Hobbybrouwen > Brouwproces

Overmatig schuimend bier

(1/3) > >>

Maarten_www:
Ik heb nu voor een tweede keer een batch bier dat alleen maar schuimt bij het schenken. De eerste keer had ik mijn bier gebotteld, de tweede keer in een minikeg gedaan.
Het zijn twee verschillende recepten en ik heb alleen hop toegevoegd bij het koken.

Het bier zit al twee maanden in mijn keg en ook als ik de druk verlaag blijft het schuimen.

Weet iemand wat hiervan de oorzaak kan zijn?

Hartelijke groet,

Maarten

Robert1968:
Bier niet uitvergist bij bottelen?

Teveel bottelsuiker gebruikt? In de fles circa 6-8 g/l, in een keg circa 3-4 g/l.

brouwerwaldonk:
Als je bier botteld en het schuimt over bij het openen kan je dat vermijden door druk af te laten door de kroonkurk een beetje te lichten zonder die eraf te wippen, dus even laten sissen en dan niet meer lichten. Eventueel enkele malen herhalen.
Met een keg zou druk aflaten ook moeten lukken tegen het overschuimen.

Maarten_www:
Ik heb op de keg geen bottelsuiker gebruikt. Die breng ik met koolzuur op druk.

Zelfs als ik de kroonkurk er rustig afhaal ontstaat er bij het inschenken alleen maar schuim. En vanuit de tap van de keg krijg ik ook alleen maar een stevige, dikke schuim.

Ik weet niet of dit soort wilde schuim ontstaat door verontreiniging bij het brouwen. Ik ben best wel secuur qua hygiŽne tijdens het brouwen.

brouwerwaldonk:
Gewoon beetje bij beetje wat druk aflaten van uw keg op het overdruk ventiel, zonder dat er schuim uit komt.
Na het vullen van uw keg is het bier blijven gisten vandaar die te hoge druk.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie