Hobbybrouwen > Brouwproces

Wodka

(1/1)

Firematch:
Beste medebrouwers,

Ik ben een blond biertje aan het brouwen waar ik houtsnippers aan ga toevoegen.

Een week van tevoren moest ik ze zetten in een alcoholhoudende drank voor het ontsmetten. Ik begreep dat ik de keuze had tussen o.a. whisky of wodka.

Ik ben geen fan van de smaak van whisky dus koos voor wodka.

Nu is mijn vraag: moet ik straks alleen de houtsnippers toevoegen of ook de wodka. Dat wordt mij niet duidelijk!

JanDeGraaff:
Alleen de ontsmette houtsnippers.
Als je de wodka toevoegt wordt ook het alcoholpercentage hoger en daar gaat het je niet om. Wodka heeft geen geur of smaak, dus merken zul je het niet, maar het gaat je alleen om de houtsnippers. Die dus ook alleen toevoegen.

Heuvinger brouwerij:

--- Citaat van: Firematch op 10-07-2021  19:30 u ---Nu is mijn vraag: moet ik straks alleen de houtsnippers toevoegen of ook de wodka.

--- Einde van citaat ---
Gewoon alles!
Hoe denk je dat wisky aan de befaamde gouden glans, die geweldige smaak en geur komt?
De wodka neemt smaakstoffen op en die wil je in je bier.
Dat beetje meer alcohol is niet echt spannend!

ray81:
Om te ontsmetten hoef je niet per sť de houtsnippers in wodka (of whiskey) te leggen. Een uurtje in de oven op 150 graden kan ook.
Mocht je ze toch in de wodka/whiskey leggen, dan is de keus vooral aan jou. Het kan, maar hoeft niet.
Als je het wel toevoegt krijg je meer houtsmaak in je bier, maar ook de wodka/whiskey smaak (voor zover dat smaak heeft).
Als je het niet toevoegt is het puur de houtsnippers die je proeft.
Qua alcohol voegt het niet heel veel toe; ik zit meestal op 0,2 a 0,3 procent en dan gebruik ik vrij veel snippers.
De keus is dus vooral aan jou.

Nog een tip: weber heeft ook een serie houtsnippers waar al smaak in zit. Zo gebruik ik hun snippers met whiskey smaak, die ik dan ook nog een paar maanden in de whiskey zet, om dit toe te voegen aan mijn bier. Overigens doe ik ze dan wel eerst in de oven, voordat ik ze in de whiskey gooi...

Phoef:

--- Citaat van: ray81 op 11-07-2021  14:38 u ---
Nog een tip: weber heeft ook een serie houtsnippers waar al smaak in zit. Zo gebruik ik hun snippers met whiskey smaak, die ik dan ook nog een paar maanden in de whiskey zet, om dit toe te voegen aan mijn bier. Overigens doe ik ze dan wel eerst in de oven, voordat ik ze in de whiskey gooi...

--- Einde van citaat ---

Ik dacht ook al dat BBQ smoke wood wellicht een leuke twist dan geven, je hebt natuurlijk appel hout, cherry, cider, oak wood. Nu is het gokken hoeveel andere smaken dat mee brengt.

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie