Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Leuk recept voor barrel aged  (gelezen 905 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline vanderhoeve

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 103
  • Land: nl
Leuk recept voor barrel aged
« Gepost op: 18-07-2021 15:22 u »
Ik heb een aantal eikenhouten vaatjes gekocht die in het verleden zijn gebruikt voor wiskey (20 en 30 liter).
Nou wil ik gaan proberen om wat bieren weg te leggen. weet iemand een leuk recept wat goed geschikt is?
Ik houd zelf niet van lambiek dus die sla ik even over

Ik zat zelf te denken aan een Orval achtig bier of een quadrupel, iets wat een goede kans van slagen heeft
tips? Waar moet ik op letten? Hoe groot is het gevaar voor infectie?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.794
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: leuk recept voor barrel aged
« Reactie #1 Gepost op: 18-07-2021 20:07 u »
weet iemand een leuk recept wat goed geschikt is?

Alle bieren zijn geschikt voor barrel aging  :brouwen:

Aanzetje :

Pilsmout tot SG 1090
Saaz tot 50 IBU
US05 gist..

 :brouwen:

Offline vanderhoeve

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 103
  • Land: nl
Re: leuk recept voor barrel aged
« Reactie #2 Gepost op: 18-07-2021 21:21 u »
Okey dat wist ik niet,
En is er een grote kans op zuur bier door een infectie? Of valt dat wel mee?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.794
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: leuk recept voor barrel aged
« Reactie #3 Gepost op: 18-07-2021 22:20 u »
En is er een grote kans op zuur bier door een infectie? Of valt dat wel mee?

wat denk je zelf ? Vele brouwerijen  doen aan barrel aging.... als het vaak fout zou gaan zouden ze dat niet doen.. ;)

Offline Kramer

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: leuk recept voor barrel aged
« Reactie #4 Gepost op: 18-07-2021 23:40 u »
ik zat zelf te denken aan een Orval achtig bier of een quadrupel, iets wat een goede kans van slagen heeft
tips?

Beide prima, een barleywine vind ik zelf ook altijd een goede keuze. Dat is meestal niet de meest spannende stijl dus de extra toevoeging door het barrel agen is dan welkom.

Offline Alexander_H

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 192
  • Land: nl
  • Brouwen is leren
Re: Leuk recept voor barrel aged
« Reactie #5 Gepost op: 19-07-2021 08:36 u »
Quadrupel, Stout of Barleywine zijn allemaal prima stijlen die met toevoeging van Barrel aging iets extras krijgen wat mij betreft.

Offline vanderhoeve

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 103
  • Land: nl
Re: Leuk recept voor barrel aged
« Reactie #6 Gepost op: 19-07-2021 12:21 u »
Ik ga dan voor de barley wine .
Is even op zoek naar een leuk bewezen recept.
Vergisting gewoon in een vergistingsvat en lageren op het vat.
Vat eerst nog schoonmaken met soda? Of een litertje alcohol er in voor desinfectie?

Offline vanderhoeve

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 103
  • Land: nl
Re: Leuk recept voor barrel aged
« Reactie #7 Gepost op: 20-07-2021 19:29 u »
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptvan der Hoeve barley wine
Brouwdatum
BierstijlBarley Wine
Volume25,0 l
Begin SG1,095 SG
Berekende kleur (Morey)40 EBC
Berekende bitterheid (Rager)45 IBU
Brouwzaalrendement73,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
20,29 lWater uit Zutphen
18,50 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
9,20 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC84,0 %
0,77 kgwitte kandijsuikerSupermarkt3 EBC7,0 %
0,77 kgAroma 100Dingemans100 EBC7,0 %
0,22 kgSpecial BDingemans350 EBC2,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 įC1 min.60 min.2,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 įC15 min.10 min.2,0 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.5 min.2,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,6 gMagnumbellen10,7%60 min.33,1 IBU
30,4 gNorthern Brewerbellen9,7%10 min.6,0 IBU
25,4 gMagnumbellen10,7%10 min.5,5 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2,03 gWyeast gistvoedingandershoofdvergisting


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Trappist High Gravity (3787)bovengist


Lageren op een gebruikt wiskey vat van 25 liter


Iemand nog op of aanmerkingen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.972
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Leuk recept voor barrel aged
« Reactie #8 Gepost op: 21-07-2021 00:12 u »
[Iemand nog op of aanmerkingen?

Niet veel mis met dit recept.

Wel zou ik zorgen voor voldoende gist. Maak daarom op tijd een giststarter met de Wyeast verpakking. Als je geen magneetroerder hebt kun je het beste een starter maken met 2 liter wort/moutextract oplossing met een begin SG van 1040. Zet de starter in een koelkast als deze minder actief wordt. Laat de gist uitzakken en giet vlak voor gebruik van de gist de vloeistof boven de gist af. Op die manier voorkom je dat bier te veel verdund wordt door de giststarter. Je wilt immers een zwaar bier brouwen.

Offline vanderhoeve

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 103
  • Land: nl
Re: Leuk recept voor barrel aged
« Reactie #9 Gepost op: 21-07-2021 07:39 u »
Zijn de hopsoorten en hoeveelheden ook verstandig? Dat vind ik altijd lastig met uitzoeken.
Ik was inderdaad van plan om een grote starter te maken op de magneetroerder, ik heb er zin in :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.972
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Leuk recept voor barrel aged
« Reactie #10 Gepost op: 21-07-2021 22:06 u »
Zijn de hopsoorten en hoeveelheden ook verstandig? Dat vind ik altijd lastig met uitzoeken.
Ik was inderdaad van plan om een grote starter te maken op de magneetroerder, ik heb er zin in :brouwen:

Ik zou voor de laatste hopgiften kiezen voor Engelse aromahopsoorten zoals Goldings of Fuggles. Magnum is namelijk vrij neutraal.

 

Offline vanderhoeve

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 103
  • Land: nl
Re: Leuk recept voor barrel aged
« Reactie #11 Gepost op: 22-07-2021 07:39 u »
Oke, dat is een goeie, ik moet nog wat bestellen dus dat komt goed uit.

De gist kan ik ook opkweken uit een Westmalle dubbel las ik?

Offline Gielus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Land: nl
  • Het is wel bier, maar geen Biemus
Re: Leuk recept voor barrel aged
« Reactie #12 Gepost op: 22-07-2021 20:51 u »
Persoonlijk zou ik de vaten niet spoelen met alcohol of soda. Dit gaat allemaal ten koste van de smaak. Wel zou ik de buitenkant even nat maken. Dan zet het hout uit en heb je minder kans op lekken. Ook sla ik vooraf alvast een roestvrij stalen spijker in de zijkant. Dit om het tussentijds proeven te vergemakkelijken en scheelt dus gehannes met boorbitjes ontsmetten. Proef om de 3 maanden even want de grens tussen lang genoeg en te lang is makkelijk te overschrijden.

Tags: