Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Voorstellen: Nic  (gelezen 658 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Nic338368

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Voorstellen: Nic
« Gepost op: 20-07-2021 16:59 u »
Ik ben Nic 338368 55 jaar en hobbybrouwer.
Ik heb al een aantal keren op het forum gekeken maar ik ga niet deelnemen aan het forum voordat ik mij voorgesteld heb.Ik bak mijn eigen brood en brouw bier. Ik heb dit altijd gedaan met pannen en een zelfgemaakt zeef. Dat is tijdrovend en bovendien zwaar tillen. Een pan met bijna 6750 gram mout en 25 liter water 3x van het fornuis tillen om met de hooikist methode, inpakken in een dekbed is zwaar en met steeds hogere temperaturen ook uitkijken.

Ik heb daarom een Easybrew30+ gekocht en heb hier gisteren voor het eerst mee gewerkt. Een heel verschil in arbeidsintensiviteit en minder tijd.
De boekjes die ik heb zijn van Jan Van Schaik, Brouw bier voor je plezier, Henk van Slachteren, Het Internationale Bier Brouw Boek en Ron Hoose Zelf Bier maken. Ze zijn uit de jaren 80.

Ik heb een aantal jaren niet gebrouwen maar ben door Collega's die zelf brouwen een paar jaar geleden weer begonnen met brouwen.
De laatste bieren heb ik gebrouwen volgens het Duitse Rheinheidsgebot. Dat is geen must maar gewoon leuk om mee te experimenteren.
Daarnaast heb ik sinds vorig jaar een tapinstallatie in de keuken staan en gaat het grootste gedeelte op vaten.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.215
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Voorstellen: Nic
« Reactie #1 Gepost op: 20-07-2021 18:23 u »
Welkom op het forum Nic.

Sinds de jaren 80 zijn veel inzichten rond het brouwen gewijzigd. Zo is er tegenwoordig veel meer aandacht voor oxidatie.

Offline Derp

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 362
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Voorstellen: Nic
« Reactie #2 Gepost op: 20-07-2021 20:50 u »
Interessant hoor, brouwen volgens Rheinheitsgebot. Doe je het dan ook zonder suiker en CO2 toevoeging? Dat lijkt me best moeilijk, terugkoelen precies op het juiste moment in de staart van de vergisting.

Welkom en veel plezier!

Offline Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 900
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Hoppecruyt hop
Re: Voorstellen: Nic
« Reactie #3 Gepost op: 20-07-2021 20:58 u »
De boekjes die ik heb zijn van Jan Van Schaik, Brouw bier voor je plezier, Henk van Slachteren, Het Internationale Bier Brouw Boek en Ron Hoose Zelf Bier maken. Ze zijn uit de jaren 80.
Geweldig!
Die boeken heb ik ook.

Offline Nic338368

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Voorstellen: Nic
« Reactie #4 Gepost op: 20-07-2021 22:03 u »
Ik haal de speiße, zoals de Duitsers het noemen uit het gekookte wort en die doe ik ontsmette beugelflessen, deze voeg ik weer toe als ik wil gaan bottelen of fusten. Je moet volgens Duitse sites rekenen op 5 tot 10%. Ik heb ook een keer later een kleine hoeveelheid gebrouwen om daarna toe te voegen. UWVVCU

Offline Derp

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 362
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Voorstellen: Nic
« Reactie #5 Gepost op: 20-07-2021 22:04 u »
Ik haal de speiße, zoals de Duitsers het noemen uit het gekookte wort en die doe ik ontsmette beugelflessen, deze voeg ik weer toe als ik wil gaan bottelen of fusten. Je moet volgens Duitse sites rekenen op 5 tot 10%. Ik heb ook een keer later een kleine hoeveelheid gebrouwen om daarna toe te voegen. UWVVCU
Wow. Nooit bedacht dat het zo kon. Cool!

Offline Nic338368

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Voorstellen: Nic
« Reactie #6 Gepost op: 20-07-2021 22:30 u »
Uit mijn logboek:
Hergisting op de fles en op vaatjes
Voor flessen bier is max 5 gram CO2 per liter nodig.
In het bier zit ongeveer 1-2 gram CO2.
2,05 gram suiker levert 1 gram CO2 op.
Ik moet dus per liter 3 x 2,05 gram suiker bijvoegen.
Dat is 6,15 gram per liter of te wel 2,8 gram.
Voor vaatjes 10, 4 liter neem je 3 gram per liter

Vaten van te voren vullen met CO2.
Bij openen ontsnapt de zuurstof en blijft de CO2 in het vat. Vervolgens 3 gram per liter aan suiker voor het vat toevoegen. 3x10,4 =31,2 gram suiker per vat.

Als je brouwt volgens het Duitse Reinheitsgebot mag je geen suiker, ook geen bottel suiker toevoegen. hergisting op de fles wordt gedaan door na het koken van het wort 5% tot 10% van het wort in beugelflessen te doen en die koel weg te zetten in de koelkast Als je de hete wort in de schone beugelfles doet en deze sluit en keert blijft het wort steriel.
De nog niet vergiste suikers in het wort zorgen voor een hergisting. Doordat je dezelfde wort toevoeg blijft het bier hetzelfde. Deze wort heet speise.
17 september
1 kg Weyermann barke pilsner afgewogen, geschroot en 3 voudige decoctie
Hete wort in 7 ontsmette beugelflessen gedaan. SG 1074.
Deze worden gebruikt voor de hergisting en voor het maken van een giststarter.

Offline Derp

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 362
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Voorstellen: Nic
« Reactie #7 Gepost op: 20-07-2021 22:38 u »
Merk je ook een effect op de smaak van het bier of is dat niet merkbaar?

Offline Nic338368

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Voorstellen: Nic
« Reactie #8 Gepost op: 20-07-2021 22:48 u »
Nee, dat is niet merkbaar op de hoeveelheid en de manier van brouwen. Met pannen en een thermometer brouwen is ook al werk je nauwkeurig te veel afwijking om daar verschil in te kunnen maken.

Offline Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 900
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Hoppecruyt hop
Re: Voorstellen: Nic
« Reactie #9 Gepost op: 20-07-2021 22:52 u »
Als je brouwt volgens het Duitse Reinheitsgebot mag je geen suiker, ook geen bottel suiker toevoegen. hergisting op de fles wordt gedaan door na het koken van het wort 5% tot 10% van het wort in beugelflessen te doen en die koel weg te zetten in de koelkast Als je de hete wort in de schone beugelfles doet en deze sluit en keert blijft het wort steriel.
Ik heb een soortgelijke methode toegepast om wat wort te bewaren voor giststarters.
Echter heb ik de gevulde flessen in een inkookautomaat verhit to 93 ºC.
Om zeker te zijn, ik wil geen suikerhoudende vloeistof over de garage vloer, bewaar ik de flessen buiten.
Nu na bijna half jaar verder is er geen een fles kapot gegaan.

Tags: