahoppen worden toegevoegd?

Dit soort vragen komen meestal in me op na een geslaagde gele rakker....


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 836
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Veel verschillende hoppen die allen onder de smaakdrempel blijven.
« Reactie #1 Gepost op: 23-07-2021 18:03 u »
Neem nog een gele rakker, en maak je niet druk om het 'probleem', is alleen te verhelpen met meer gele rakkers.
Aroma-stofjes chemisch ontleed (voor zover smaken en drempelwaardes bekend) kom je op 30 tot een veelvoud daarvan..
Ga dat 'stapelen', dus meerdere hops die net onder drempelwaarde (smaak) zitten. Een aantal van die 30 tot 300(?) komt dan boven smaakdrempel, en proef je duidelijk.
Uitkomst kan qua smaak héé'l anders zijn dan gedacht of gewenst, het is géén simpele optelsom van hopsmaken.
Veel beroemde bieren houden het bij 2-3 hopsoorten.  Zal een reden hebben.
Proost, Snelbier

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.178
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Veel verschillende hoppen die allen onder de smaakdrempel blijven
« Reactie #2 Gepost op: 23-07-2021 22:58 u »
Stel, je gebruikt meerdere aromahoppen die een ieder onder de smaakdrempel worden toegevoegd. Wat doet dit met de smaak aangezien er in zijn totaliteit aardig wat aromahoppen worden toegevoegd?

Dit soort vragen komen meestal in me op na een geslaagde gele rakker....

Je moet wel heel weinig hop toevoegen om onder de smaakdrempel uit te komen...

Maar ik denk dat je bedoeld hebt te vragen wat er met het hopkarakter gebeurt als je meerdere hopsoorten met elkaar vermengd. Het antwoord is dat dit lastig te voorspellen is omdat sommige hopsoorten elkaar versterken en en andere elkaar afzwakken.

Het is een zeer complexe materie omdat zoals Snelbier ook al aangeeft er honderden aromastoffen in hop zitten. De verhoudingen tussen die aromastoffen zorgt voor een specifieke hoparoma. Door te mengen krijgen je andere accenten in de smaak.

Zie onder andere hoparoma and Hoppy Beer Flavor: Chemical Backgrounds and Analytical Tools—
A Review

Tags: