Hobbybrouwen > Brouwproces

Tempo van de hoofdvergisting

<< < (2/2)

Jacques:

--- Citaat van: hansHalberstadt op 12-07-2021  22:52 u ---in principe is de snelheid van vergisting evenredig met het aantal gistcellen, echter met te weinig gist zijn de cellen op het einde versleten en loopt de gisting daardoor vast omdat er steeds minder actieve overblijven. Een hoofdgisting van ca een dag of 5 is en redelijk optimum. Dus dan zou je met 40% van de hoeveelheid gist toekunnen.

--- Einde van citaat ---

De hoeveelheid vitale gistcellen maakt inderdaad veel uit, maar vlak de vergistingstemperatuur ook niet uit als het aankomt op de snelheid van de vergisting.

hansHalberstadt:

--- Citaat van: Jacques op 13-07-2021  17:19 u ---De hoeveelheid vitale gistcellen maakt inderdaad veel uit, maar vlak de vergistingstemperatuur ook niet uit als het aankomt op de snelheid van de vergisting.

--- Einde van citaat ---
Zeker, maar mbt de gistingstemperatuur heb je al snel een beperking. Te laag en de gist slaat te vroeg neer en de gisting stopt. Te hoog en je krijgt ongewenste bijsmaakjes. Het doel moet ook zijn om de optimale hoeveelheid gist te gebruiken. En dat bepalen door de gistingsduur van de hoofdgisting op 5 a 7 dagen te zetten zit je aardig goed denk ik (zwaar bier zal wat langer duren omdat er gewoon meer suiker vergist moet worden).

Jacques:

--- Citaat van: hansHalberstadt op 13-07-2021  17:56 u ---Zeker, maar mbt de gistingstemperatuur heb je al snel een beperking. Te laag en de gist slaat te vroeg neer en de gisting stopt. Te hoog en je krijgt ongewenste bijsmaakjes. Het doel moet ook zijn om de optimale hoeveelheid gist te gebruiken. En dat bepalen door de gistingsduur van de hoofdgisting op 5 a 7 dagen te zetten zit je aardig goed denk ik (zwaar bier zal wat langer duren omdat er gewoon meer suiker vergist moet worden).

--- Einde van citaat ---

Ook als je stuurt op de hoeveelheid gist heb je te maken met be´nvloeding van de smaak.
Als je een fruitig bier met veel esters wilt hebben kun het beste te weinig gist enten. Het gevolg daarvan is dat de vergisting langzaam verloopt.
Veel gist enten zorgt voor een neutraler smakend bier. Veel te veel gist kan leiden tot een leeg bier met weinig body.

Wat een optimale duur is voor de vergisting ligt ook aan de gebruikte gist. Bij een kveik die vergist wordt bij hoge temperaturen is de hele vergisting na 2 tot 5 dagen afgerond. Bij een saison kan het weken duren voordat de vergisting is afgerond.

Kortom als het gaat om de vergisting gelden geen regels, hoewel een hoofdgisting van 3 dagen en een nagisting van een week door mij in de regel wordt nagestreefd.

seed7:

--- Citaat van: Jonathan Veldhuizen op 12-07-2021  20:49 u ---
Momenteel ben ik bezig met de T58 gist. Hoe kan ik de hoofdvergisting wat rekken, of maakt dit niet uit en is dit normaal.


--- Einde van citaat ---

T58 is een snelle gist. Waarom zou je willen rekken?

T58 zet ik zelf koeler in en houdt de temperatuur rond de 18 ║C.

Ingo

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie