Algemeen > Stel je voor

Voorstellen: Nic

<< < (2/2)

Derp:

--- Citaat van: Nic338368 op 20-07-2021  22:03 u ---Ik haal de speiße, zoals de Duitsers het noemen uit het gekookte wort en die doe ik ontsmette beugelflessen, deze voeg ik weer toe als ik wil gaan bottelen of fusten. Je moet volgens Duitse sites rekenen op 5 tot 10%. Ik heb ook een keer later een kleine hoeveelheid gebrouwen om daarna toe te voegen. UWVVCU

--- Einde van citaat ---
Wow. Nooit bedacht dat het zo kon. Cool!

Nic338368:
Uit mijn logboek:
Hergisting op de fles en op vaatjes
Voor flessen bier is max 5 gram CO2 per liter nodig.
In het bier zit ongeveer 1-2 gram CO2.
2,05 gram suiker levert 1 gram CO2 op.
Ik moet dus per liter 3 x 2,05 gram suiker bijvoegen.
Dat is 6,15 gram per liter of te wel 2,8 gram.
Voor vaatjes 10, 4 liter neem je 3 gram per liter

Vaten van te voren vullen met CO2.
Bij openen ontsnapt de zuurstof en blijft de CO2 in het vat. Vervolgens 3 gram per liter aan suiker voor het vat toevoegen. 3x10,4 =31,2 gram suiker per vat.

Als je brouwt volgens het Duitse Reinheitsgebot mag je geen suiker, ook geen bottel suiker toevoegen. hergisting op de fles wordt gedaan door na het koken van het wort 5% tot 10% van het wort in beugelflessen te doen en die koel weg te zetten in de koelkast Als je de hete wort in de schone beugelfles doet en deze sluit en keert blijft het wort steriel.
De nog niet vergiste suikers in het wort zorgen voor een hergisting. Doordat je dezelfde wort toevoeg blijft het bier hetzelfde. Deze wort heet speise.
17 september
1 kg Weyermann barke pilsner afgewogen, geschroot en 3 voudige decoctie
Hete wort in 7 ontsmette beugelflessen gedaan. SG 1074.
Deze worden gebruikt voor de hergisting en voor het maken van een giststarter.

Derp:
Merk je ook een effect op de smaak van het bier of is dat niet merkbaar?

Nic338368:
Nee, dat is niet merkbaar op de hoeveelheid en de manier van brouwen. Met pannen en een thermometer brouwen is ook al werk je nauwkeurig te veel afwijking om daar verschil in te kunnen maken.

Heuvinger brouwerij:

--- Citaat van: Nic338368 op 20-07-2021  22:30 u ---Als je brouwt volgens het Duitse Reinheitsgebot mag je geen suiker, ook geen bottel suiker toevoegen. hergisting op de fles wordt gedaan door na het koken van het wort 5% tot 10% van het wort in beugelflessen te doen en die koel weg te zetten in de koelkast Als je de hete wort in de schone beugelfles doet en deze sluit en keert blijft het wort steriel.

--- Einde van citaat ---
Ik heb een soortgelijke methode toegepast om wat wort te bewaren voor giststarters.
Echter heb ik de gevulde flessen in een inkookautomaat verhit to 93 ºC.
Om zeker te zijn, ik wil geen suikerhoudende vloeistof over de garage vloer, bewaar ik de flessen buiten.
Nu na bijna half jaar verder is er geen een fles kapot gegaan.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie