Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hoogezandster Alt 2021  (gelezen 3792 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 977
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Hoogezandster Alt 2021
« Gepost op: 17-07-2021 11:32 u »
Hoi allen,

Morgen staat een Alt op het programma, gebaseerd op het Altstadt Alt recept uit "Altbier" door Horst Dornbusch:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHoogezandster Alt 2021
Kenmerk
Brouwdatum18/07/2021
BiertypeAlt
Aantal liters25
Gewenst begin SG1053 (5.7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater36.3 liter
Maischdikte3.3 l/kg
Maischwater20.0 liter
Spoelwater16.3 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur45 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid41 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pale ale mout, zomer gerst59.9 %3.590 kg5 EBC
Munchener mout (CM)15.0 %0.900 kg24 EBC
Viennamout (CM)15.0 %0.900 kg6 EBC
Crystal10.0 %0.600 kg149 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Strisselpalt3.2 %60 gr90 minuten22 EBU
Strisselpalt5.0 %30 gr30 minuten12 EBU
Saaz (CZ)3.4 %40 gr10 minuten5 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1007 German Ale
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
150C30 minuten3.3 l/kg
264C15 minuten3.3 l/kg
369C15 minuten3.3 l/kg
478C5 minuten3.3 l/kg


Geen plannen voor waterbehandeling deze keer en geplande vergisitng bij 14C. Opmerkingen/aanvullingen/commentaar?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 977
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: Hoogezandster Alt 2021
« Reactie #1 Gepost op: 18-07-2021 18:42 u »
25 L met SG 1050 vlg hydrometer en 1044 volgens ispindel. Gent op 20 graden en nu op 14 graden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.193
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoogezandster Alt 2021
« Reactie #2 Gepost op: 18-07-2021 23:42 u »
Waarom heb je gekozen voor 30 minuten bij 50 C?

Voor wat betreft de mouten denk ik dat je bier een beetje weeg moutig wordt. Zelf zou ik een kleine hoeveelheid chocolademout (3%) hebben in plaats van de crystal mout.

En qua hop heb ik de voorkeur voor Duitse aromahoppen boven een Franse (Strisselpalt).


Maar goed, je hebt al gebrouwen...  :)

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 977
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: Hoogezandster Alt 2021
« Reactie #3 Gepost op: 18-07-2021 23:57 u »
Hoi Jacques,

Het maischschema komt uit het genoemde boekje. Het boekje is al wat ouder dus wellicht is het voor oudere (slechtere) mouten bedoeld. De moutstort kwam daar ook uit dus ben benieuwd of ik het straks met je eens ben. Het verbaasde me hoe weinig hopsmaak het wort had, ondanks de respectabele hoeveelheid hop. Eens dat Duitse hop mooier geweest waren; een Spalt Select was mooi geweest, maar aangezien dit ook een Spalt is die ik wl op voorraad had is het deze geworden. Ik zal tzt mijn bevindingen delen

Offline Derp

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 362
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoogezandster Alt 2021
« Reactie #4 Gepost op: 19-07-2021 09:32 u »
Hoi Jacques,

Het maischschema komt uit het genoemde boekje. Het boekje is al wat ouder dus wellicht is het voor oudere (slechtere) mouten bedoeld. De moutstort kwam daar ook uit dus ben benieuwd of ik het straks met je eens ben. Het verbaasde me hoe weinig hopsmaak het wort had, ondanks de respectabele hoeveelheid hop. Eens dat Duitse hop mooier geweest waren; een Spalt Select was mooi geweest, maar aangezien dit ook een Spalt is die ik wl op voorraad had is het deze geworden. Ik zal tzt mijn bevindingen delen
Ben benieuwd, want er staat bij mij ook een alt op het programma over een aantal weken!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.193
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoogezandster Alt 2021
« Reactie #5 Gepost op: 19-07-2021 21:41 u »
Het maischschema komt uit het genoemde boekje. Het boekje is al wat ouder dus wellicht is het voor oudere (slechtere) mouten bedoeld. De moutstort kwam daar ook uit dus ben benieuwd of ik het straks met je eens ben.

Dat kun je alleen constateren al je het bier nog een keer brouwt en dan de 50 C stap weglaat...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.193
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoogezandster Alt 2021
« Reactie #6 Gepost op: 19-07-2021 21:52 u »
Ben benieuwd, want er staat bij mij ook een alt op het programma over een aantal weken!

Je zou naar dit recept kunnen kijken
https://theswaen.com/nl/recipe-of-the-month-altbier/

Offline Derp

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 362
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoogezandster Alt 2021
« Reactie #7 Gepost op: 19-07-2021 21:54 u »
Je zou naar dit recept kunnen kijken
https://theswaen.com/nl/recipe-of-the-month-altbier/
Dank je! Volgens mij heb ik veel ingredinten op voorraad van dat recept.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 977
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: Hoogezandster Alt 2021
« Reactie #8 Gepost op: 20-07-2021 18:33 u »
Ik zie nog geen enkele activiteit in het waterslot of op de ispindel. Moet ik nog meer geduld hebben of vast andere gist bestellen en hopen dat het zo lang goed gaat zonder infectie?

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 977
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: Hoogezandster Alt 2021
« Reactie #9 Gepost op: 20-07-2021 20:10 u »
Ik heb 2 zakjes gozdawa old german alt besteld. Die heb ik eerder succesvol gebruikt en was ik van plan te gebruiken maar was 2 weken geleden niet op voorraad

Offline Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 899
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Hoppecruyt hop
Re: Hoogezandster Alt 2021
« Reactie #10 Gepost op: 20-07-2021 20:20 u »
Ik zie nog geen enkele activiteit in het waterslot of op de ispindel. Moet ik nog meer geduld hebben of vast andere gist bestellen en hopen dat het zo lang goed gaat zonder infectie?
Ow, dat gaat naar mijn idee niet goed.
Alsop  mijn wort de volgende morgen geen schuim staat dan ben ik al ongerust.
Over het algemeen staat er na het toevoegen van gist al na 2 uur schuim op.
Al een paar keer mee gemaakt dat ik de volgende morgen de plavuizen moest dwijlen vanwege een onverwachte heftige gisting.
Ik heb wel gist voor je, eventueel verse Saison Dupont slurrie, een 30 km rijden.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 977
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: Hoogezandster Alt 2021
« Reactie #11 Gepost op: 20-07-2021 20:25 u »
Ik heb wel eens dat het 24 uur duurt of iets meer bij lage temperatuur maar dit nog nooit gehad. Heel erg bedankt voor het aanbod; ik hoop dat Sil van brouwmout snel opstuurd dan is het hier uiterlijk overmorgen

Offline Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 899
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Hoppecruyt hop
Re: Hoogezandster Alt 2021
« Reactie #12 Gepost op: 20-07-2021 20:36 u »
Ik hoop voor je dat het goed gaat met je alt.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 977
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: Hoogezandster Alt 2021
« Reactie #13 Gepost op: 20-07-2021 20:42 u »
Dank je, fingers crossed inderdaad! Hij staat bij 14 C dus hopelijk helpt het.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 720
  • Land: nl
    • FRED Brewery
Re: Hoogezandster Alt 2021
« Reactie #14 Gepost op: 20-07-2021 20:54 u »
Dank je, fingers crossed inderdaad! Hij staat bij 14 C dus hopelijk helpt het.

Ik zie 13 graden en een Ale gist, dus ik ging even zoeken en vond een quote van Jacques:
"Voor een beetje vlotte vergisting zou ik voor 18 C gaan. Als je de vergisting uitvoert bij 13 C heb je 2 tot 3 keer zo veel gist nodig. "

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 977
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: Hoogezandster Alt 2021
« Reactie #15 Gepost op: 20-07-2021 22:22 u »
Tja dilemma; temp omhoog en meer risico op infectie of 2 dagen wachten op de nieuwe gist  ...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.193
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoogezandster Alt 2021
« Reactie #16 Gepost op: 20-07-2021 23:10 u »
Ik zie 13 graden en een Ale gist, dus ik ging even zoeken en vond een quote van Jacques:
"Voor een beetje vlotte vergisting zou ik voor 18 C gaan. Als je de vergisting uitvoert bij 13 C heb je 2 tot 3 keer zo veel gist nodig. "

Inderdaad. Door de temperatuur te verhogen verloopt de vergisting en ook de start van de vergisting veel sneller.

De hoeveelheid gist dat je ent hoort afgestemd te zijn op de vergistingstemperatuur. Bij een vergisting bij 30 C zoals met kveik heb je veel minder gist nodig dan wanneer je een pilsner vergist bij 15 C. 

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 720
  • Land: nl
    • FRED Brewery
Re: Hoogezandster Alt 2021
« Reactie #17 Gepost op: 21-07-2021 08:02 u »
Tja dilemma; temp omhoog en meer risico op infectie of 2 dagen wachten op de nieuwe gist  ...

Denk je dat het verhogen van de temperatuur van 13 naar 16-18 en groter infectie risico heeft? Ik heb geen idee eigenlijk, maar gevoelsmatig lijkt me dat verwaarloosbaar?

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 977
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: Hoogezandster Alt 2021
« Reactie #18 Gepost op: 21-07-2021 20:47 u »
Misschien had ik inderdaad meer moeten toevoegen maar was uitgegaan van volume en temperatuurrange op de verpakking. En vergisting op 18 gr voor een alt lijkt me veel. Ik heb nu 2 zakjes gozdawa old german alt besteld, dat zou voor iets van 40 L moeten zijn dus dat lijkt me voldoende. Voor wb de temperatuur mbt infecties: als er zo veel meer gist nodig is, lijkt me dat je ook zo veel meer wilde gist of andere ongenode gasten nodig hebt

Offline Derp

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 362
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoogezandster Alt 2021
« Reactie #19 Gepost op: 21-07-2021 20:57 u »
Behalve dat sommige bacterin zich 6 maal sneller vermenigvuldigen dan gisten.

Offline Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 899
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Hoppecruyt hop
Re: Hoogezandster Alt 2021
« Reactie #20 Gepost op: 22-07-2021 22:42 u »
Gist binnen gekregen?

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 977
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: Hoogezandster Alt 2021
« Reactie #21 Gepost op: 23-07-2021 09:02 u »
Yes gisteren de gist toegevoegd. SG was onveranderd, en alles zag er normaal uit en rook normaal. Bij 12 graden begon hij al na een paar uur voorzichtig te bluppen. Heb de temp naar 17 graden gedaan en daar blijft hij nog 2 dagen op dan naar 16 gr. (Gozdawa gist wat warmer). Activiteit vanochtend was al een stuk meer en SG is ook gedaald. Duimen dus maar lijkt hoopvol

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 977
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: Hoogezandster Alt 2021
« Reactie #22 Gepost op: 24-07-2021 11:57 u »
SG is nu al 1004. Ik zal de temperatuur nog even paar graden omhoog doen en dan morgen of overmorgen bottelen

Offline Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 899
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Hoppecruyt hop
Re: Hoogezandster Alt 2021
« Reactie #23 Gepost op: 24-07-2021 16:23 u »
Gewoon strak doorwerken!
Lekker 4 of 5 dagen na start gisting bottelen!
Daar krijg je hier op het forum geen jaknikkers mee!
Ik hou van vlot bottelen, maar zo snel krijg ik het niet voor mekaar.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 977
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: Hoogezandster Alt 2021
« Reactie #24 Gepost op: 24-07-2021 17:26 u »
Tja met een SG van 1004 heeft het weinig zin hem nog weken te laten staan. Maar voor de ispindel stond mijn bier ook langer

Tags: